• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

تشکیل پرونده قضایی برای «رسمیو» به اتهام کمک به شناسایی عوامل برنامه هسته‌ای

۲۱ تیر ۱۴۰۴، ۱۳:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)

در ادامه فشارهای امنیتی بر شهروندان پس از جنگ ۱۲ روزه جمهوری اسلامی و اسرائیل، اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه، اعلام کرد برای یک پلتفرم فعال در فضای مجازی پرونده‌ای قضایی در دادسرای امنیت تهران تشکیل شده است.

جهانگیر در بخشی از صحبت‌هایش در نشست خبری شنبه ۲۱ تیرماه گفت با گزارشی که سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی (فراجا) داده، برای یک پلتفرم پرونده‌ای در دادسرای امنیت تهران تشکیل شده است.

سخنگوی قوه قضاییه با بیان این‌که «این سکو در فضای مجازی مبادرت به درج اطلاعات شرکت‌ها و اشخاصی می‌کرد»، گفت که این پلتفرم از طریق استخراج از روزنامه رسمی، به نوعی اطلاعات را برای شناسایی دست‌اندرکاران برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی سهل‌الوصول کرده بود.

او اضافه کرد که در خصوص این پرونده، افرادی احضار شدند و پرونده‌هایشان در دستگاه قضایی در حال رسیدگی است.

جهانگیر در صحبت‌های خود اشاره‌ای به نام پلتفرم مورد نظر و افراد احضار یا یازداشت‌شده نکرد.

با این حال، پیش از این و در ۱۷ تیرماه، محمدحمید شهریور، وکیل شرکت «رسمیو»، اعلام کرد ماموران امنیتی با ورود به این شرکت، سه نفر از مسئولان آن را بازداشت کرده‌اند.

او همان روز گفت این افراد هم‌اکنون در بازداشت موقت به‌سر می‌برند و سرورهای شرکت نیز به‌دست ماموران ضبط شده است.

شهریور با بیان این‌که به همین دلیل، وب‌سایت رسمیو از دسترس خارج شده اما مسدود نشده است، افزود: «با گذشت پنج روز از این بازداشت، برای افراد بازداشت‌شده پرونده قضایی تشکیل شده، در حالی‌که پیش از آن هیچ‌گونه دستور قضایی صادر نشده بود.»

او تاکید کرد: «رسمیو پلتفرمی است که داده‌ها را از حدود ۲۸ منبع داده باز (open data) استخراج، تحلیل و دسته‌بندی می‌کند.»

نام شرکت رسمیو زمانی مطرح شد که مالک یک صفحه اینستاگرام با عنوان «کارشناس فضای مجازی»، ویدیویی در قالب ریلز منتشر کرد و گفت اسرائیل از طریق برخی سامانه‌ها، محل سکونت دست‌اندرکاران برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را شناسایی کرده است.

در این ویدیو، شرکت رسمیو به‌عنوان سومین شرکت معرفی شد.

در جریان جنگ با جمهوری اسلامی، اسرائیل دست‌کم ۱۳ نفر از دست‌اندرکاران برنامه هسته‌ای حکومت ایران را کشت. همه این افراد، مستقیم یا غیرمستقیم، با موسسه دفاعی سپند مرتبط بودند.

جمهوری اسلامی از ابتدای جنگ ۱۲ روزه، با اعمال فشارهای امنیتی، اقدام به بازداشت ده‌ها فعال مدنی و کاربران فضای مجازی در شهرهای مختلف کرده است.

بازداشت کارکنان رسمیو و توقف فعالیت آن، بخشی از برخورد امنیتی با نهادهای داده‌باز و شفافیت‌محور در ایران محسوب می‌شود.

از وضعیت بسیاری از بازداشت‌شدگان و محل نگهداری آن‌ها اطلاعی در دست نیست و بسیاری از آن‌ها با اتهاماتی مواجه شده‌اند که می‌تواند به صدور حکم اعدام برایشان منجر شود.

Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
۱
اختصاصی

هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

۲
تحلیل

حرکت روی لبه تیغ؛ تلاش پکن برای ایستادن در میانه جنگ

۳

تشدید شکاف میان آمریکا و بریتانیا در قبال ایران؛ ترامپ استارمر را به «حفاری نفتی» فراخواند

۴

گاردین: تهران با نزدیک شدن به اروپا می‌کوشد فشار را بر آمریکا افزایش دهد

۵

جی‌دی ونس: ما روشن گفته‌ایم چه می‌خواهیم، اکنون توپ در زمین جمهوری اسلامی است

Banner

انتخاب سردبیر

  • اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

    اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

  • وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است
    تحلیل

    وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

  • فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

    فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

  • سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»
    روایت شما

    سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»

  • هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
    اختصاصی

    هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

  • پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

    پشت پرده مذاکرات اسلام‌آباد و تلاش‌ها برای از سرگیری گفت‌وگوها

  • وکیل شرکت رسمیو: سه نفر از مسئولان شرکت بازداشت شده‌اند، سرورهای شرکت نیز ضبط شده است

    وکیل شرکت رسمیو: سه نفر از مسئولان شرکت بازداشت شده‌اند، سرورهای شرکت نیز ضبط شده است

•
•
•

مطالب بیشتر

نشانه‌ای از تلاش حکومت ایران برای بازیابی ذخایر اورانیوم در سایت اصفهان دیده نمی‌شود

۲۱ تیر ۱۴۰۴، ۱۲:۰۱ (‎+۱ گرینویچ)

تحلیل‌گران موسسه علوم و امنیت بین‌المللی با استناد به تصاویر ماهواره‎‌ای جدید اعلام کردند جمهوری اسلامی هنوز اقدامی برای بازیابی یا حفاری در ورودی‌های تونل‌های اصلی مجتمع هسته‌ای اصفهان انجام نداده؛ مکانی که طبق برخی گمانه‌زنی‌ها، محل نگهداری از ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران است.

بر اساس این تصاویر ماهواره‌ای که ۱۸ تیر گرفته شده، هر سه ورودی تونل در تاسیسات هسته‌ای اصفهان همچنان با خاک و آثار بمباران مسدود مانده‌اند.

دیوید آلبرایت، رییس موسسه علوم و امنیت بین‌المللی، به همراه سایر پژوهشگران در تحلیل خود نوشتند: «برای دسترسی به این ذخایر، جمهوری اسلامی باید حدود ۲۰ متر آوار و خاک انباشته را پاک‌سازی کند. بر اساس تصاویر، هیچ تجهیزات سنگین یا ماشین‌آلات خاک‌برداری در ورودی تونل‌ها دیده نمی‌شود.»

گمان می‌رود این تونل‌ها محل نگهداری بخشی از ذخایر باقی‌مانده اورانیوم غنی‌شده جمهوری اسلامی باشند.

با این حال، تحلیل‌گران تاکید دارند هرگونه تلاش برای دسترسی به آن‌ها به‌سادگی از طریق تصاویر ماهواره‌ای قابل شناسایی خواهد بود و ممکن است به حملات جدیدی از سوی آمریکا یا اسرائیل منجر شود.

  • آکسیوس: پوتین از ایران خواسته به «توافق هسته‌ای بدون غنی‌سازی» با آمریکا تن دهد

    آکسیوس: پوتین از ایران خواسته به «توافق هسته‌ای بدون غنی‌سازی» با آمریکا تن دهد

علاوه بر این، در تصاویر ماهواره‌ای از بخش اصلی مجتمع اصفهان که شامل تاسیسات منهدم‌شده تبدیل اورانیوم و تولید فلز است، هیچ نشانه‌ای از فعالیت دیده نمی‌شود.

به گزارش این موسسه، جمهوری اسلامی احتمالا پیش از آغاز آواربرداری یا بازسازی، نیازمند انجام بررسی‌هایی توسط پهپادها یا تیم‌های تخصصی مواد خطرناک خواهد بود.

در این گزارش همچنین آمده است: «این روندی طولانی و پیچیده خواهد بود. همچنین ممکن است جمهوری اسلامی از آغاز چنین فعالیت‌هایی خودداری کرده باشد، چرا که این اقدامات به‌راحتی از طریق تصاویر ماهواره‌ای قابل تشخیص‌ هستند.»

نمایی از ورودی تونل‌های مرکز تحقیقات فناوری هسته‌ای اصفهان پیش و پس از حملات هوایی آمریکا؛ ۳۰ خرداد (بالا) و اول تیر ۱۴۰۴ (پایین)
100%
نمایی از ورودی تونل‌های مرکز تحقیقات فناوری هسته‌ای اصفهان پیش و پس از حملات هوایی آمریکا؛ ۳۰ خرداد (بالا) و اول تیر ۱۴۰۴ (پایین)

اسرائیل: ایران ذخیره اورانیوم ۶۰ درصدی را پیش از حمله آمریکا منتقل نکرده بود

یک مقام ارشد اسرائیلی پیش‌تر در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت جمهوری اسلامی ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی خود را پیش از حملات هوایی آمریکا به تاسیسات هسته‌ای‌ فردو، نطنز و اصفهان جابه‌جا نکرده بود.

به گفته او، این میزان اورانیوم که حدود ۴۰۰ کیلوگرم تخمین زده می‌شود، «نه پیش از حمله منتقل شد و نه از آن زمان جابه‌جا شده است.»

این مقام اسرائیلی افزود اگرچه ممکن است جمهوری اسلامی همچنان بتواند به این ذخایر در اصفهان دسترسی پیدا کند، اما خارج‌ کردن آن به‌دلیل گستردگی آسیب‌ها بسیار دشوار خواهد بود.

پیش از این حملات، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارزیابی کرده بود که بخش عمده اورانیوم با غنای ۶۰ درصد جمهوری اسلامی در مجتمع هسته‌ای اصفهان نگهداری می‌شود.

  • مجله نیشن: چرا جنگ اسرائیل و حکومت ایران پایان نمی‌یابد؟

    مجله نیشن: چرا جنگ اسرائیل و حکومت ایران پایان نمی‌یابد؟

مسعود پزشکیان، رییس دولت جمهوری اسلامی، ۱۱ تیر قانون «الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» را برای اجرا ابلاغ کرد. این قانون پیش‌تر به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسیده بود.

در سوی دیگر، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ۱۳ تیر بازرسان خود را به دلایل امنیتی از ایران خارج کرد.

جمهوری اسلامی آژانس را به درز اطلاعات حساس هسته‌ای به اسرائیل و ایالات متحده متهم و اعلام کرده از این پس، هماهنگی‌ها با این نهاد بین‌المللی تنها از طریق شورای عالی امنیت ملی انجام خواهد شد.

پس از آغاز جنگ اسرائیل و جمهوری اسلامی، آژانس بین‌المللی دیگر قادر به تایید مکان یا وضعیت ذخایر اورانیوم حکومت ایران نبوده است.

رسانه‌های حقوق بشری طی ۵ روز از اعدام دست‌کم ۲۶ نفر در ایران خبر دادند

۲۱ تیر ۱۴۰۴، ۱۱:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)

منابع حقوق بشری در فاصله روزهای ۱۷ تا ۲۱ تیر ماه، گزارش‌هایی از اعدام دست‌کم ۲۶ زندانی در زندان‌های ایران منتشر کردند. دو تن از این افراد با دستور مقامات قوه قضاییه جمهوری اسلامی در شهرهای بوکان و میاندوآب، مقابل چشم مردم و در ملاء عام به دار آویخته شدند.

این شهروندان در زندان‌های مختلف ایران از جمله در شهرهای اراک، اهواز، بوکان، تبریز، رشت، زنجان، شیراز، قزوین، قم، کرج، میاندوآب و نهاوند، به دار آویخته شدند.

اعدام این زندانیان با اتهامات مختلف از جمله «قتل شهروندان و نگهداری یا حمل مواد مخدر» صورت گرفته است.

  • خبرگزاری سپاه پاسداران خواستار تکرار اعدام‌های دهه ۶۰ شد

    خبرگزاری سپاه پاسداران خواستار تکرار اعدام‌های دهه ۶۰ شد

از میان افراد اعدام شده که خبر به دار آویخته شدنشان در فاصله روزهای سه‌شنبه ۱۷ تیر تا شنبه ۲۱ تیر منتشر شد، یک زندانی در ۲۱ تیر به اتهام قتل نیان چلبیانی (جبرئیل‌پور)، دختر شش‌ساله اهل بوکان، در ملاء عام به دار آویخته شد.

۱۹ تیر، دو زندانی در زندان قم و ۱۸ تیر، دو زندانی در زندان عادل‌آباد شیراز، سه نفر در زندان مرکزی کرج، یک تن در زندان لاکان رشت، یک زندانی در زندان نهاوند و یک تن دیگر در شهرستان میاندوآب (مقابل چشم مردم در ملاء عام) اعدام شدند.

۱۷ تیر نیز چهار زندانی در زندان زنجان، دو زندانی در زندان قزوین و یک زندانی در زندان سپیدار اهواز، با احکام قوه قضاییه به چوبه‌های دار آویخته شدند.

طی این روزها رسانه‌های حقوق بشری گزارش‌هایی از اعدام هشت زندانی دیگر را نیز ثبت کردند.

از میان این افراد، یک زندانی در زندان اراک، دو زندانی در زندان تبریز و پنج زندانی از جمله یک زن در زندان قم اعدام شدند.

سکوت رسانه‌های داخلی در برابر اعدام‌ها

خبر اعدام این ۲۶ تن از سوی منابع مختلف حقوق بشری از جمله خبرگزاری هرانا و سازمان حقوق بشر ایران منتشر شده و خبرگزاری‌های داخل ایران تنها در دو مورد اقدام به اطلاع‌رسانی کرده‌اند.

طبق گزارش هرانا، در سال ۲۰۲۴ تنها شش درصد از اعدام‌‌های صورت‌گرفته در زندان‌های ایران از سوی نهادهای رسمی و رسانه‌های داخلی اعلام شده‌اند.

طی پنج سال گذشته نیز ۷۷ درصد از اعدام‌ها به‌صورت مخفیانه و بدون اعلام عمومی صورت گرفته است.

به نوشته هرانا، در بسیاری از این اعدام‌ها، به‌دلیل مخفی‌کاری، زندانیان حتی از حق ملاقات آخر با خانواده خود محروم ماندند.

افزایش میزان صدور، تایید و اجرای احکام اعدام زندانیان در ایران در ماه‌های گذشته اعتراض‌های فراوانی را در داخل و خارج کشور به دنبال داشته است.

  • کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» صدور حکم اعدام برای ۵ زندانی سیاسی کُرد را محکوم کرد

    کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» صدور حکم اعدام برای ۵ زندانی سیاسی کُرد را محکوم کرد

تفهیم اتهام «جاسوسی» به شماری از بازداشت‌شدگان اخیر در ایران

۲۱ تیر ۱۴۰۴، ۱۱:۱۲ (‎+۱ گرینویچ)

اصغر جهانگیر از تفهیم اتهام «جاسوسی» به برخی شهروندان بازداشت‌شده پس از جنگ ۱۲ روزه جمهوری اسلامی و اسرائیل خبر داد و گفت پرونده‌های آن‌ها در حال رسیدگی است. اتهاماتی از جمله «جاسوسی» طبق قوانین جمهوری اسلامی می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد.

سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری شنبه ۲۱ تیرماه خود بدون اشاره به جزییات گفت تعدادی به اتهام «جاسوسی» دستگیر شدند که پرونده‌های آن‌ها در حال رسیدگی است.

جهانگیر با بیان این‌که محمد موحدی‌آزاد،‌ دادستان کل کشور، از طرف غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه، ماموریت دارد موضوعات پرونده‌های تشکیل شده را رصد کند، گفت کمیته‌های ویژه‌ای در استان‌ها تشکیل و شعب ویژه‌ای برای نظارت بر روند رسیدگی در این پرونده‌ها ایجاد شده است.

او با اشاره به این‌که برخی بازداشت‌شدگان به «همکاری با اسرائیل» از طریق «تهیه ابزارآلاتی مثل ساخت ریزپرنده‌ها» متهم هستند، ادامه داد: «اتهام جاسوسی به برخی بازداشت‌شدگان تفهیم شده است.»

این مقام قوه قضاییه در ادامه تاکید کرد به پرونده این افراد «خارج از نوبت» رسیدگی خواهد شد. عبارتی که نشانگر قصد دستگاه قضایی برای طی‌ کردن روندی تسریع‌شده و احتمالا فاقد استانداردهای دادرسی عادلانه است.

سخنگوی قوه قضاییه همچنین از تشکیل پرونده برای ۵۰ نفر در تهران به دلیل «ایجاد دلهره در مردم» خبر داد.

  • خبرگزاری سپاه پاسداران خواستار تکرار اعدام‌های دهه ۶۰ شد

    خبرگزاری سپاه پاسداران خواستار تکرار اعدام‌های دهه ۶۰ شد

نگرانی‌ها درباره محاکمه شتاب‌زده بازداشت‌شدگان و تکرار اعدام‌های دهه ۶۰

پس از جنگ ۱۲ روزه میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، صدها شهروند با عناوین اتهامی نامشخص بازداشت شده‌اند که از شرایط و محل نگهداری آنان اطلاعی در دست نیست.

در این شرایط و با در نظر گرفتن اظهارات تازه جهانگیر و طرح جدید مجلس شورای اسلامی برای تشدید مجازات «جاسوسی و همکاری با کشورهای متخاصم»، نگرانی‌ها درباره احتمال صدور و اجرای سریع احکام اعدام برای بازداشت‌شدگانی که با اتهامات سنگین مواجه هستند، افزایش یافته است.

در پرونده‌های مشابه پیشین، استفاده از روندهای غیرعلنی، اعمال فشارهای امنیتی، اعترافات اجباری و صدور حکم در غیاب دسترسی به وکیل تعیینی، بارها از سوی نهادهای حقوق بشری مورد انتقاد قرار گرفته است.

اکنون با روندی که دستگاه قضایی در پیش گرفته، نگرانی‌ها نسبت به تکرار چنین الگوهایی در پرونده بازداشت‌شدگان اخیر افزایش یافته است.

پیش از این و در ۱۱ تیر، ۵۷ نفر از اساتید دانشگاه، وکلا و حقوقدانان کشور در بیانیه‌ای، با انتقاد از طرح جدید مجلس، آن را «فاجعه‌ای برای نظام قانونی و قضایی کشور» توصیف کردند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «راه‌حل مشکلات روزافزون کشور، افزایش بازداشت‌های بی‌ضابطه، تشدید رویکردهای امنیتی و محدود کردن حقوق شهروندی نیست. این طرح باید کنار گذاشته شود.»

خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، ۱۷ تیر در مطلبی در واکنش به جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران، از اعدام‌های گسترده سال ۱۳۶۷ به‌عنوان «تجربه‌ای موفق» یاد کرد و خواستار تکرار آن در برخورد با مخالفان فعلی جمهوری اسلامی شد.

۱۳ تیر، گروهی از کارشناسان مستقل سازمان ملل با صدور بیانیه‌ای نسبت به موج جدید سرکوب و اعدام در ایران، پس از آغاز درگیری‌های نظامی میان اسرائیل و جمهوری اسلامی و اعلام آتش‌بش هشدار دادند.

آن‌ها در این بیانیه از گزارش‌ها درباره برگزاری محاکمه‌های شتاب‌زده برای شهروندانی که با اتهام‌هایی چون «همکاری با اسرائیل» یا «جاسوسی» بازداشت شده‌اند، ابراز نگرانی کردند و هشدار دادند این امر، خطر صدور و اجرای احکام اعدام بدون دادرسی عادلانه را افزایش می‌دهد.

ابهام در احتمال توافق اسرائیل و حماس برای آتش‌بس ۶۰ روزه

۲۱ تیر ۱۴۰۴، ۰۸:۰۰ (‎+۱ گرینویچ)

در حالی که بی‌بی‌سی به نقل از منابع فلسطینی خود هشدار داده است احتمال دارد مذاکرات قطر برای توافق آتش‌بس ۶۰ روزه میان اسرائیل و حماس به نتیجه نرسد، منابع دیگری می‌گویند این توافق می‌تواند در دسترس باشد.

بی‌بی‌سی، شنبه ۲۱ تیر به نقل از یک «مقام فلسطینی» که نامش فاش نشده، گزارش داد مذاکرات میان اسرائیل و حماس در دوحه در آستانه فروپاشی است.

این منبع گفت اسرائیل با سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور، به واشینگتن برای دیدار با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، «زمان خرید» و افزود: «تصمیم برای اعزام هیاتی بدون اختیارات کافی به قطر، اقدامی عامدانه برای متوقف کردن روند مذاکرات بوده است.»

پیش از این نیز در مذاکرات مشابه، مقامات حماس، اسرائیل را به «کارشکنی در روند مذاکرات آتش‌بس» متهم کرده بودند.

به گفته منبع بی‌بی‌سی، مذاکرات همچنان عمدتا بر دو محور تمرکز دارد: «خروج نیروهای نظامی اسرائیل از غزه و ارسال کمک‌های بشردوستانه به این منطقه.»

  • نتانیاهو: آتش‌بس موقت فقط برای آزادی گروگان‌هاست

    نتانیاهو: آتش‌بس موقت فقط برای آزادی گروگان‌هاست

احتمال رسیدن به آتش‌بس وجود دارد

فایننشال تایمز، روز گذشته (۲۰ تیر) در گزارشی به نقل از سه منبع آگاه از مذاکرات دوحه نوشت که با وجود اختلاف نظر درباره نحوه استقرار نیروهای اسرائیلی در غزه، اسرائیل و حماس در آستانه توافق هستند.

منابع این رسانه تاکید کردند «این توافق قریب‌الوقوع نیست» و ممکن است تا نهایی شدن آن، دو هفته زمان باقی باشد.

پیش‌نویس اولیه توافق که هفته گذشته از سوی ایالات متحده، قطر و مصر ارائه شد و هر دو طرف درگیر به‌طور ضمنی آن را پذیرفتند، شامل آتش‌بسی ۶۰ روزه، آزادی بیش از نیمی از ۵۰ گروگان اسرائیلی باقی‌مانده و آغاز مذاکرات برای پایان دائم جنگ است.

  • مقام اسرائیلی از احتمال نهایی شدن توافق آتش‌بس غزه در یک یا دو هفته آینده خبر داد

    مقام اسرائیلی از احتمال نهایی شدن توافق آتش‌بس غزه در یک یا دو هفته آینده خبر داد

اسرائیل خواستار حفظ کنترل بر بخش وسیعی از جنوب غزه در مرز با مصر است؛ منطقه‌ای که شامل رفح تا حومه خان‌یونس می‌شود.

همچنین قرار است نیروهای نظامی اسرائیل در یک نوار حائل به عرض یک کیلومتر در سراسر مرز اسرائیل و غزه باقی بمانند.

مانع بعدی، اختلاف بر سر تضمین‌هایی است که حماس چندین سال است درخواست آن را دارد.

میانجی‌گران در پیشنهاد جدیدی که مطرح کردند، خواستار آزادی تمام گروگان‌های زنده اسرائیلی باقی‌مانده در دو مرحله شده‌اند: یکی در ابتدای دوره ۶۰ روزه و دیگری در پایان آن؛ مشروط بر دستیابی به توافق برای پایان جنگ.

طبق این پیشنهاد، اجساد ۹ گروگان اسرائیلی دیگر نیز در جریان آتش‌بس اولیه بازگردانده خواهد شد.

پنج‌شنبه ۱۹ تیر، نتانیاهو در سخنانی ویدیویی اعلام کرد به‌دنبال نهایی‌کردن این توافق با پشتیبانی ایالات متحده است اما تصریح کرد آتش‌بس صرفا موقتی خواهد بود و هدف آن، آزادی ۵۰ گروگان اسرائیلی باقی‌مانده در غزه است.

او تاکید کرد در چارچوب هرگونه توافق احتمالی، از شروط بنیادین خود عقب‌نشینی نخواهد کرد؛ از جمله خلع سلاح کامل حماس و پایان توانایی‌های حکومتی و نظامی این گروه در نوار غزه.

نتانیاهو گفت: «اگر این شرایط از مسیر مذاکره محقق شود، بسیار خوب است اما اگر نشود، آن را با نیروی ارتش اسرائیل به دست خواهیم آورد.»

تایید بازداشت دوچرخه‌سوار فرانسوی-آلمانی و هشدار فرانسه و آلمان درباره سفر به ایران

۲۱ تیر ۱۴۰۴، ۰۶:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی بازداشت یک جوان فرانسوی-آلمانی را در ایران تایید کرد. لنارت مونترلوس در جریان سفر دور دنیای خود با دوچرخه، در ایران ناپدید شده بود. دولت‌های فرانسه و آلمان از انگیزه‌های سیاسی در بازداشت شهروندانشان به دست حکومت ایران ابراز نگرانی کرده‌اند.

مقام‌های جمهوری اسلامی تایید کرده‌اند که مونترلوس، دوچرخه‌سوار ۱۸ ساله، دارای تابعیت فرانسه و آلمان، در ایران بازداشت شده است.

او از اواسط ماه ژوئن در سفر جهانگردی خود با دوچرخه ناپدید شده بود.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگو با روزنامه فرانسوی لوموند، گفته است که این فرد به دلیل «ارتکاب جرم» بازداشت شده اما توضیحی درباره نوع جرم ارائه نداده است.

به گفته عراقچی، کاردار فرانسه در تهران با مونترلوس دیدار کرده و روند رسیدگی به پرونده‌اش «مطابق با قوانین» در ایران ادامه خواهد یافت.

  • وزیر خارجه جمهوری اسلامی بازداشت گردشگر فرانسوی-آلمانی در ایران را تایید کرد

    وزیر خارجه جمهوری اسلامی بازداشت گردشگر فرانسوی-آلمانی در ایران را تایید کرد

  • ناپدید شدن یک گردشگر جوان فرانسوی در ایران

    ناپدید شدن یک گردشگر جوان فرانسوی در ایران

هشدارها درباره «دیپلماسی گروگان‌گیری»

فرانسوا بایرو، نخست‌وزیر فرانسه، از مقام‌های ایران خواسته است «بی‌گناهان را مورد آزار قرار ندهند» و در عین حال تاکید کرده که برای جلوگیری از پیچیده‌ شدن پرونده، فعلا گفت‌وگو درباره آن ادامه نمی‌یابد.

او بار دیگر هشدار دولت فرانسه را تکرار کرده و گفته است «سفر به ایران خطرناک است»؛ هشدارهایی که به گفته او، مونترلوس آن‌ها را نادیده گرفت.

فرانسه و دیگر کشورهای غربی، جمهوری اسلامی را به اتخاذ «دیپلماسی گروگان‌گیری» متهم می‌کنند. شیوه‌ای که به باور آن‌ها، با هدف کسب امتیازهای سیاسی از جمله در زمینه لغو تحریم‌ها یا مذاکرات هسته‌ای، دنبال می‌شود.

  • زنده‌ ماندن در گروگان‌گیری جمهوری اسلامی؛ درس‌هایی از رنج و اراده زیر سایه سال‌ها مذاکره

    زنده‌ ماندن در گروگان‌گیری جمهوری اسلامی؛ درس‌هایی از رنج و اراده زیر سایه سال‌ها مذاکره

در حال حاضر دو شهروند دیگر فرانسه نیز در ایران زندانی هستند: سیسیل کوهلر و ژاک پاریس که به اتهام جاسوسی برای اسرائیل بازداشت شده‌اند و احتمال صدور حکم اعدام برایشان وجود دارد.

این دو در می ۲۰۲۲ و در پایان تعطیلات خود در ایران دستگیر شدند.

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، هفته گذشته هشدار داده بود که ادامه بازداشت این افراد ممکن است «با اقدامات تلافی‌جویانه» روبه‌رو شود.

  • جمهوری اسلامی زوج فرانسوی بازداشت شده را به مکانی نامعلوم منتقل کرده است

    جمهوری اسلامی زوج فرانسوی بازداشت شده را به مکانی نامعلوم منتقل کرده است

موارد مشابه و واکنش آلمان

وزارت خارجه آلمان نیز در مورد خطر بازداشت‌های خودسرانه در ایران هشدار داده و از شهروندانش خواسته است از سفر به آن خودداری کنند و اگر در ایران هستند، این کشور را ترک کنند.

هم‌زمان، سازمان امدادرسانی «استِلپ» مستقر در شهر اشتوتگارت آلمان، اعلام کرد سرکان ارن، بنیان‌گذار این سازمان و شهروند ترکیه که در قالب یک ماموریت بشردوستانه به ایران سفر کرده است، قرار بوده هفتم تیرماه از این کشور خارج شود اما این خروج انجام نشده و ارتباط با او نیز قطع شده است.

  • یک سازمان امدادرسانی مستقر در آلمان: امدادگر ما از ایران خارج نشده و ارتباط با او قطع شده

    یک سازمان امدادرسانی مستقر در آلمان: امدادگر ما از ایران خارج نشده و ارتباط با او قطع شده

اواخر ماه ژوئن، جمهوری اسلامی تایید کرده بود که یک دوچرخه‌سوار آلمانی دیگر را نیز به اتهام جاسوسی بازداشت کرده و بیش از یک سال در حبس نگه داشته است.

پیش‌تر ناهید تقوی، فعال حقوق زنان با تابعیت آلمانی-ایرانی، پس از تحمل چهار سال زندان از حکم ۱۰ ساله‌اش آزاد شد.

او که در شهر کلن آلمان زندگی می‌کرد، سال ۲۰۲۰ و هنگام سفر به ایران، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» بازداشت شده بود.

  • ناهید تقوی، زندانی دوتابعیتی ایرانی-آلمانی، پس از آزادی به آلمان بازگشت

    ناهید تقوی، زندانی دوتابعیتی ایرانی-آلمانی، پس از آزادی به آلمان بازگشت