نیویورکتایمز: جمهوری اسلامی برای ترور مقامات آمریکا از مجرمان عادی کمک گرفته است

در حالی که مقامهای آمریکایی بارها درباره نفوذ «سلولهای خفته» جمهوری اسلامی هشدار دادهاند، نیویورکتایمز گزارش داده برای عملیاتهای پرریسک، از جمله تلاش برای ترور دونالد ترامپ، حکومت ایران به جای استفاده از نیروهای زبده امنیتی، به مجرمان عادی و واسطههای ناشناس متوسل شده است.
رویکردی که پرسشهای تازهای درباره میزان توانایی و شبکه عملیاتی تهران در خاک ایالات متحده ایجاد کرده است.
به گزارش این روزنامه، پس از حملات هوایی آمریکا به تاسیسات هستهای ایران، مقامهای اطلاعاتی ایالات متحده درباره احتمال اقدامات تلافیجویانه حکومت ایران هشدار دادند و از احتمال فعال شدن «سلولهای خفته» سخن گفتند. اما اسناد قضایی و شواهد جدید نشان میدهد تهران برای این عملیاتها، از افراد فاقد تجربه حرفهای استفاده کرده است.
تلاش برای ترور ترامپ و بولتون
طبق این گزارش، در جریان کارزار انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴، یک فرمانده نظامی ایرانی ماموریت ترور دونالد ترامپ را به فرهاد شاکری، یک تبعه افغان ساکن تهران، محول کرد. شاکری نیز دو نفر از آشنایان سابق خود در زندان آمریکا را به خدمت گرفت. ماموران فدرال پیش از اجرای نقشه این افراد را بازداشت کردند.
در پروندهای مشابه، عضو دیگری از سپاه پاسداران برای کشتن جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق آمریکا، تلاش کرد با «عناصر مجرم» ارتباط برقرار کند.
نمونههای دیگر
نیویورکتایمز مینویسد این تنها نمونهها نیستند و جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر چند طرح مشابه را نیز از طریق واسطههای مجرم پیش برده است؛ از جمله استخدام آدمکشهای مافیای روس برای ترور مسیح علینژاد، خبرنگار و فعال منتقد حکومت، برنامهریزی برای بمبگذاری در یک رستوران لوکس در واشینگتن بهمنظور ترور سفیر عربستان سعودی در سال ۲۰۱۱، و تلاش برای استفاده از یکی از اعضای گروه موتورسواری هِلز آنجلز برای کشتن یک مخالف جمهوری اسلامی در ایالت مریلند.
کارشناسان چه میگویند؟
بروس هافمن، کارشناس تروریسم در دانشگاه جورجتاون، گفته است: «تهدید سلولهای خفته ایران را نباید دستکم گرفت. اما واقعیت این است که عملیاتهای اخیر بیشتر به تیمهای ناشی و آماتور شبیه بودهاند تا تیمهای حرفهای.» او افزود: «آنچه در این سالها دیدیم کار تیم C بوده، نه تیم A.»
نگرانیها از موج جدید بازداشتها
به گفته مقامهای امنیت داخلی آمریکا، از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ حدود ۱۷۰۰ ایرانی در مرز جنوبی بازداشت شدهاند، اما مشخص نیست چند نفر از آنها مهاجر عادی یا مخالف حکومت بودهاند.
پس از حملات اخیر به خاک ایران، مقامات آمریکایی نزدیک به ده تبعه ایرانی را به اتهام ورود غیرقانونی بازداشت کردند که یکی از آنها پیشتر در فهرست مظنونان تروریستی قرار داشت.
ابعاد سیاسی ماجرا
فعالان حقوقی هشدار دادهاند که دولت ترامپ ممکن است از این پروندهها برای سرکوب گسترده مهاجران استفاده کند. فایزا پاتل از «مرکز برنان برای عدالت» گفت: «اینکه بدون دلیل قاطع به افراد برچسب تروریست زده شود، تکرار همان الگوهای قدیمی است.»
این روزنامه در پایان گزارش خود تاکید میکند هرچند ایران تاکنون از مجرمان غیرحرفهای برای چنین ماموریتهایی استفاده کرده، اما کارشناسان هشدار دادهاند که تهران در بلندمدت همچنان بهدنبال انتقامگیری خواهد بود. بهگفته هافمن: «ایران باور دارد که انتقام غذایی است که سرد سرو میشود. دیر یا زود این تلاشها ادامه خواهد یافت.»