زندانی پیشین فرانسوی در ایران با انتشار ویدیویی درباره احتمال اعدام پدرام مدنی هشدار داد

اولیویه گروندو، شهروند فرانسوی و از گروگان‌های پیشین در زندان‌های جمهوری اسلامی، با انتشار ویدیویی نسبت به احتمال اعدام پدرام مدنی هشدار داد و از مخاطبان خود خواست تا حمایتشان را از کارزار نه به اعدام این زندانی و دیگر زندانیان در ایران اعلام کنند.

گروندو که پیش‌تر با مدنی هم‌بند بوده، خواستار توقف فوری احکام اعدام در ایران شد و گفت: «در این دنیا قتل قانونی نباید وجود داشته باشد.»

این جهانگرد، نویسنده و کتاب‌فروش ۳۴ ساله فرانسوی، ۲۰ مهر ۱۴۰۱ و هم‌زمان با شکل‌گیری خیزش «زن، زندگی، آزادی» در هتل محل اقامت خود در شیراز بازداشت و به اتهام «جاسوسی و تبانی علیه جمهوری اسلامی» به پنج سال زندان محکوم شد.

او سرانجام اسفند گذشته و پس از ۸۸۷ روز حبس آزاد شد.

گروندو با اشاره به سرنوشت دیگر محکومان به اعدام در ایران، از جامعه جهانی خواست صدای محکومان باشند و برای لغو این احکام تلاش کنند.

منابع حقوق بشری پیش‌تر گزارش دادند مدنی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، از زندان اوین در تهران به زندان قزلحصار کرج منتقل شده است و در خطر اعدام قریب‌الوقوع قرار دارد.

گروندو گفت در مدت دو سال و نیمی که در زندان‌های ایران به گروگان گرفته شده بود، در کنار مدنی بوده است.

او گفت: «من و پدرام در اندرزگاه چهار زندان اوین همبند بودیم و روز جمعه با هم پیتزا می‌خوردیم. خیلی دوستش دارم.»

این زندانی سیاسی پیشین افزود: «در شش ماه گذشته، پدرام بیستمین همبندی من است که با تهدید اعدام مواجه شده است.»

او سال ۱۳۹۸ به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» بازداشت و مدتی بعد به اعدام محکوم شد.

حکم اعدام مدنی سه بار در دیوان عالی کشور نقض شده اما هر بار با بررسی مجدد در شعبه هم‌عرض، دوباره حکم اعدام صادر شده و گفته می‌شود که این بار قوه قضاییه قصد دارد حکم را هرچه سریع‌تر اجرا کند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، پیش‌تر گفت: «احکام اعدام در ایران، به‌ویژه در رابطه با اتهاماتی مانند جاسوسی، بدون رعایت هرگونه مبانی دادرسی عادلانه، صادر و اجرا می‌شوند. این اعدام‌ها قتل‌های فراقضایی هستند که جامعه جهانی نباید در قبال آن‌ها بی‌تفاوت بماند.»

پیش از این و در ۱۰ اردیبهشت‌ماه، محسن لنگرنشین،‌ زندانی سیاسی، با اتهامی مشابه اتهام مدنی در زندان قزلحصار کرج به دار آویخته شد.

افزایش اعدام‌های سیاسی در ماه‌های اخیر موجی از اعتراضات داخلی و بین‌المللی را برانگیخته و سازمان‌های حقوق بشری بارها خواستار توقف این اعدام‌ها و رعایت اصول دادرسی عادلانه شده‌اند.

در یکی از این اعتراضات، گروهی از خانواده‌های زندانیان سیاسی محکوم به اعدام، سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت در میدان آزادی تهران تجمع کردند.

از سوی دیگر، نخستین شماره نشریه آنلاین «بامداد بی‌دار» با هدف آگاهی‌رسانی درباره زندانیان اعدام‌شده و زندانیان زیر حکم اعدام در ایران، منتشر شد.

محتوای این نشریه که حرکتی در ادامه کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» است، از سوی گروهی از زندانیان سیاسی در ایران تولید و مدیریت می‌شود.