پزشکیان در دیدار با سلطان عمان: از نقش مسقط در مذاکرات تهران و واشینگتن قدردانی می‌کنم

مسعود پزشکیان، رییس‌ دولت چهاردهم، در مسقط، پایتخت عمان با سلطان هیثم بن‌طارق، پادشاه این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. او در این دیدار با قدردانی از نقش فعال عمان در مذاکرات هسته‌ای میان تهران و واشینگتن، ابراز امیدواری کرد که این تلاش‌ها به نتایج مثبتی برسد.

پزشکیان که سه‌شنبه ششم اردیبهشت، تهران را برای سفری دو روزه به مقصد مسقط ترک‌ کرد، در این دیدار گفت ایران و عمان «ظرفیت‌هایی دارند» که می‌توانند در مسیر «رفاه و پیشرفت دو ملت و همچنین منطقه»، به کار گرفته شوند.

هیثم بن‌طارق نیز در این دیدار با تاکید بر این‌که روابط بنادر ایران و عمان باید توسعه یابد گفت ظرفیت ریلی شمال به جنوب ایران نیز از منظر تجاری برای عمان بسیار مهم است.

پادشاه عمان در ادامه با تاکید بر نیت خیرخواهانه کشورش در مذاکرات هسته‌ای گفت: «ما در نقش میانجی‌ هیچ منفعت و مصلحت شخصی‌ای را دنبال نمی‌کنیم.»

پیش از این و در روز دوشنبه، احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، به سایت دیده‌بان ایران گفت که عمان به جمهوری اسلامی اعلام کرده برای شش ماه روند غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند و بعد مجددا آن را ادامه دهد. خبری که بلافاصله از سوی خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران و به نقل از یک مقام آگاه تکذیب شد.

از سوی دیگر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، یک‌شنبه در حاشیه نشست روز آفریقا درباره آخرین جزییات مذاکرات ایران و ایالات متحده به خبرنگاران گفت: «طرف عمانی در مذاکرات اخیر راهکارهایی را برای رفع موانع پیشنهاد کرده که در حال بررسی است.»

او جزییاتی درباره این که این پیشنهاد شامل چه مفادی است، ارائه نکرد.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز یک‌شنبه گفت که تاریخ دور بعدی مذاکرات هنوز تعیین نشده است.

عمانِ میانجی

مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا از ۲۳ فروردین سال جاری با میانجی‌گری عمان در مسقط آغاز شد و تاکنون که دور پنجم این مذاکرات انجام شده، این کشور سه بار در مسقط و دو بار در سفارت عمان در رم، میزبان هیات‌های سیاسی طرفین بوده است.

سفر پزشکیان به عمان در حالی انجام می‌شود که پیتر مندلسون، سفیر بریتانیا در واشینگتن، معتقد است جمهوری اسلامی از زمان انقلاب سال ۵۷ تاکنون هرگز به اندازه امروز ضعیف و شکننده نبوده است.

او دلیل این وضعیت را «فشار تحریم‌ها، تلفات نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه و کاهش حمایت عمومی از حکومت، به‌ویژه در میان جوانان» عنوان کرد.

هم‌زمان پایگاه اطلاع‌رسانی دولت جمهوری اسلامی گزارش داد در جریان این سفر، ۱۸ سند همکاری میان مقام‌های دو کشور به امضا رسیده است. اسنادی که با هدف همکاری‌های دوجانبه در حوزه‌های حقوقی، اقتصادی و سیاسی منعقد شده‌اند.

سند همکاری حقوقی و قضایی میان دو کشور یکی از توافق‌های امضا شده در این سفر است که شامل همکاری در امور مدنی و کیفری، استرداد متهمان و انتقال محکومان می‌شود.

عمان از سال‌های دور همکاری‌های گسترده‌ای با جمهوری اسلامی داشته و نقش میانجی میان تهران و غرب را بر عهده گرفته است.