رییس مرکز تحقیقات ایدز: حدود ۴۵ هزار نفر در ایران مبتلا به اچآیوی هستند

رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران اعلام کرد طبق آخرین آمار سال گذشته، تعداد بیماران شناسایی شده مبتلا به اچآیوی حدود ۲۵ هزار نفر بودهاند و تعداد تخمینی مبتلایان، ۴۵ هزار نفر است. این وضعیت نشان میدهد نزدیک ۵۰ درصد بیماران شناسایی نشدهاند.
لادن عباسیان، شنبه سوم خرداد به خبرگزاری ایلنا گفت که در حال حاضر «مهمترین معضل»، فاصله بین تخمینها و میزان موارد شناسایی شده ابتلا به اچآیوی است.
او تاکید کرد: «این فاصله، بهخصوص در مردانی که رفتارهای جنسی پرخطر دارند، بیشتر است.»
جوانان و رفتارهای جنسی پرخطر
به گفته رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران که زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت می کند، طبق آخرین آمار سال گذشته، ۷۳ درصد موارد جدید شناسایی شده ابتلا به اچآیوی، بین ۲۰ تا ۴۵ سال داشتهاند: «اگر بخواهیم یک آمار کلی از بیمارانی ارائه دهیم که اکنون مبتلا هستند، اکثر آنها کسانیاند که پیش از این سابقه اعتیاد تزریقی داشتهاند اما طبق آخرین آمار سال گذشته، ۶۵ درصد مواردی که تازه شناسایی شدهاند، کسانی بودهاند که از طریق رفتار جنسی پرخطر مبتلا شدهاند.»
عباسیان پیش از این ضمن دادن هشدار درباره افزایش موارد انتقال اچآیوی از طریق روابط جنسی گفته بود که در این رابطه الگوی ابتلا تغییر یافته است.
بیشتر بخوانید: رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران: انتقال اچآیوی از طریق روابط جنسی افزایش یافته
اهمیت آموزش، شناسایی موارد و درمان بهموقع بیماران اچآیوی مثبت
شناسایی بهموقع مبتلایان، نقشی مهم در کاهش انتقال ویروس اچآیوی دارد.
درمان منظم و مصرف داروهای ضدویروسی میتواند میزان ویروس در خون را تا حدی کاهش دهد که نه فقط کیفیت زندگی بیمار بهبود یابد، بلکه احتمال انتقال ویروس به دیگران نیز بهشدت کم شود.
این رویکرد از سوی سازمان بهداشت جهانی با شعار «شناسایی، درمان، مهار» برای کنترل اپیدمی اچآیوی مطرح شده است.
در ایران، آنچه «تغییر الگو» در زمینه ابتلا به ایدز (افزایش موارد انتقال از طریق روابط جنسی) خوانده شده، کودکان را بیش از پیش تهدید میکند.

روزنامه شرق پیش از این در گزارشی با عنوان «چرخ آموزش و پیشگیری از اچآیوی در مدارس و دانشگاهها نمیچرخد» هشدار داد: «نبود اطلاعات کافی و لازم درباره ایدز در ایران، سلامتی بسیاری از نوجوانان و جوانان را در بحرانیترین سن زندگیشان به خطر انداخته و میاندازد.»
زهرا حاجیزاده، مدیرعامل انجمن احیا، در این زمینه به شرق گفته بود: «میزان اطلاعرسانی و آموزش [درباره ایدز و بیماریهای جنسی] در سطح مدارس و دانشگاهها بسیار کم است؛ یعنی به جرات میتوان گفت سیستم ما هیچ اهمیتی به اطلاعرسانی نمیدهد.»
به گفته او، وقتی انجمن احیا با برخی دانشگاهها یا مدارس برای برگزاری کلاسهای آموزشی در حوزه پیشگیری از اچآیوی مکاتبه کرد، «تنها از میان ۲۰ مرکز، یک یا دو مرکز از این آموزش استقبال کردند».
بخش عمده ترس از این بیماری که در اقدام نکردن برای آزمایش موثر است، به دلیل رفتار حکومت و جامعه با مبتلایان است.
با وجود این، بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی مرکز تحقیقات ایدز، ایران موفق شده است بیش از نیمی از مبتلایان تخمینی را شناسایی کند.
عباسیان در این باره به ایلنا گفت: «روند درمان این بیماران با موفقیت همراه بوده و اغلب آنها به وضعیت پایدار بدون بار ویروسی رسیدهاند.»
او تاکید کرد با ادامه اجرای طرحهای ملی کنترل ایدز و افزایش آگاهی عمومی، میتوان امید داشت شیوع این ویروس در ایران هرچه بیشتر مهار شود.
در همین زمینه: همزمان با روز جهانی ایدز، وزارت بهداشت از افزایش چشمگیر زنان مبتلا خبر داد