گروه ۷ وعده مقابله با «ناهماهنگی‌های شدید» اقتصادی داد

وزیران دارایی و رؤسای بانک‌های مرکزی کشورهای عضو گروه هفت در حالی بر تعهد خود برای مقابله با «ناهماهنگی‌های شدید» در اقتصاد جهانی تاکید کردند که اختلاف‌نظرها درباره تعرفه‌های آمریکا و نحوه توصیف جنگ روسیه در اوکراین در بیانیه نهایی، عملا نادیده گرفته شد.

خبرگزاری رویترز جمعه دوم خرداد گزارش کرد که با توجه به شکاف‌های عمیق میان اعضا گروه هفت (G7)، در خصوص تعرفه‌های ایالات متحده و تردید واشینگتن در به‌کارگیری تعبیر «جنگ غیرقانونی» برای تهاجم روسیه به اوکراین، پیش از نشست، تردیدهایی درباره صدور بیانیه پایانی وجود داشت اما پس از سه روز گفت‌وگو در کوه‌های راکی کانادا، شرکت‌کنندگان سرانجام با صدور بیانیه‌ای مفصل موافقت کردند.

این بیانیه‌ برخلاف نسخه‌های پیشین، فاقد زبان صریح درباره مقابله با تغییرات اقلیمی است و همچنین ادبیات ملایم‌تری در مورد جنگ اوکراین دارد.

فرانسوا-فیلیپ شامپاین، وزیر دارایی کانادا، در نشست خبری پایانی این نشست گفت: «ما درباره مهم‌ترین مسائل جهانی به درک مشترک رسیدیم.»

او افزود: «فکر می‌کنم این اقدام، پیامی بسیار روشن به جهان می‌فرستد ... گروه هفت متحد است؛ هم در هدف و هم در عمل.»

مقام‌های حاضر در این نشست که در کوهستان‌های راکی کانادا برگزار شد، خواستار ایجاد درکی مشترک از چگونگی اثرگذاری منفی «سیاست‌ها و رویه‌های غیر بازاری» بر امنیت اقتصادی بین‌المللی شدند.

در حالی که نامی از چین برده نشد، اشاره‌هایی از سوی آمریکا و سایر اعضای گروه هفت به سیاست‌های غیر بازاری، غالبا معطوف به یارانه‌های دولتی و الگوی اقتصادی صادرات‌محور چین است.

به گزارش رویترز، بیانیه گروه هفت هیچ اشاره‌ای به تعرفه‌های دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا که تجارت جهانی و زنجیره‌های تامین را مختل کرده و بر بی‌ثباتی اقتصادی افزوده است، نکرد.

وزیر دارایی کانادا گفت: «ما تلاش می‌کنیم رشد و ثبات را تقویت کنیم و در این زمینه، بدیهی است که نمی‌توان از بحث درباره تعرفه‌ها اجتناب کرد.»

کانادا در پی توافقی برای حذف تعرفه‌های ۲۵ درصدی ترامپ بر بسیاری از کالاها از جمله فولاد و آلومینیوم است.

این نشست همچنین زمینه را برای اجلاس سران گروه هفت که قرار است از ۱۵ تا ۱۷ ژوئن در منطقه کوهستانی کاناناسکیس برگزار شود، فراهم کرد.

کاخ سفید تایید کرد که ترامپ در این اجلاس حضور خواهد داشت.

بیانیه گروه هفت خواستار تحلیل تمرکز بازارها و مقاومت زنجیره‌های تامین بین‌المللی شد و تصریح کرد: «ما بر اهمیت زمین بازی برابر تاکید می‌کنیم و بر اتخاذ رویکردی هماهنگ برای مقابله با آسیب‌هایی که ناشی از رعایت‌ نکردن قواعد و نبود شفافیت است، اتفاق نظر داریم.»

در این بیانیه به افزایش چشمگیر ارسال بسته‌های کوچک بین‌المللی موسوم به «de minimis» نیز اشاره شده که می‌تواند سیستم‌های گمرکی و مالیاتی را تحت فشار قرار دهد و به‌عنوان ابزاری برای قاچاق مواد مخدر و کالاهای غیرقانونی مورد استفاده قرار گیرد.

معافیت گمرکی برای بسته‌هایی با ارزش کمتر از ۸۰۰ دلار از سوی شرکت‌های تجارت الکترونیک چینی مانند «شین» و «تمو» مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.

سفارت چین در اتاوا اعلام کرد فعلا درباره این بیانیه اظهار نظری نمی‌کند.

جنگ «بی‌رحمانه» اما نه «غیرقانونی»

وزیران دارایی گروه هفت در بیانیه خود، جنگ روسیه علیه اوکراین را «جنگ بی‌رحمانه ادامه‌دار» خواندند و هشدار دادند که در صورت شکست تلاش‌ها برای برقراری آتش‌بس، همه گزینه‌ها از جمله «افزایش تحریم‌ها» را بررسی خواهند کرد.

این توصیف نسبت به بیانیه گروه هفت در ماه اکتبر - پیش از انتخاب مجدد ترامپ - که جنگ را «غیرقانونی، غیرقابل توجیه و بی‌دلیل» توصیف کرده بود، ملایم‌تر شده است.

ترامپ حمایت آمریکا از اوکراین را کاهش داده و حتی گفته که کی‌یف در برافروختن این درگیری مقصر است.

او تلاش دارد با این مواضع، روسیه را به مذاکره صلح ترغیب کند.

با این حال، وزیران دارایی گروه هفت تاکید کردند کشورهایی که در تامین مالی جنگ روسیه نقش دارند، نباید از امتیاز بازسازی اوکراین بهره‌مند شوند.

شامپاین این موضع را «اظهارنظری بسیار مهم» و یکی از «ارکان اساسی بیانیه» خواند.

در این بخش نیز نامی از چین یا کشورهای دیگری که غرب آن‌ها را به ارسال قطعات حیاتی به روسیه متهم می‌کند، ذکر نشده است.

طبق این بیانیه، دارایی‌های دولتی روسیه در حوزه‌های قضایی گروه هفت تا زمانی که مسکو به جنگ پایان نداده و خسارات وارد‌شده به اوکراین را جبران نکرده باشد، در حالت مسدود باقی خواهد ماند.

والدیس دومبروفسکیس، معاون اجرایی کمیسیون اروپا، گفت که در این نشست درباره پیشنهاد کاهش سقف قیمت نفت صادراتی روسیه که گروه هفت تعیین کرده و اکنون ۶۰ دلار در هر بشکه است، گفت‌وگو شد؛ زیرا قیمت نفت روسیه اکنون به کمتر از این سطح رسیده است.

با این حال، این طرح در بیانیه نهایی ذکر نشد، چرا که اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، قانع نشده است که چنین اقدامی واقعا لازم باشد.

نفت خام برنت هم‌اکنون حدود ۶۴ دلار در هر بشکه معامله می‌شود.

یک مقام اروپایی تاکید کرد که ایالات متحده «هنوز قانع نشده» کاهش سقف قیمت نفت روسیه ضروری باشد.

سخنگوی وزارت خزانه‌داری آمریکا تنها گفت که دیدارهای بسنت در نشست گروه هفت «هم سازنده بود و هم خوشایند».

او افزود: «ما مشتاقانه منتظر همکاری‌های آینده با تمامی شرکای گروه هفت در موضوعات مورد علاقه مشترک هستیم.»

مقامات گروه هفت، تعاملات بسنت را «سازنده» و «منعطف» توصیف کردند و گفتند که خشکی اولیه جای خود را به شوخی‌هایی در ضیافت شام داد.

یک مقام فرانسوی گفت: «احساس ما این بود که بحثی میان دوستان و متحدان در جریان است.»

با این حال، وزیر خزانه‌داری آمریکا برخلاف معمول، حضور رسانه‌ای پررنگی در نشست گروه هفت نداشت، هیچ نشست خبری‌ای برگزار نکرد و عمدتا دور از دید خبرنگاران فعالیت داشت.

تنها اظهار نظر عمومی او در پاسخ به خبرنگاری بود که گفت: «روز بسیار پرباری داشتم.»