قطعی برق تنها تاریکی نمی‌آورد؛ شهروندان از بحران آب و اینترنت می‌گویند

قطعی مکرر برق در ایران مانند سال‌های گذشته بر تامین آب و حتی شبکه اینترنت تاثیر گذاشته است. از سویی آبفا از شهروندان در طبقات بالا می‌خواهد برای تامین فشار آب از پمپ استفاده کنند و از سوی دیگر برقی برای روشن کردن پمپ وجود ندارد.

مخاطبان ایران‌اینترنشنال پنج‌شنبه اول خرداد در پیام‌های خود، برق را عنصری حیاتی و غیرقابل‌جایگزین در زندگی روزمره توصیف کردند و گفتند به‌دلیل استفاده از پمپ برای رساندن آب به طبقات بالای ساختمان‌ها، قطع برق عملا به قطع آب نیز منجر می‌شود.

یک شهروند نوشت قطعی آب در شهرهای بزرگ مانند قطع تنفس بیمار در تخت بیمارستان است.

شهروند دیگری نیز در پیام خود گفت با وجود اینکه در طبقه اول سکونت دارد، اما هنگام قطع برق، آب خانه‌شان نیز قطع می‌شود.

اسفند ۱۴۰۳، هم‌زمان با انتشار گزارش‌هایی از افت شدید فشار آب در تهران، حسام خسروی، معاون بهره‌برداری و توسعه آب شرکت آبفای تهران، اعلام کرد این شرکت تنها مسئول تامین فشار آب تا طبقه دوم ساختمان‌ها است و ساکنان طبقات بالاتر باید با نصب پمپ و مخزن، خود اقدام به تقویت فشار آب کنند.

علاوه بر قیمت بالای این پمپ‌ها و فشار اقتصادی مضاعف آن به آپارتمان‌نشینان در شهرهای بزرگ، در شرایط قطع برق، از طبقه اول به بالا عملا آب نیز قطع می‌شود. این مشکل در سال‌های گذشته نیز بارها گزارش شده است.

تابستان ۱۴۰۴، داغ‌تر از همیشه

هم کسری برق هم کسری آب از اسفند سال ۱۴۰۳ پیش‌بینی شده بود و این مشکلی نیست که ناگهان جمهوری اسلامی را غافلگیر کرده باشد.

۱۱ اسفند ۱۴۰۳، عباس علی آبادی، وزیر نیرو، اعلام کرد پنج استان کشور با شرایط سختی از نظر تامین آب روبه‌رو هستند.

مسعود پزشکیان، رییس دولت جمهوری اسلامی، نیز ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ در جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران گفت بارندگی‌ها کم بوده و اگر نتوان این روند را مدیریت کرد، تهران در سال ۱۴۰۴ با کمبود شدید در حوزه آب مواجه خواهد شد.

علاوه بر اختلال در دسترسی به آب، قطعی برق سایر حوزه‌های حیاتی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

خبرگزاری ایسنا ۳۱ اردیبهشت گزارش داد قطع برق مشکلات فراوانی در کشور به دنبال داشته و شبکه اینترنت، بیمارستان‌ها،‌ خودپردازها و مجتمع‌های مسکونی دارای آسانسور و پمپ آب هم در پی قطعی برق دچار اختلال می‌شوند.

نقش ماینرها

حمید نجف، کارشناس اقتصادی، در مصاحبه با ایسنا به نقش مزارع ماینر در قطعی برق اشاره کرد و گفت برخی از این مزارع به دست «مراکزی از قدرت» شکل گرفته که دولت توان مقابله با آن‌ها را ندارد و به همین دلیل، برق کارخانه‌های تولیدی و واحدهای مسکونی قطع می‌شود.

در حالی که وزارت نیرو به‌راحتی می‌تواند مناطق دارای مزارع استخراج رمزارز را شناسایی کند، علی‌آبادی ۱۹ اردیبهشت از افزایش فعالیت «مخفیانه» ماینرزهای «غیرمجاز» استخراج رمزارز خبر داد و گفت: «پدیده ماینینگ غیرمجاز یک دزدی است، زشت و ناپسند است و باید با آن مقابله شود.»

مهرماه ۱۴۰۰ فاش شد در زیرزمین سازمان بورس، که شرکتی دولتی به شمار می‌رود، مزرعه ماینر راه‌اندازی شده است.

با وجود وعده‌های مکرر مقام‌های جمهوری اسلامی برای شناسایی و مقابله با ماینرهای غیرمجاز، تاکنون به‌جز مورد سازمان بورس، کشفیات عمدتا به ماینرهای شخصی منحصر بوده و تنها در موارد انگشت‌شماری برخوردهایی محدود با ادارات کوچک دولتی صورت گرفته است.

برای نمونه، در آبان ۱۴۰۳ در بازدید از انبار تعاونی یکی از ادارات دولتی در لشت نشا از توابع رشت، ۱۱ دستگاه ماینر کشف شد.