۵۰۰ میلیون نوجوان تا سال ۲۰۳۰ دچار اضافه وزن و چاقی خواهند شد

محققان هشدار دادند تعداد نوجوانان مبتلا به چاقی و اضافه وزن تا سال ۲۰۳۰ به نیم میلیارد نفر خواهد رسید.
روزنامه گاردین با استناد به تحلیل مجله لنست در زمینه سلامت و رفاه نوجوانان نوشت تقریبا ۵۰۰ میلیون نوجوان در سرتاسر جهان تا سال ۲۰۳۰ با چاقی یا اضافه وزن زندگی خواهند کرد.
بر اساس این گزارش، یک میلیارد نفر از نوجوانان نیز در معرض مشکلات سلامتی قابل پیشگیری قرار خواهند گرفت.
اضافه وزن و چاقی هر دو به تجمع بیش از حد چربی در بدن اشاره دارند، اما تفاوت آنها در شدت این تجمع و پیامدهای آن برای سلامت است.
اضافه وزن وضعیتی است که در آن وزن فرد بیش از حد طبیعی نسبت به قد اوست، اما این افزایش لزوما به میزانی نیست که سلامت را تهدید کند.
- چاقی مرحله پیشرفتهتر و خطرناکتری از همین عدم تعادل است. در این حالت، چربی بدن به میزان قابل توجهی افزایش مییابد و بهطور مستقیم با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن نظیر دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی-عروقی، و برخی سرطانها ارتباط دارد.
افزایش چشمگیر آمار چاقی در نوجوانان
محققان پیشبینی کردهاند شمار نوجوانان مبتلا به چاقی یا اضافه وزن از ۳۲۱ میلیون نفر در سال ۲۰۱۵ به ۴۶۴ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ افزایش خواهد یافت. این رقم نشاندهنده افزایش ۱۴۳ میلیونی در طول ۱۵ سال است.
لنست در ادامه مطلب خود هشدار داد طی پنج سال آینده، دستکم نیمی از جمعیت ۱۰ تا ۲۴ ساله جهان در کشورهایی زندگی خواهند کرد که با مشکلاتی چون ایدز، بارداری در سنین پایین، افسردگی و سوءتغذیه مواجهاند؛ مسائلی که به «تهدیدی روزمره برای سلامت، رفاه و فرصتهای زندگی» این نسل تبدیل شدهاند و سلامت جوانان و نوجوانان را در موقعیتی بحرانی قرار میدهند.
بر اساس این گزارش، در حال حاضر مشکل اضافه وزن در کشورهای پردرآمد، آمریکای لاتین و کارائیب، شمال آفریقا و خاورمیانه بیشتر مشاهده میشود. در این مناطق بیش از یک سوم جوانان ۱۰ تا ۲۴ ساله با اضافه وزن یا چاقی مواجه هستند.
بیشتر بخوانید: داروهای نوین کاهش وزن، مسیر درمان چاقی و ۴۲ بیماری دیگر را دگرگون کردند

تغییرات اقلیمی؛ تهدیدی جدی برای نسل آینده
این گزارش همچنین به کاهش چشمگیر سلامت روان نوجوانان اشاره کرد و هشدار داد بحران اقلیمی تهدیدی تازه برای سلامت آنها محسوب میشود.
محققان اعتقاد دارند نوجوانان امروز اولین نسلی هستند که تمام عمر خود را تحت تاثیر پیامدهای تغییرات اقلیمی سپری خواهند کرد.
بر اساس محاسبات این گزارش، تا سال ۲۱۰۰ حدود یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون نوجوان با عواقب گرمایش زمین روبهرو خواهند شد. این وضعیت «خطرات فاجعهباری» مانند بیماریهای ناشی از افزایش دما، کمبود غذا و آب را به دنبال خواهد داشت.
پیشرفت در برخی زمینهها
با وجود این نگرانیها، گزارش لنست از پیشرفتهایی در برخی حوزهها خبر میدهد.
تعداد جوانان ۱۰ تا ۲۴ سالهای که سیگار میکشند یا الکل مصرف میکنند، در سطح جهان کاهش یافته است.
همچنین از شمار جوانانی که نه در حال تحصیل هستند و نه شغلی دارند، کاسته شده است.
با این حال، نویسندگان گزارش هشدار دادهاند سرعت پیشرفتها بهدلیل شیوع کرونا و کمبود منابع مالی کند شده است.

هشدار متخصصان
سارا بیرد، پژوهشگر دانشگاه جُرج واشینگتن در آمریکا و رییس مشترک کمیسیون لنست، اعلام کرد سلامت و رفاه نوجوانان در سراسر جهان در نقطه بحرانی قرار دارد و سرمایهگذاری در این حوزه برای حفاظت از آینده بشر حیاتی است.
گزارش لنست نیز در نتیجهگیری خود هشدار داد در نبود اراده سیاسی، سیاستگذاری موثر و سرمایهگذاری کافی، شمار زیادی از نوجوانان در سراسر جهان با مشکلات جدی سلامت وارد بزرگسالی خواهند شد.
آنشو بنرجی، مدیر بخش سلامت مادران، نوزادان، کودکان و نوجوانان سازمان جهانی بهداشت، نیز تاکید کرد بهبود سلامت و حقوق نوجوانان، اساس آیندهای بهتر برای همه است.
جوهانا رالستون، مدیرعامل فدراسیون جهانی چاقی، هم گفت: «این گزارش آنچه را که ما سالهاست درباره آن هشدار میدهیم، تایید کرده است. سلامت نوجوانان بهدلیل ناکارآمدی سیستمهای غذایی و بهداشتی آسیب دیده است.»
رالستون افزود: «افزایش چاقی تنها مساله انتخابهای شخصی نیست، بلکه نتیجه افزایش محصولات مضر مانند غذاهای فرآوریشده در اطراف ماست.»