ابهام درباره مذاکرات صلح اوکراین؛ تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا و بریتانیا علیه روسیه

سرنوشت مذاکرات صلح اوکراین در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری این کشور، همتای روسی خود را به «وقت‌کشی» متهم می‌کند. در چنین شرایطی، اتحادیه اروپا و بریتانیا از اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه خبر دادند.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت اعلام کرد این اتحادیه دور جدیدی از تحریم‌ها علیه روسیه را به‌دلیل جنگ اوکراین به تصویب رسانده است.

او افزود این تحریم‌ها شامل اقداماتی علیه «ناوگان سایه» نفتکش‌های روسیه و تدابیری مرتبط با حقوق بشر و تهدیدات ترکیبی است.

بریتانیا نیز ۳۰ اردیبهشت مجموعه‌ای گسترده از تحریم‌ها را علیه بخش‌های نظامی، انرژی و مالی روسیه وضع کرد تا فشارهای خود بر مسکو را افزایش دهد.

بریتانیا اعلام کرد این بسته که شامل ۱۰۰ مورد تحریم است، در پی حملات پهپادی گسترده روسیه به شهرهای اوکراین در روزهای گذشته وضع شده است.

بنا بر اعلام دولت بریتانیا، تحریم‌های جدید زنجیره تامین سامانه‌های تسلیحاتی روسیه، از جمله موشک‌های «اسکندر»، عملیات تبلیغاتی کرملین، نهادهای مالی که به مسکو در دور زدن تحریم‌ها کمک می‌کنند و همچنین «ناوگان سایه» روسیه را هدف قرار می‌دهند.

تخریب‌های ناشی از حملات روسیه به اوکراین
تخریب‌های ناشی از حملات روسیه به اوکراین

انتقادها از تعلل روسیه در مذاکرات صلح

دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا، ۳۰ اردیبهشت گفت: «ما از ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، می‌خواهیم فورا با یک آتش‌بس کامل و بی‌قید و شرط موافقت کند تا بتوان مذاکراتی برای صلحی عادلانه و پایدار انجام داد.»

او تاکید کرد: «ما بارها روشن کرده‌ایم که تعلل در تلاش‌های صلح، تنها عزم ما را برای کمک به دفاع اوکراین و استفاده از تحریم‌ها برای محدود کردن ماشین جنگی پوتین دوچندان خواهد کرد.»

بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، نیز با اشاره به حملات گسترده روسیه به اوکراین، پوتین را متهم کرد که واقعا به صلح علاقه‌ای ندارد و تنها در مذاکرات با آمریکا به‌دنبال خریدن زمان است.

او پیش از نشست وزرای دفاع و امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، در سخنانی افزود اروپا باید با اعمال تحریم‌های بیشتر، به‌ویژه بر صادرات انرژی روسیه، فشارها بر مسکو را افزایش دهد.

قرار است مذاکرات میان روسیه و اوکراین پس از تماس تلفنی دوشنبه پوتین با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، آغاز شود، اما پوتین گفته این روند زمان‌بر خواهد بود.

واشینگتن و مسکو ۲۹ اردیبهشت در اظهار نظرهای جداگانه، گفت‌وگو‌ی ترامپ و پوتین را «خوب و سازنده» توصیف کردند.

رهبران اروپایی پس از آنکه ترامپ آنان را در جریان این تماس قرار داد، توافق کردند که با اعمال تحریم‌های جدید فشار بر روسیه را افزایش دهند.

با این‌حال، ترامپ گفت فعلا قصد ندارد با اعمال تحریم‌های جدید به همراه اروپا، فشار بیشتری بر مسکو وارد آورد.

زلنسکی: روسیه می‌کوشد با وقت‌کشی، جنگ را ادامه دهد

زلنسکی ۳۰ اردیبهشت با انتشار پیامی در پیام‌رسان تلگرام نوشت: «واضح است که روسیه می‌کوشد با خریدن زمان، به جنگ و اشغال سرزمین‌های ما ادامه دهد.»

او افزود: «ما با شرکای خود در حال همکاری هستیم تا روس‌ها را وادار به تغییر رفتار کنیم. تحریم‌ها اهمیت دارند و از همه کسانی که این تحریم‌ها را برای عاملان جنگ ملموس‌تر می‌کنند سپاسگزارم.»

ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، نیز پوتین را به «ریاکاری» متهم کرد و گفت همه فهمیده‌اند که اگر جلوی او گرفته نشود، این «جنگ استعمارگرایانه» را تا پایان ادامه خواهد داد.

او اضافه کرد: «بیایید پوتین را وادار کنیم تا به خیال‌پردازی امپریالیستی‌اش پایان دهد؛ با وضع تحریم‌هایی [از سوی اتحادیه اروپا] که واقعا بازدارنده باشند.»

زلنسکی ۲۹ اردیبهشت گفته بود کی‌یف و متحدانش در حال بررسی برگزاری نشست میان سران آمریکا، اتحادیه اروپا، اوکراین، بریتانیا و روسیه برای پایان جنگ هستند.

رییس‌جمهوری اوکراین در پیام جدید خود در تلگرام نوشت کی‌یف هیچ تردیدی ندارد که جنگ باید در پای میز مذاکره پایان یابد، اما تاکید کرد باید «پیشنهادهایی روشن و واقع‌بینانه» روی میز باشد.

پوتین که نیروهایش اکنون حدود یک‌پنجم خاک اوکراین را در اختیار دارند و در حال پیشروی بیشتر هستند، همچنان بر شروط خود برای پایان دادن به جنگ پافشاری می‌کند.

از جمله شروط پوتین، خروج نیروهای اوکراینی از چهار منطقه‌ای است که روسیه ادعای مالکیت آن‌ها را دارد.

بیشتر بخوانید: اروپا فعلا اعزام نیرو به اوکراین را بررسی نمی‌کند