رویترز: فرستادگان ترامپ برای مذاکره درباره جنگ روسیه و اوکراین به ترکیه میروند
سه منبع آگاه به خبرگزاری رویترز اعلام کردند استیو ویتکاف و کیت کلوگ، فرستادگان ارشد دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، قرار است پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت برای انجام گفتوگوهای احتمالی درباره چگونگی پایان دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین، به استانبول سفر کنند.
ساعاتی پیش از انتشار این خبر، یکی از مشاوران ارشد ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، اعلام کرد زلنسکی تنها در صورتی در مذاکرات صلح در ترکیه شرکت خواهد کرد که ولادیمیر پوتین، همتای روس او نیز حضور داشته باشد.
میخایلو پودولیاک، مشاور رییسجمهوری اوکراین، سهشنبه ۲۳ اردیبهشت در مصاحبه با رویترز گفت: «زلنسکی در استانبول با هیچ نماینده دیگری از روسیه بهجز پوتین دیدار نخواهد کرد.»
اندری یرماک، رییس دفتر زلنسکی نیز گفت اعلام آمادگی رییسجمهوری اوکراین برای سفر به ترکیه نشان میدهد کییف آماده گفتوگو است.
یرماک در عین حال تاکید کرد مذاکرات صلح با مسکو تنها پس از برقراری آتشبس امکانپذیر خواهد بود.
رویترز با اشاره به اظهارات این مقامهای اوکراینی نوشت مواضع کییف «چالشی آشکار» برای مسکو به شمار میرود، زیرا اکنون این کاخ کرملین است که باید تمایل خود به برقراری صلح را به نمایش بگذارد.
مسکو تاکنون مشخص نکرده که آیا پوتین قصد دارد به ترکیه سفر کند یا خیر.
بیشتر بخوانید: روسیه با نادیده گرفتن پیشنهاد آتشبس ۳۰ روزه، به حملات خود به اوکراین ادامه میدهد
اتحادیه اروپا: مسکو بهدنبال خرید زمان است
همزمان با افزایش نگرانیها درباره چشمانداز جنگ اوکراین، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ۲۳ اردیبهشت هشدار داد مسکو در حال «بازی کردن و تلاش برای خرید زمان» است.
او افزود: «فکر نمیکنم روسیه واقعا به صلح در اوکراین علاقهمند باشد.»
در سوی مقابل، کرملین اعلام کرد مقامهای روسیه در حال آمادهسازی مقدمات مذاکرات ترکیه هستند.
کرملین افزود زمانی که پوتین «صلاح بداند»، اعلام خواهیم کرد چه کسی نماینده روسیه در مذاکرات ترکیه خواهد بود.
پیشتر در ۲۲ اردیبهشت، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفته بود روسیه خود را به «جستوجوی جدی راههایی برای یک توافق صلح بلندمدت» متعهد میداند.
پسکوف اما در مورد مذاکرات مستقیم صلح با اوکراین که قرار است ۲۵ اردیبهشت در استانبول برگزار شود، توضیحی ارائه نکرد.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، ۲۲ اردیبهشت اعلام کرد ممکن است برای پیوستن به مذاکرات مستقیم روسیه و اوکراین به ترکیه سفر کند.
ناظران نشست استانبول را نقطه کانونی تلاشهای ترامپ برای پایان دادن به خونینترین جنگ اروپا از زمان جنگ جهانی دوم ارزیابی کردهاند.
از زمانی که ترامپ پایان جنگ اوکراین را یکی از اولویتهای سیاست خارجی دولتش اعلام کرد، مسکو و کییف هر دو کوشیدهاند خود را خواهان صلح نشان دهند؛ با این حال، هنوز مسیر مشخصی برای دستیابی به توافق میان دو طرف ترسیم نشده است.
پوتین ۲۱ اردیبهشت پیشنهاد گفتوگوی مستقیم با اوکراین را مطرح کرد. او پیشتر پیشنهاد اوکراین برای برقراری آتشبس بیقید و شرط ۳۰ روزه را نادیده گرفته بود.
ترامپ همان روز بهطور علنی از زلنسکی خواست که پیشنهاد پوتین را بپذیرد.در نهایت، رییسجمهوری اوکراین آمادگی خود را برای شرکت در مذاکرات مستقیم صلح با روسیه و دیدار با پوتین اعلام کرد.
بیشتر بخوانید: زلنسکی: پنجشنبه در ترکیه منتظر پوتین هستم
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین اسفند ۱۴۰۰ کلید زد؛ جنگی که تاکنون صدها هزار سرباز از دو طرف را به کام مرگ کشانده است.
اکثر کشورهای اروپایی با ارسال تسلیحات و کمکهای مالی از اوکراین حمایت کردهاند، در حالی که روسیه برای کسب پشتیبانی به جمهوری اسلامی و کره شمالی متوسل شده است.
ترامپ پیشتر هشدار داده بود اگر پیشرفت مشخصی در مذاکرات صلح حاصل نشود، از تلاش برای میانجیگری کنار خواهد کشید.