جهان سریعتر از آنچه تصور میشد، نابود میشود
یافتههای جدید نشان می دهد که جهان بسیار سریعتر از آنچه پیشبینی میشد به سوی نابودی پیش میرود. البته محققان تاکید کردهاند که «خوشبختانه» هنوز زمان زیادی پیش رو داریم.
فرضیه پیشین درباره زمان نابودی جهان ۱۰ به توان ۱۱۰۰ سال بود، یعنی عددی با ۱۱۰۰ صفر اما تخمین جدید خبر میدهد که فروپاشی جهان در ۱۰ به توان ۷۸ سال دیگر رخ خواهد داد.
نتایج پژوهشی در این زمینه، در مقالهای با عنوان «جهان سریعتر از تصور قبلی در حال فروپاشی است، اما همچنان زمان زیادی باقی مانده» در مجله کیهانشناسی و فیزیک ذرات کیهانی منتشر شده است.
پایان جهان چطور محاسبه شده است؟
ستارگانی مشهور به کوتولههای سفید با دوامترین اجرام کیهانیِ شناختهشدهاند و دانشمندان بر این باورند که این ستارگان آخرین بقایای جهان خواهند بود. زمان مرگ این ستارهها به عنوان پایان جهان تلقی میشود. ۱۰ به توان ۷۸ مدتزمان مرگ ستارههای کوتوله سفید است.
گروهی هلندی متشکل از یک متخصص سیاهچالهها، یک متخصص فیزیک کوانتوم و یک ریاضیدان در پژوهشی که نتیجهاش سال ۲۰۲۳ منتشر شد نشان داده بودند که نهتنها سیاهچالهها بلکه سایر اجرام مانند ستارگان نوترونی هم ممکن است طریق فرایندی شبیه به تابش هاوکینگ «تبخیر» میشوند.
با انتشار آن مقاله پرسشهای بسیاری درباره مدت زمان این فرایند طرح و سبب شد این دانشمندان پژوهش جدیدی را آغاز کنند. اکنون نتیجه تحقیقات آنها در دو سال گذشته منتشر شده است.
محاسبات این مطالعه بر پایه نظریه تابش هاوکینگ بنا شده است؛ نظریهای که نخستینبار در سال ۱۹۷۵ از سوی استیون هاوکینگ مطرح شد. این نظریه میگوید که بر خلاف نظریه نسبیت، ذرات و تابش میتوانند از سیاهچاله فرار کنند.
در لبه سیاهچاله، دو ذره مجازی شکل میگیرند؛ یکی به درون سیاهچاله کشیده میشود و دیگری فرار میکند. در نهایت، این فرآیند بهتدریج باعث میشود که سیاهچالهها به شکل ذرات و تابش تجزیه شوند. زمان لازم برای این فرآیند به چگالی جسم بستگی دارد. بهعنوان مثال، ستارگان نوترونی و سیاهچالههای ستارهای به ۱۰ به توان ۶۷ سال نیاز دارند. نظریه نسبیت اینشتین میگوید که سیاهچالهها فقط میتوانند رشد کنند.