فرمان ترامپ برای کاهش قیمت دارو؛ کارشناسان: عملی شدنش دشوار است

دونالد ترامپ فرمان اجرایی کاهش قیمت دارو را در دست دارد. ۱۲ می ۲۰۲۵، کاخ سفید
دونالد ترامپ فرمان اجرایی کاهش قیمت دارو را در دست دارد. ۱۲ می ۲۰۲۵، کاخ سفید

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده، با امضای یک فرمان اجرایی تازه شرکت‌های دارویی را موظف کرد قیمت داروهای تولیدی‌شان را کاهش دهند و آن را به معیارهای جهانی نزدیک‌تر کنند. تحلیل‌گران و کارشناسان حقوقی اجرای این فرمان را دشوار می‌دانند.

ترامپ دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت، پس از امضای این فرمان در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که او به دنبال کاهش ۵۹ تا ۹۰ درصدی قیمت دارو است و اگر قیمت‌ها در آمریکا با دیگر کشورها تطبیق نداشته باشد، دولت تعرفه‌هایی را اعمال خواهد کرد.

این فرمان اجرایی حاوی اهدافی برای کاهش قیمت‌ها در ۳۰ روز آینده است و در آن معین شده که اگر شرکت‌ها «پیشرفت قابل توجهی» به سوی تحقق این اهداف نداشته باشند، اقدامات بیشتری برای کاهش قیمت‌ها در پی خواهد بود.

ارزیابی سرمایه‌گذاران، تحلیلگران و کارشناسان قیمت‌گذاری دارو این است که هرچند فرمان یادشده فراتر از انتظارها و گمانه‌زنی‌های اولیه است اما همچنان تردیدهایی درباره امکان و نحوه اجرایی شدن آن وجود دارد. سهام شرکت‌های دارویی که به‌دلیل اعلام «سیاست کشور مطلوب» سقوط کرده بود، روز دوشنبه افزایش یافت.

ایالات متحده بالاترین قیمت‌ها را برای داروهای نسخه‌ای در جهان می‌پردازد و در بسیاری موارد، قیمت داروها در آمریکا تقریبا سه برابر کشورهای توسعه‌یافته دیگر است.

ترامپ یک‌شنبه، ۲۱ اردیبهشت در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشیال نوشته بود: «قیمت دارو باید در سراسر جهان یکسان‌سازی شود. بر اساس سیاست کشور مطلوب که آن را اجرایی خواهم کرد، ایالات متحده همان قیمتی را پرداخت خواهد کرد که کشور با کمترین قیمت در جهان پرداخت می‌کند. سرانجام با کشور ما عادلانه برخورد خواهد شد.»

ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود برای هم‌سان‌سازی قیمت دارو با دیگر کشورها تلاش کرده بود اما دادگاه‌ها این اقدام را ناتمام گذاشتند.

ترامپ گفت که این فرمان اجرایی تا حدی نتیجه گفت‌وگو با یک دوست ناشناس است. دوست آقای ترامپ به او گفته بود که برای تزریق یک داروی کاهش وزن در لندن ۸۸ دلار پرداخت کرده، در حالی که هزینه تزریق همان دارو در آمریکا ۱۳۰۰ دلار است.

این فرمان همچنین به دولت دستور داده است که امکان راه‌اندازی برنامه‌های خرید مستقیم دارو از مصرف‌کنندگان را که بر اساس قیمت‌های سایر کشورها عمل می‌کند، بررسی کند.

یکی از مهم‌ترین دلایل گران بودن دارو در آمریکا نسبت به دیگر کشورهای توسعه‌یافته لابی داروسازی در این کشور است که یکی از قدرتمندترین و ثروتمندترین لابی‌ها به شمار می‌آید و با صرف میلیاردها دلار بر سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری در نظام سلامت و سازوکارهای مرتبط با خرید و فروش و قیمت‌گذاری دارو اثر می‌گذارد.