دومین درخواست اعاده دادرسی حاتم اوزدمیر، تبعه ترکیه و زندانی سیاسی محکوم به اعدام رد شد

دیوان عالی کشور دومین درخواست اعاده دادرسی حاتم اوزدمیر، شهروند ترکیه و زندانی سیاسی محکوم به اعدام در زندان ارومیه را رد کرد. هم‌زمان حکم ۱۵ سال حبس رزگار بیگ‌زاده بابامیری، از بازداشت‌شدگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، از سوی دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان غربی عینا تایید شد.

سایت حقوق بشری هرانا دوشنبه ۲۲ اردیبهشت گزارش داد درخواست اعاده دادرسی دوم اوزدمیر که از سوی وکیل او به دیوان عالی کشور ارائه شده بود، رد شده است.

عالی‌ترین مرجع قضایی جمهوری اسلامی شهریور ۱۴۰۳ حکم اعدام اوزدمیر را تایید کرد و ۲۳ اسفند همان سال با درخواست نخست اعاده دادرسی این زندانی سیاسی محکوم به اعدام مخالفت کرد.

اوزدمیر، تابستان سال ۱۳۹۸ به دست نیروهای امنیتی در ماکو بازداشت و پس از دو ماه به بند سیاسی زندان ارومیه منتقل شد.

او ۲۷ شهریور همان سال به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل و چندی بعد مجددا به زندان مرکزی ارومیه بازگردانده شد.

 حاتم اوزدمیر
حاتم اوزدمیر

شعبه اول دادگاه انقلاب شهرستان خوی اواخر زمستان ۱۴۰۰، اوزدمیر را به اتهام «بغی» به اعدام محکوم کرد.

پس از اعتراض این تبعه ترکیه، حکم اعدام او در یکی از شعب دیوان عالی کشور نقض و پرونده او برای بررسی مجدد به شعبه هم‌عرض ارجاع داده شد.

به نوشته هرانا، این زندانی سیاسی پس از بررسی مجدد پرونده و برگزاری جلسه دادگاه در اردیبهشت ۱۴۰۳ بار دیگر از سوی شعبه سوم دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی نجف‌زاده، به اتهام «محاربه» به اعدام محکوم شد.

دادگاه تجدیدنظر رزگار بیگ‌زاده بابامیری را به ۱۵ سال حبس محکوم کرد

ژینو بیگ‌زاده بابامیری، دختر رزگار بیگ‌زاده بابامیری، از بازداشت‌شدگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در بوکان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که حکم ۱۵ سال حبس پدرش از سوی دادگاه تجدیدنظر آذربایجان غربی عینا تایید شده است.

او با بیان این‌که این رای اخیرا از سوی شعبه اجرای احکام دادگستری ارومیه به پدرش در زندان ابلاغ شد، نوشت: «در این راستا همچنین امکان صدور رای در پرونده دیگر پدرم در دادگاه انقلاب به اتهام ‌«بغی» وجود دارد.»

دختر این زندانی سیاسی کُرد با یادآوری این‌که پدرش «صرفا به دلیل کمک انسان‌دوستانه به زخم‌های آسیب‌دیدگان جنبش زن، زندگی، آزادی بازداشت شده و تحت وحشیانه‌ترین شکنجه‌های جسمانی و‌ روانی قرار گرفته است»، نوشت: «هیچ‌یک از حقوق حداقلی یک متهم حتی بر اساس قوانین حداقلی جمهوری اسلامی رعایت نشده است.»

شرح شکنجه‌ها و خطر صدور حکم اعدام

بابامیری پنجم اردیبهشت در نامه‌ای از زندان ارومیه به شرح شکنجه‌های خود در بازداشت‌گاه‌های اداره اطلاعات در شهرهای بوکان و ارومیه پرداخت و تاکید کرد که تنها «جرم» خود کمک به همنوع در جریان خیزش «زن، زندگی، آزادی» بوده است.

بابامیری در این نامه نوشت که در ۱۳۰ روز بازداشت و بازجویی، تحت «شکنجه‌های تخصصی» شامل القای خفگی (با آب و کیسه روی سر)، اعدام صوری (دار زدن و تیرباران)، شوک الکتریکی به نقاط حساس بدن، و بی‌خوابی مستمر قرار گرفته است.

او ۲۸ فروردین ۱۴۰۲ به خاطر حضور در اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در شهر بوکان و تهیه دارو و امکانات درمانی برای مجروحان سرکوب اعتراضات پردامنه در این شهر بازداشت شد.

این کشاورز ۴۷ ساله که در روستایی نزدیک تیکان‌تپه بوکان زندگی می‌کرد، پدر سه فرزند است که کوچک‌ترین آن‌ها زمان بازداشت پدرش دو ساله بود.

بر اساس کیفرخواست صادره از شعبه ۱۰ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ارومیه، بیگ‌زاده بابامیری در پرونده‌ای که ۱۳ متهم دیگر هم دارد به اتهاماتی از جمله محاربه، بغی، اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی و استقلال کشور، تامین مالی تروریسم، تبلیغ علیه نظام، جاسوسی و همکاری با دول متخاصم متهم شده است.

این اتهام‌ها که در دادگاه انقلاب ارومیه در حال رسیدگی است، می‌تواند منجر به صدور حکم اعدام برای او شود.

بیشتر بخوانید: رزگار بیگ‌زاده بابامیری زندانی سیاسی کُرد در نامه‌ای به شرح شکنجه‌های خود پرداخت

ژینو بیگ‌زاده بابامیری و رزگار بیگ‌زاده بابامیری
ژینو بیگ‌زاده بابامیری و رزگار بیگ‌زاده بابامیری