ترکیه مخالفت خود را با طرح گروه‌های کُرد برای برقراری فدرالیسم در سوریه اعلام کرد

دو عضو گروه کُردی یگان‌های مدافع خلق (ی‌پ‌گ) در اردوگاه روج در شمال شرقی سوریه، ۱۷ فروردین
دو عضو گروه کُردی یگان‌های مدافع خلق (ی‌پ‌گ) در اردوگاه روج در شمال شرقی سوریه، ۱۷ فروردین

ترکیه اعلام کرد با هر طرحی که حکومت مرکزی سوریه را تضعیف کند یا تهدیدی علیه حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور باشد، مخالف است. پیش‌تر گروه‌های کُرد خواستار برقراری فدرالیسم در سوریه شده بودند.

یک منبع در وزارت امور خارجه ترکیه پنج‌شنبه ۱۱ اردیبهشت به خبرگزاری رویترز گفت: «ترکیه هرگونه ابتکاری را که تمامیت ارضی سوریه را هدف قرار دهد، حاکمیت آن را تضعیف کند، یا به گروه‌هایی غیر از دولت مرکزی سوریه اجازه حمل سلاح بدهد، مخالف است.»

او افزود ترکیه «فضای لازم» را در اختیار حکومت سوریه قرار داده تا به نگرانی‌های آنکارا درباره فعالیت گروه‌های مسلح کُرد در این کشور رسیدگی کند.

ترکیه پیش‌تر هشدار داده بود در صورت رفع ‌نشدن این نگرانی‌ها، ممکن است علیه گروه‌های کُرد سوریه دست به اقدام نظامی بزند.

پیش از این در ششم اردیبهشت، احزاب کُرد سوریه در نشستی در شهر قامشلی بر سر یک چشم‌انداز سیاسی مشترک برای آینده‌ کُردها در این کشور به توافق رسیدند. این نشست با حضور مقام‌های آمریکایی برگزار شد.

در بیانیه پایانی این نشست آمده است: «چشم‌انداز سیاسی مشترکی تدوین شده که اراده‌ جمعی کُردها و طرح آنان را برای یک راه‌حل عادلانه درباره‌ مساله کُردها در سوریه، به‌عنوان کشوری دموکراتیک و غیرمتمرکز، بیان می‌کند.»

احمد الشرع، رییس‌جمهوری دوره انتقالی سوریه، هفتم اردیبهشت اعلام کرد هرگونه تلاش برای «تحمیل تجزیه یا ایجاد مناطق جدایی‌طلب تحت عناوین فدرالیسم یا خودمختاری» را نخواهد پذیرفت.

دیدار رجب طیب اردوغان و احمد الشرع، آنتالیا، ۲۲ فروردین
دیدار رجب طیب اردوغان و احمد الشرع، آنتالیا، ۲۲ فروردین

اردوغان: طرح گروه‌های کُرد برای فدرالیسم در سوریه «خیال خام» است

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، ۱۰ اردیبهشت طرح کُرد‌ها برای تمرکززدایی از قدرت در سوریه را رد کرد و گفت این طرح «چیزی فراتر از یک خیال خام نیست».

یک منبع در وزارت دفاع ترکیه نیز هشدار داد تلاش‌ها برای برقراری خودمختاری در سوریه به حاکمیت این کشور و همچنین ثبات منطقه آسیب خواهد زد.

او تاکید کرد: «ما تحت هیچ عنوانی نمی‌توانیم با تجزیه تمامیت ارضی سوریه و تضعیف ساختار واحد آن موافقت کنیم. همان‌گونه که دولت جدید سوریه نیز مخالف است، ما نیز با هرگونه گفتمان یا اقدام در جهت ایجاد مناطق خودمختار یا ساختار غیرمتمرکز مخالفیم.»

این اظهارات در شرایطی مطرح می‌شود که مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه و الشرع ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ با یکدیگر در دمشق دیدار کردند و توافقی را به امضا رساندند.

بر اساس این توافق، نیروهای دموکراتیک سوریه در ساختار حکومت مرکزی این کشور ادغام خواهند شد.

نیروهای دموکراتیک سوریه که با نام اختصاری «قسد» نیز شناخته می‌شود، از قومیت‌های مختلف از جمله کُردها، عرب‌ها، آشوری‌ها و ترکمن‌ها تشکیل شده است، اما رهبری نظامی آن را گروه کُردی یگان‌های مدافع خلق (ی‌پ‌گ) بر عهده دارد.

ترکیه که یکی از حامیان اصلی حکومت جدید سوریه به شمار می‌رود، قسد را گروهی تروریستی می‌داند.

آنکارا پیش‌تر از توافق قسد و حکومت سوریه استقبال کرده و در عین حال گفته بود باید از فروپاشی زنجیره فرماندهی قسد و ی‌پ‌گ اطمینان حاصل کند.