احضار سرپرست سفارت طالبان، بعد بی‌احترامی مقام طالب به سرود جمهوری اسلامی

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، نماینده طالبان برای سرپرستی سفارت افغانستان در تهران را به دلیل «بی‌احترامی به سرود جمهوری اسلامی» احضار کرد. هم‌زمان مقام طالب سفر کرده به تهران با انتشار ویدیویی گفت بلند نشدنش به قصد بی‌احترامی نبوده و اگر مردم ایران رنجیده‌اند، عذرخواهی می‌کند.

عزیزالرحمان منصور که مسئول «تنظیم امور عرفان و اماکن دینی» وزارت ارشاد، حج و اوقاف طالبان است، در راس هیاتی به تهران رفته است تا در سی‌وهشتمین «همایش بین‌المللی وحدت اسلامی» شرکت کند.

او در مراسم گشایش این همایش، به احترام سرود ملی جمهوری اسلامی ایران از جای خود بلند نشد.

منصور در ویدیوی عذرخواهی، دلیل نایستادن خود در زمان پخش سرود جمهوری اسلامی را «احترام به سنت و عرف کشور خود» اعلام کرد و گفت: «زمانی که در کشور ما سرود و ترانه برای نظام و وطن خوانده می‌شود، همه در حالت نشسته هستند.»

او با اشاره به رابطه خوبی که دولت موقت طالبان با تهران دارد، خواستار افزایش روابط میان جمهوری اسلامی و طالبان شد.

افغانستان‌اینترنشنال درباره این گفته‌های منصور نوشت: «این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که در بسیاری از فرهنگ‌ها، از جمله فرهنگ افغانستان، ایستادن هنگام پخش سرود ملی به عنوان نشانه‌ای از احترام به مردم و نمادهای ملی آن کشور شناخته می‌شود. همین گونه، توجه به نمادهای ملی و فرهنگی دیگر کشورها و احترام به آن‌ها به عنوان بخشی از دیپلماسی بین‌المللی، ضروری دانسته می‌شود.»

حسام‌الدین آشنا، چهره امنیتی و مشاور حسن روحانی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم نیز در شبکه ایکس به عدم واکنش مسئولان حفاظتی اعتراض کرد و نوشت: «کافی بود دو یا حداکثر چهار نفر از عزیزان تیم حفاظت زیر بغل یا چهار دست و پا را بگیرند و ایشان را محترمانه به خارج از سالن هدایت کنند.»

محمدحسن آصفری، نماینده سابق مجلس، در واکنش به بی‌احترامی طالبان به سرود ملی جمهوری اسلامی در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به «هزینه هنگفت برای بلیت هواپیما و بهترین هتل در تهران» نوشت که نماینده طالبان، رسم میهمانی را رعایت نکرد.

حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رییس‌جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان نیز در واکنش به رفتار نماینده طالبان در تهران گفت: «عدم احترام به اصول دیپلماتیک به بهانه ممنوعیت نواختن موسیقی از مبادی شریعت معنا و مصداقی ندارد، چه اگر این بود استماع را نیز شامل می‌شد.»

تکرار اتفاق تهران در پیشاور

در رفتاری مشابه آن‌چه در تهران رخ داد، سرکنسول طالبان در شهر پیشاور پاکستان، در یک مراسم رسمی هنگام پخش سرود ملی این کشور از جای خود بلند نشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان، این اقدام مقام طالبان را «به شدت» محکوم کرد و گفت: «اعتراض شدید خود را به مقامات افغان در اسلام‌آباد و کابل منتقل خواهیم کرد.»

سرپرست سفارت طالبان در اسلام‌آباد از سوی وزارت امور خارجه پاکستان احضار و به او هشدار داده شده است که اسلام‌آباد به چنین «رفتارهای توهین‌آمیزی»، پاسخی محکم خواهد داد.

سرکنسول طالبان در پیشاور گفته است به‌ دلیل پخش موسیقی در سرود ملی پاکستان از جای خود بلند نشده است.

به گفته او، «هیچ قصدی برای بی‌احترامی یا تحقیر سرود ملی پاکستان مد نظر نبوده» است.

طالبان تاکنون درباره رفتارهای نماینده این گروه در تهران توضیحی رسمی نداده‌ است.

قانون امر به معروف طالبان پخش موسیقی را ممنوع کرده است.

مواد بیستم و بیست و دوم این قانون، پخش موسیقی در وسایل نقلیه و پخش موسیقی در بیرون از خانه یا در مجلس را منع کرده است.