وعدههای انتخاباتی به تامین گوشت رسید
چهارمین روز از تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری با سخنان واکنشبرانگیز علیرضا زاکانی درباره وعده تامین گوشت قرمز برای شهروندان آغاز شد. روز پنجشنبه دعوای درونگروهی کاندیداهای جریان موسوم به اصولگرایی ادامه یافت و درخواستهایی برای کنارهگیری آنان به نفع «رقیب اصلح» مطرح شد.
بر اساس برنامههای اعلام شده، قرار است روز پنجشنبه ۲۴ خرداد مصطفی پورمحمدی در شبکه سه، مسعود پزشکیان در شبکه یک، محمدباقر قالیباف در شبکه دو و سعید جلیلی و امیرحسین قاضیزاده هاشمی در شبکه خبر حاضر شوند.
عصر روز چهارشنبه و در یکی از این برنامهها، علیرضا زاکانی در راستای تبلیغات انتخاباتیاش وعده داد در تهران روزانه ۱۲۰ تن گوشت مقابل در خانهها تحویل دهد.
زاکانی این طرح را مربوط به دولت ابراهیم رئیسی خواند و گفت قرار بود در ماه جاری افتتاح شود.
این اظهارات شهردار تهران، روز پنجشنبه واکنشهای مختلفی به همراه داشت.
او همچنین گفته است با قویترین تنهها و شاخههای فساد مقابله کرده است.
با وجود تلاش زاکانی برای نشان دادن چهرهای ضد فساد از خود، در کمتر از سه سالی که او مسئولیت شهرداری تهران را بر عهده گرفته، خبر چندین مورد تخلف و فساد و حاشیه در این مجموعه منتشر شده است.
جلیلی همدست روحانی؟
روز پنجشنبه سخنان اخیر سعید جلیلی، دیگر کاندیدای ریاستجمهوری درباره اینکه «دولت حسن روحانی در اواخر کارش نمیتوانست نفت بفروشد» نیز واکنشهایی در پی داشت.
جلیلی گفت که روحانی در این دوره با راهکار او موفق به فروش نفت شد.
عباس عبدی، روزنامهنگار و فعال اصلاحطلب از جلیلی خواست برای اثبات میزان صداقتش متن پیشنهادی را که به روحانی داده است، منتشر کند.
عبدی در ادامه گفت «محال است» عقل بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت دولت روحانی، نیازمند پیشنهاد جلیلی باشد.
او علت موفقیت فروش نفت در اواخر دولت روحانی را روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا دانست و از جلیلی خواست این دستاورد را به حساب خود نگذارد.
پایگاه خبری انتخاب نیز با انتقاد از اظهارات جلیلی نوشت: «بررسیها نشان میدهند دولت فعلی بر اساس همین ایده جلیلی، با تخفیفهای قابل توجه، نفت را به پالایشگاههای خصوصی چین فروخته.»
به گفته انتخاب، ایدههای نفتی جلیلی تنها در دو سال ۱۳۰ میلیارد دلار ضرر به اقتصاد کشور وارد کرده است.
جلیلی علاوه بر این، در یک سفر استانی به شهرستان بیرجند نیز گفت باید عقبماندگی هشت ساله پیش از دولت رئیسی با «رشد صفر و منفی»، جبران شود.
میزگردی با اشاره به عدم مشارکت مردم در انتخابات
روز پنجشنبه روزنامه هممیهن مشروح سخنرانیهای میزگردی انتخاباتی را با حضور تقی آزاد ارمکی، بیژن عبدالکریمی، جواد میری، احمد زیدآبادی و کیومرث اشتریان منتشر کرد.
زیدآبادی، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی در این نشست به تغییر رویکردها پس از مرگ ابراهیم رئیسی درباره مسائل اقتصادی اشاره کرد و گفت: «قبلش میگفتند مشکلات اقتصادی فراوان است اما بعد انگار این مشکلات حل شد و دیگر وجود ندارد.»
او گفت اگر بخشی از مردم احساس کنند این انتخابات «کلاهگذاری» بر سرشان است، دچار حس «تحقیر» شده و در انتخابات شرکت نخواهند کرد.
آزاد ارمکی، استاد بازنشسته علوم اجتماعی، در این نشست کنش مردم در زمینه عدم مشارکت را «منطق جامعه» نسبت به مسائل موجود توصیف کرد و گفت: «شما زار بزن، صد تا مثل پزشکیان را بیاور ببین رای میدهند؟»
او بر «دشمنی حکومت با مردم» تاکید کرد و گفت: «قبول کنیم که مردم قهر کردهاند.»
آزاد ارمکی در ادامه تاکید کرد افراد ذینفوذ حکومت باید برای «آشتی ملی» اقدام کنند.
اعتراضها به بازداشت و احضار منتقدان قالیباف
محمدباقر قالیباف در روزهای اخیر با برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و چهرههای دیگر جریان موسوم به اصولگرایی دچار چالش شده است.
حمید رسایی، یکی از نمایندگان مجلس اخیرا به احضار و بازداشت چند فعال رسانههای اجتماعی با شروع تبلیغات انتخاباتی اشاره کرد که همگی منتقد «یک نفر» بودند.
اشاره او به بازداشت یاشار سلطانی و صبا آذرپیک و احضار علیاکبر رائفیپور در روز ۲۰ خرداد بود.
او گفت: «اگر پرونده داشتند چرا قبلا بازداشت نشدند؟ چرا این امر را برای بعد از هشت تیر نگذاشتند؟»
برخی فعالان سیاسی پیشتر گفته بودند بازداشت سلطانی و آذرپیک با شکایت قالیباف انجام شده است.
بازتاب انتخابات ۱۴۰۳ در رسانههای داخلی
روزنامه هممیهن روز پنجشنبه ۲۴ خرداد به یکی از شعارهای انتخاباتی محمدباقر قالیباف درباره جلوگیری از ورود پناهجویان افغانستانی به ایران و اخراج مهاجران غیرقانونی پرداخت.
این روزنامه از رویکرد قالیباف با عنوان برخورد «گازانبری» و «مهاجرستیزی به سبک احزاب راست افراطی اروپا» یاد کرد.
روز ۲۴ خرداد خبرگزاری ایلنا گفتوگویی با پیمان جبلی، رییس صداوسیمای جمهوری اسلامی درباره «تهمتها و توهینها در برنامههای انتخاباتی» منتشر کرد.
او با استناد به قانون کمیسیون تبلیغات گفت اگر در برنامههای زنده به شخصی توهین و تعریض شود یا تهمتی زده شود، زمانی به آن فرد اختصاص میدهند تا از خود دفاع کند.
جبلی درباره اتهاماتی که به افراد «ممنوعالتصویر» زده میشود گفت که تصمیمگیری در این زمینه با کمیسیون تبلیغات است.
کنار بکشید!
روزنامه کیهان روز پنجشنبه توصیهنامهای خطاب به کاندیداهای اصولگرای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ منتشر کرد و از آنان خواست به نفع «رقیب اصلح» کنار بکشند.
این روزنامه از کاندیداها خواست مشکلات کشور را «بزرگنمایی و سیاهنمایی» نکنند و «کمکاری و خیانت» برخی مسئولان را به حساب نظام و ولایت نگذارند.
همزمان با این توصیه، روزنامه سازندگی در گزارش صفحه اول روز پنجشنبه خود نوشت که «قالیبافیها از جلیلی خواستهاند در انتخابات بهنفع قالیباف کنارهگیری کند».
بر اساس گزارش این روزنامه، جلیلیها پاسخ دادهاند: «شما رییس یک قوه هستید، پس شما به نفع جلیلی کنارهگیری کنید.»
معرفی اعضای ستاد انتخاباتی پورمحمدی
روز پنجشنبه مصطفی پورمحمدی پس از گذشت سه روز از آغاز تبلیغات، سرانجام مدیران ستاد خود را معرفی کرد.
پورمحمدی در این احکام، حجتالله ایوبی را به عنوان رییس ستاد انتخاباتی و شهابالدین صدر را رییس ستادهای مردمی خود کرد.
مسعود زریبافان از دیگر مدیران ستاد پورمحمدی است. او در کارنامه و سوابق خود معاونت ریاستجمهوری در دولت محمود احمدینژاد و ریاست بنیاد شهید را دارد.
حسامالدین آشنا، چهره امنیتی دولت حسن روحانی و داماد قربانعلی دری نجفآبادی، وزیر اطلاعات در دولت محمد خاتمی در زمان قتلهای زنجیرهای، روز پنجشنبه خبری را که اخیرا درباره عضویتش در ستاد پورمحمدی منتشر شده بود، تکذیب کرد.
آشنا گفت: «هر یک از داوطلبان فعلی از من مشاوره بخواهد به او مشاوره خواهم داد ولی مطابق نظرات و دیدگاههایی که درست میدانم.»
پیشتر برخی رسانهها نوشته بودند آشنا مشاور رسانهای پورمحمدی شده است.