جنگ لفظی ایران و اسرائیل؛ روسیه، آلمان و بریتانیا خواستار خویشتن‌داری شدند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۱/۲۳

در حالی که رسانه‌ها و مقام‌های آمریکایی و اسرائیلی همچنان از حمله تلافی‌جویان جمهوری اسلامی سخن می‌گویند، کشورهای مختلف خواستار خویشتن‌داری همه طرف‌های درگیر در خاورمیانه شده‌اند. در همین حال، تهران و واشینگتن به مبادله پیام‌های مستقیم و غیرمستقیم ادامه می‌دهند.

روسیه، آلمان و بریتانیا روز پنج‌شنبه ۲۳ فروردین، از کشورهای خاورمیانه خواستند از خود خویشتن‌داری نشان دهند.

در حالی که مقام‌های اسرائیل و آمریکا از قریب‌الوقوع بودن حمله تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی به اسرائیل سخن گفته‌اند، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی از ارسال پیام دیگری به آمریکا، این بار از طریق عمان، خبر داد.

در همین حال، شرکت هواپیمایی آلمانی لوفت‌هانزا تعلیق پروازهای خود به تهران را تمدید کرد و مسکو نسبت به سفر به خاورمیانه هشدار داد.

خویشتن‌داری

روسیه که روابطی نزدیک و تنگاتنگ با جمهوری اسلامی دارد، از همه کشورهای منطقه خواست از خود خویش‌تنداری نشان دهند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز پنجش‌شنبه ۲۳ فروردین، در یک نشست خبری گفت: «در حال حاضر برای همه بسیار مهم است که خویشتن‌داری کنند تا وضعیت به بی‌ثباتی کامل اوضاع در منطقه منجر نشود.»

وزارت امور خارجه روسیه نیز به شهروندان این کشور اعلام کرد که نباید به خاورمیانه به ویژه اسرائیل، لبنان و سرزمین‌های فلسطینی سفر کنند.

آمریکا نیز روز پنج‌شنبه اعلام کرد که در بحبوحه تهدیدهای جمهوری اسلامی برای حمله به اسرائیل، سفر کارمندان خود و اعضای خانواده آنها در اسرائیل را محدود کرده و از آنها خواسته است که از سفر به خارج از شهرهای بزرگی مثل تل آویو و اورشلیم خودداری کنند.

در ادامه رایزنی‌ها و تلاش‌های دیپلماتیک نیز، آنالنا بائربوک و دیوید کامرون، وزیران امور خارجه آلمان و بریتانیا، از گفتگوهای تلفنی خود با حسین امیرعبداللهیان خبر دادند و گفتند که از تهران خواسته‌اند که باعث گسترش جنگ و درگیری در خاورمیانه نشود.

آنالنا بائربوک، در گفت‌وگوی تلفنی خود با حسین امیرعبداللهیان، از او خواست تا برای جلوگیری از تشدید تنش، رهبران جمهوری اسلامی را به «حداکثر خویشتن‌داری» ترغیب کند.

دیوید کامرون نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت برای امیرعبداللهیان روشن کرده است که ایران نباید خاورمیانه را وارد یک درگیری گسترده‌تر کند.

او افزود: «من عمیقا نگران احتمال اشتباه محاسباتی هستم که منجر به خشونت بیشتر شود.»

پیام‌های متقابل جمهوری اسلامی و آمریکا

از سوی دیگر، «منابع ایرانی» که نامشان اعلام نشده، به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که حسین امیرعبداللهیان که روز یک‌شنبه گذشته به عمان سفر کرده بود، حامل پیام دیگری برای آمریکا بوده است. عمان در سال‌های اخیر به عنوان میانجی بین جمهوری اسلامی و آمریکا عمل کرده است.

به گفته این منابع، در این پیام گفته شده است که پاسخ جمهوری اسلامی به حمله اسرائیل به کنسولگری‌اش در دمشق به شکلی داده خواهد شد که به افزایش جدی درگیری‌ها در منطقه منجر نشود و این واکنش شتاب‌زده نخواهد بود.

پس از حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی که به کشته شدن هفت عضو سپاه پاسداران، از جمله محمدرضا زاهدی فرمانده سپاه در لبنان و سوریه انجامید، امیرعبداللهیان از احضار یک مقام سفارت سوییس و ارسال پیامی مهم به آمریکا خبر داده بود. سفارت سوییس حافظ منافع آمریکا در ایران است.

آمریکا بارها تاکید کرده که نه در حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق نقشی داشته و نه از آن اطلاعی داشته است.

مقام‌های دولت آمریکا همچنین به صورت مکرر به رهبران جمهوری اسلامی هشدار داده‌اند که این حمله را دستاویزی برای حمله به نیروها و مواضع ایالات متحده در آمریکا قرار ندهند.

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا و دیگر مقام‌های ارشد او از جمله وزیر امور خارجه و وزیر دفاع نیز در پی تهدیدهای جمهوری اسلامی برای حمله تلافی‌جویانه به اسرائیل، به روشنی گفته‌اند که ایالات متحده با تمام قوا از اسرائیل در برابر این تهدیدها حمایت خواهد کرد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه گفت که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور، با وزیران امور خارجه چین، ترکیه و عربستان تماس گرفته و از آنها خواسته که به روشنی به تهران بگویند که تشدید تنش به نفع هیچ‌کس نیست.

او گفت که همه کشورها باید از ایران بخواهند که درگیری‌ها را تشدید نکند.

روز چهارشنبه نیز وزیران امور خارجه چهار کشور عراق، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر با حسین امیرعبداللهیان تماس گرفتند تا پیام مشابهی را که از آمریکا دریافت کرده بودند، به جمهوری اسلامی منتقل کنند.

ادامه رجزخوانی‌های رهبران جمهوری اسلامی و اسرائیل

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی صبح چهارشنبه در خطبه‌های نماز عید فطر در تهران حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق را یک «اشتباه» خواند و آن را به‌منزله حمله به خاک ایران دانست.

او و گفت:« رژیم صهیونیستی باید برای این اشتباه تنبیه شود و تنبیه خواهد شد.»

در مقابل مقام‌های اسرائیلی هشدار داده‌اند که به هر حمله‌ای از سوی جمهوری اسلامی با قدرت پاسخ خواهند داد.

تهدیدهای دوجانبه مقام‌های جمهوری اسلامی و اسرائیل علیه یکدیگر در روز پنج‌شنبه نیز ادامه یافت.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز پنج‌شنبه هنگام بازدید از جنگنده‌های اف- ۱۵ این کشور گفت که اسرائیل به جنگ خود علیه حماس در غزه ادامه می‌دهد، اما هم‌زمان آماده عمل در دیگر جبهه‌ها است.

او گفت:«هرکس به ما آسیب برساند، ما نیز به آنها آسیب خواهیم رساند. ما آماده هستیم تا تمام نیازهای امنیتی اسرائیل را چه از نظر دفاعی و چه تهاجمی برآورده کنیم.»

از سوی دیگر، هیات نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، روز پنج‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای گفت که اگر شورای امنیت سازمان ملل این حمله را محکوم می‌کرد، ممکن بود تهران از «ضرورت مجازات رژیم سرکش اسرائیل» چشم بپوشد.

تمدید تعلیق پروازهای لوفت‌هانزا به تهران

در همین حال، شرکت هواپیمایی آلمانی لوفت‌هانزا، که روز گذشته از تعلیق پروازهای خود از مبداء و به مقصد تهران خبر داده بود، روز پنج‌شنبه اعلام کرد که تعلیق پروازهایش به تهران را تمدید کرده است.

لوفت‌هانزا و هواپیمایی اتریش که وابسته به آن است، تنها شرکت‌های هوایی غربی هستند که در حال حاضر به تهران پرواز می‌کنند.

خبرگزاری حکومتی مهر، روز چهارشنبه در بخش عربی خود از بسته شدن حریم هوایی تهران به‌دلیل «برگزاری رزمایش نظامی» خبر داد اما اندکی بعد با حذف این خبر، آن را تکذیب کرد.

حریم هوایی ایران همچنین یک مسیر کلیدی برای پروازهای امارات و قطر ایرویز به اروپا و آمریکای شمالی است.

امارات، قطر ایرویز، ترکیش ایرلاینز، آئروفلوت و ایر عربیا که از جمله خطوط هوایی هستند که به تهران پرواز می‌کنند، به سوالات خبرگزاری رویترز درباره احتمال تعلیق پروازهای خود پاسخ ندادند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبر
خبر
چشم‌انداز

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.