طرح نتانیاهو پس از جنگ غزه: اسرائیل باید کنترل امنیتی مناطق فلسطینی را حفظ کند

جمعه ۱۴۰۲/۱۲/۰۴

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل اولین طرح رسمی خود را برای «روز بعد» از پایان جنگ کنونی غزه ارائه و اعلام کرد که اسرائیل کنترل امنیتی بر تمام مناطق فلسطینی را حفظ و بازسازی غزه را به غیرنظامی‌سازی آن منوط خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این سند پیشنهاد می‌کند که اسرائیل کنترل امنیتی خود را بر تمام سرزمین‌های غرب اردن، از جمله کرانه باختری و غزه حفظ کند.

در این سند آمده که ارتش اسرائیل پس از این کنترل امنیتی و «جلوگیری از تقویت عناصر تروریستی در آنجا»، «تهدید علیه اسرائیل» را متوقف خواهد کرد.

این سند ادامه می‌دهد که اسرائیل «آزادی عمل عملیاتی خود را در سراسر نوار غزه بدون محدودیت زمانی حفظ خواهد کرد».

نتانیاهو این طرح را روز پنجشنبه به کابینه امنیتی اسرائیل ارائه کرد تا بحث در مورد این موضوع آغاز شود و بنابراین، همچنان می‌تواند مورد اصلاحاتی قرار گیرد.

در بیانیه دفتر نخست وزیر اسرائیل آمده است: «سند اصولی نخست وزیر [اسرائیل] منعکس کننده اجماع عمومی گسترده در مورد اهداف جنگ و جایگزینی حکومت حماس در غزه با یک دولت غیرنظامی است.»

در اهداف بلندمدت ذکر شده در این طرح، نتانیاهو «به رسمیت شناختن یکجانبه» کشور فلسطین را رد کرده است.

او در طرح خود گفته که حل و فصل اختلافات اسرائیل با فلسطینی‌ها تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین دو طرف حاصل می‌شود.

طرح نتانیاهو از نام بردن طرف مذاکره‌کننده فلسطینی خودداری کرده است.

در مورد غزه، نتانیاهو غیرنظامی‌سازی و ریشه‌کن‌سازی تروریسم را به‌عنوان اهدافی که در میان‌مدت باید به آن دست یافت، بیان کرده است.

او توضیح بیشتری در مورد اینکه مرحله میانی طرحش چه زمانی آغاز خواهد شد یا چه مدت ادامه خواهد داشت، ارایه نکرده است.

نخست‌وزیر اسرائیل احیای نوار غزه را که بخش اعظمی از آن به دلیل حمله اسرائیل از بین رفته، به غیرنظامی کردن کامل آن وابسته کرده است.

نتانیاهو پیشنهاد کرد که اسرائیل در مرز غزه-مصر در جنوب نوار غزه حضور داشته باشد و با مصر و ایالات متحده در آن منطقه برای جلوگیری از قاچاق از جمله از طریق گذرگاه رفح همکاری کند.

او خواستار تعطیلی آژانس پناهندگان فلسطینی سازمان ملل متحد و جایگزینی آن با سایر گروه‌های امدادی بین‌المللی شده است.

نتانیاهو برای جایگزینی حماس در غزه و حفظ نظم عمومی، همکاری با نمایندگان محلی را «که به کشورها یا گروه‌های تروریستی وابسته نیستند و از نظر مالی مورد حمایت قرار نمی‌گیرند» پیشنهاد کرد.

پیشتر یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل نیز گفته بود که اداره غیرنظامی غزه به مقام‌های محلی سپرده خواهد شد.

با این حال، طرح نتانیاهو به تشکیلات خودگردان فلسطینی به عنوان جایگزینی برای حماس در غزه اشاره مستقیم نمی‌کند.

این طرح فورا از سوی مقام‌های تشکیلات خودگردان فلسطینی رد و محکوم به شکست توصیف شد.

نبیل ابوردینه سخنگوی محمود عباس رییس‌ این تشکیلات روز جمعه به رویترز گفت که پیشنهاد نتانیاهو محکوم به شکست است و هر گونه طرح اسرائیل برای تغییر واقعیت‌های جغرافیایی و جمعیتی در غزه محکوم به شکست است.

او افزود: «اگر جهان واقعا به داشتن امنیت و ثبات در منطقه علاقه‌مند است، باید به اشغال سرزمین فلسطین از سوی اسرائیل پایان دهد و کشور مستقل فلسطین با پایتختی قدس را به رسمیت بشناسد.»

جنگ کنونی غزه با حمله غافلگیرانه و بی‌سابقه حماس به جنوب اسرائیل در هفتم اکتبر آغاز شد که بر اساس اعلام اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۳ نفر گروگان داشت.

اسرائیل با وعده نابودی حماس و با حمله هوایی و زمینی به غزه به این حمله پاسخ داد. حملات اسرائیل به غزه به گفته مقام‌های بهداشتی غزه که تحت کنترل حماس است، بیش از ۲۹ هزار و ۴۰۰ کشته برجای گذاشته است.

این جنگ بیشتر جمعیت منطقه را آواره کرده و باعث گرسنگی و بیماری گسترده شده است.

همچنین جنگ غزه باعث درخواست‌های بین‌المللی، از جمله از سوی آمریکا به عنوان حامی اصلی اسرائیل، برای احیای روند راه‌حل دو کشوری به‌ عنوان هدف نهایی حل و فصل مناقشه اسرائیل و فلسطین شده است.

از زمان امضای معاهده اسلو در اوایل دهه ۱۹۹۰، پیشرفت کمی در دستیابی به هدف تشکیل کشور فلسطین حاصل شده است.

از جمله موانع تشکیل کشور مستقل فلسطینی، گسترش شهرک‌سازی‌های اسرائیلی در سرزمین‌هایی است که اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ به تصرف خود درآورد.

اکثر کشورهای جهان این شهرک‌سازی‌ها را که گاهی مناطق فلسطینی را از یکدیگر جدا می‌کند، نقض قوانین بین المللی می‌دانند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
پوشش ویژه المپیک ۲۰۲۰ توکیو
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها