کاربران شبکه‌های اجتماعی به اجرای هجو «یار دبستانی» در صداوسیما واکنش نشان دادند

صداوسیمای جمهوری اسلامی در برنامه‌ای به مناسبت روز دانشجو، اجرایی هجو از سرود معروف «یار دبستانی» پخش کرد. این رویداد واکنش اعتراضی بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی را در پی داشت که برخی از آنان به‌عنوان طرفدار جریان اصلاح‌طلبی شناخته می‌شوند.

اجرای هجو «یار دبستانی» از شبکه دوم صدا‌و‌سیمای جمهوری اسلامی در برنامه «سید‌خندان» پخش شد که مجری آن محمد‌رضا شهبازی است.

شهبازی پیش‌تر به دلیل مواضعش در مورد معترضان خیزش انقلابی و هنرمندان همراه مردم، از سوی کاربران شبکه‌های اجتماعی و حتی برخی چهره‌های وابسته به حکومت مورد انتقاد قرار گرفته بود.

او که به «مجری محبوب پیمان جبلی»، رییس سازمان صداوسیما هم شهره است، اواخر مرداد امسال در اعتراض به بازگشت «سلبریتی‌هایی» چون رضا رشیدپور و محمدرضا گلزار به تلویزیون، خود را «اسکول نظام» خوانده بود.

از آن زمان تاکنون، کاربران شبکه‌های اجتماعی از این مجری پرحاشیه با عنوان «اسکول نظام» نام می‌برند.

شعر «یار دبستانی» سروده منصور تهرانی است و برای فیلم «از فریاد تا ترور» با صدای فریدون فروغی ساخته شده بود اما نسخه‌ای از آن با بازخوانی جمشید جم بین عموم مردم شناخته‌شده‌تر است.

در نسخه دستکاری شده صداوسیما، گروهی از بسیجیان روی ملودی این ترانه معروف شعری را می‌خوانند که با این عبارات شروع می‌شود: «یار دبستانی من، ببین چقدر گُنده شدی/ چند ساله دانشگاه می‌ری، خیلی پژوهنده شدی/ هک شده اسم من و تو، تو لیست ترم مشروطی‌ها ....»

شماری از کاربران وابسته به جریان اصلاح‌طلب در شبکه اجتماعی ایکس، تمسخر این «سرود نوستالژیک» را به وسیله صداوسیما ناشی از «داغ بزرگی» خواندند که هم‌خوانی آن از سوی رای‌دهندگان در انتخابات ریاست‌جمهوری «بر سینه تندروها» گذاشت و نتیجه‌اش پیروزی محمد خاتمی و حسن روحانی بود.

در جریان انتخابات سال ۸۸، شکل‌گیری جنبش سبز و اعتراضات به نتیجه انتخابات، این سرود بارها از سوی جوانان و دانشجویان و در تجمع‌ها هم‌خوانی شد.

به گفته تعدادی از کاربران، هجو چنین سرودی ناشی از ناتوانی رسانه نظام در مواجهه با جنبش‌های دانشجویی و ساختن نسخه‌ای اصل از یک ترانه و سرود تبلیغاتی مختص خود است.

برخی کاربران تمسخر این ترانه را ناشی از بی‌اطلاعی مدیران تلویزیون و برنامه سیدخندان دانستند، چرا که این سرود در «ستایش و احترام به دانشجویانی» است که به اعتقاد آنان به دست رژیم پهلوی کشته شدند.

یک کاربر هم به بیت «دشتِ بی‌فرهنگی ما هرزه تمومِ علفاش ...» سرود اصلی اشاره کرد و به کنایه گفت که برنامه سیدخندان شبکه دو قصد داشت همین مساله را نشان دهد.

«مشمئزکننده»، «مبتذل»، «مضحک» و «سبک»، واژه‌هایی بودند که کاربران از آن‌ها برای توصیف نسخه پخش شده از سوی بسیجیان در برنامه سیدخندان استفاده کردند.