دولت جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، پس از مبادله زندانیان با جمهوری اسلامی، تحریمهای جدیدی را علیه محمود احمدینژاد و وزارت اطلاعات اعمال کرد.
بایدن روز دوشنبه ۲۷ شهریور در بیانیهای از اعمال تحریمهایی علیه احمدینژاد و وزارت اطلاعات به دلیل «دست داشتن در بازداشتهای غیرقانونی» خبر داد و نوشت ما به تحمیل هزینه علیه ایران به دلیل اقدامات تحریکآمیز آن در منطقه ادامه خواهیم داد.
پیشتر در روز دوشنبه خبرگزاری فرانسه و وبسایت اکسیوس، تحریم احمدینژاد را به دلیل دخالت او در پرونده رابرت لوینسون، مامور سابق اف بی آی که ۱۶ سال پیش در ایران ناپدید شد، گزارش داده بودند.
لوینسون پس از پروازی که از دبی به جزیره کیش داشت، در اسفند سال ۱۳۸۵ ناپدید شد. خانواده این شهروند آمریکایی هفتم فروردین ماه سال ۱۳۹۹ در صفحه فیسبوک خود خبر درگذشت او را اعلام کردند.
در بیانیه آنان اعلام شده بود که دلیل مرگ لوینسون هنوز مشخص نیست، اما درگذشت تو پیش از شیوع کرونا رخ دادهاست.
خانواده لوینسون در بیانیه خود تاکید کردند که بقیه عمر خود را صرف دادخواهی برای کشته شدن لوینسون خواهند کرد و همه تلاش خود را میکنند تا مقامات ایران را به پای میز محاکمه بکشانند.
وزارت خارجه آمریکا آبانماه ۹۸ پاداش ارایه اطلاعاتی را که منجر به یافتن محل نگهداری یا آزادی لوینسون شود، را به ۲۰میلیون دلار افزایش داد و دونالد ترامپ، رییس جمهوری وقت آمریکا آذر ماه۹۸ در گفتوگو با شبکه خبری ان.بی.سی گفته بود: «نشانههای مشخصی داریم که لوینسون شاید هنوز زنده باشد.»
بایدن در بیانیهاش از جمهوری اسلامی خواست که گزارش کاملی درباره آنچه برای لوینسون رخ داده است، ارائه دهد.
او با اشاره به هشدار وزارت خارجه آمریکا درباره سفر به ایران، خطاب به شهروندان آمریکایی نوشت به دلیل خطر آدمربایی و بازداشت خودسرانه به ایران سفر نکنید و هیچ انتظاری نداشته باشید که در صورت بازداشت، آزادی شما تضمین شود.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا هم در این مورد در حساب ایکس خود نوشت ایران در حالی که پنج شهروند آمریکایی را آزاد کرد، هرگز به سرنوشت رابرت لوینسون پاسخ نداد. امروز ما احمدینژاد و وزارت اطلاعات ایران را در اقدامی برای ترویج پاسخگو کردن در قبال بازداشتهای غیرقانونی تحریم کردیم.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، با اشاره به تحریم احمدینژاد گفت: «او امکان بازداشت غیرقانونی شهروندان ما را فراهم کرد و باعث درد و رنج بیاندازه برای قربانیان و خانوادههای آنها شد. ما به شدت به قربانیان و خانوادههای آنها متعهدیم و برای پاسخگو کردن کسانی که مرتکب این اعمال شدهاند، مصمم هستیم.»
وبسایت اکسیوس ضمن انتشار تصمیم آمریکا برای تحریم وزارت اطلاعات و احمدینژاد خبر داد که ایالات متحده اقدامات خود در منطقه برای جلوگیری از ارسال تسلیحات از سوی جمهوری اسلامی به یمن افزایش خواهد داد.
بر اساس این گزارش، ایران در ماههای اخیر از طریق تبادل پیام از طریق عمان تمایل خود برای بازگشت به مذاکرات اتمی را اعلام کرده است.
با این حال مقامات دولت بایدن گفته بودند با وجود ادامه بازداشت شهروندان آمریکایی، امکانی برای دیپلماسی وجود ندارد.
این گزارشها همزمان با خبر تبادل زندانی میان ایران و آمریکا در روز دوشنبه ۲۷ شهریور منتشر شدهاند. صبح دوشنبه رویترز به نقل از یک منبع نوشت قطر به ایران و آمریکا اطلاع داده شش میلیارد دلار پول آزاد شده ایران از سوئیس به قطر منتقل شده است.
به گفته منبع مطلع، هواپیمای قطری پس از اینکه واریز وجوه آزادشده تهران به حسابهایی در قطر به آمریکا و ایران اعلام شد، برای انتقال زندانیان آمریکایی در ایران در حالت آماده باش قرار گرفت و ساعاتی بعد پنج گروگان آمریکایی زندانی در ایران این کشور را به مقصد دوحه ترک کردند.
پرس تی وی گزارش داد مهرداد معین انصاری و رضا سرهنگپور، دو تن از پنج زندانی آزادشده از آمریکا نیز به دوحه منتقل شدند.