با وجود تمهیدات حکومتی و اختصاص وام و خدمات، تقاضای شرکت در مراسم اربعین یک‌سوم شده است

علی‌رغم مشوق‌های حکومت برای اعزام زائران به مراسم اربعین در عراق و ارائه خدمات درمانی و پرداخت وام قرض‌الحسنه به مسافران، آخرین آمار «فرماندهی قرارگاه اربعین» نشان می‌دهد یک‌میلیون و ۳۳۵ هزار نفر خواهان شرکت در این مراسم شده‌اند که این رقم حدود یک‌سوم شرکت‌کنندگان سال قبل است.

عارف نوروزی، سرپرست «ستاد اجرایی فرمان امام» اعلام کرد «بزرگ‌ترین و مجهزترین بیمارستان سیار خاورمیانه» از سوی این نهاد در مسیر نجف تا کربلا مستقر خواهد شد.

او افزود این بیمارستان دارای مجهزترین و پیشرفته‌ترین امکانات درمانی و پزشکی است.

پیش‌تر هم اعلام شده بود ۲۲ هزار کادر درمان و نیروی امدادی برای این مراسم به مرزهای ایران و عراق اعزام شده‌اند.

همچنین به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه، هفت بیمارستان و درمانگاه صحرایی، دو بالگرد آمبولانس و بیش از ۱۰۰ آمبولانس در مرز خسروی برای ارائه خدمات درمانی به «زائران اربعین» مستقر می‌شوند.

اما اعزام و گسیل نیروها و امکانات درمانی کشور به مرز تنها محدود به این موارد نیست و بر اساس گزارش جمعیت هلال احمر ایران، بیش از چهار هزار پزشک با حدود ۴۰۰ تُن دارو و تجهیزات تدارک دیده شده، قرار است به مسافران اربعین اختصاص پیدا کنند.

اختصاص این خدمات ویژه در شرایطی است که مقام‌های مسوول در ایران بارها از کمبود پرستار، تجهیزات پزشکی و به ویژه دارو گلایه کرده و هشدار داده‌اند.

تابستان سال گذشته و در جریان مراسم اربعین نیز ایران با کمبود «سرم» مواجه شد و این کمبود تا ماه‌ها بعد در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کشور جبران نشد.

اما علاوه بر کادر درمان و پزشکی، نیروهای خدماتی شهرداری‌ها، راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کشور نیز بر مراسم اربعین متمرکز شده‌اند.

استقرار چهار هزار نفر از کارکنان شهرداری تهران از سوم شهریور تا دو روز بعد از مراسم اربعین در ایران و عراق، یکی از این نمونه‌هاست.

همچنین به گفته حمیدرضا شهرکی، معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، در سفرهای اربعین امسال علاوه بر ۱۵ هزار دستگاه ناوگان حمل و نقل عمومی، ظرفیت ناوگان دستگاه‌های اجرایی، شرکت‌ها و کارخانه‌ها نیز به کار گرفته می‌شود.

از سوی دیگر تنها از محل اعتبارات استان ایلام که از استان‌های محروم کشور به شمار می‌رود، ۳۵۰ میلیارد تومان برای روکش آسفالت مسیرهای اربعین در این استان هزینه شده است.

نیروها و امکانات سخت‌افزاری ایران اما در حالی برای مراسم حکومتی اربعین گسیل شده که به گفته شهروندان، از تعداد اتوبوس‌های شهری و بین شهری در بسیاری از استان‌ها کاسته و حمل و نقل مسافران با اختلال مواجه شده است.

ساعت‌ها معطلی و پرداخت هزینه‌های چند برابری برای بلیت اتوبوس، از جمله مشکلاتی است که شهروندان در بازه زمانی سفرهای اربعین با آن مواجه‌اند.

در بخش مواد غذایی و سوخت نیز بر اساس ابلاغیه گمرک ایران درباره سهمیه کالاهای اساسی مورد نیاز موکب‌ها در ایام اربعین، بیش از ۳۰ هزار و ۵۰۰ تُن مواد غذایی و ۸۰۰ هزار لیتر بنزین به عراق منتقل خواهد شد.

اختصاص این حجم از سوخت برای مراسم حکومتی اربعین در شرایطی است که طی هفته‌های گذشته گزارش‌های متعددی درباره بحران کمبود بنزین و شکل‌گیری صف‌های طولانی خودروها مقابل جایگاه‌های سوخت یا تعطیلی این جایگاه‌ها در شهرهای ایران منتشر شده است.

علاوه بر بسیج نیروها و امکانات و تجهیزات، تلاش حکومت برای برگزاری «پر شور» مراسم اربعین از راه‌های دیگر نیز ادامه دارد و قرار است برای تشویق حضور مردم در این مراسم به آن‌ها «وام قرض‌الحسنه» پرداخت شود.

با این‌ حال با مقایسه آمارهای ارائه شده از سوی منابع رسمی حکومت، به نظر می‌رسد استقبال مردمی برای حضور در این مراسم در سال جاری نسبت به اربعین سال گذشته کاهشی چشم‌گیر داشته است که برخی تحلیلگران، آن را متاثر از جنبش «زن زندگی آزادی» و خیزش ایرانیان علیه جمهوری اسلامی می‌دانند.

بر اساس آخرین آمار فرماندهی قرارگاه اربعین، از زمان آغاز ثبت‌‌نام متقاضیان شرکت در مراسم امسال تاکنون، حدود یک میلیون و ۱۵۰ هزار نفر ثبت‌نام خود را در سامانه پیاده‌روی اربعین (سماح) قطعی و یک میلیون و ۳۳۵ هزار درخواست صدور روادید ارائه کرده‌اند که از این میان برای حدود نیمی از متقاضیان، گذرنامه صادر شده است.

این در حالی‌ است که بنا بر ادعای خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، در اربعین سال ۱۴۰۱، حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار ایرانی در جریان این مراسم به عراق رفتند.