دستور وزیر اقتصاد برای وام فرزندآوری؛ ۱۳/۵ میلیارد تسهیلات زاد و ولد در چهار ماه پرداخت شد

جمعه ۱۴۰۲/۰۵/۲۰

وزیر امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی به بانک‌ها دستور داد تا مراحل دریافت وام «فرزندآوری» را تسریع کنند. هفته گذشته نیز اعلام شد نظام بانکی کشور از ابتدای امسال تا پایان تیر ماه، بیش از ۱۳‌و‌نیم میلیارد تومان تسهیلات قرض‌الحسنه با همین عنوان پرداخته است.

رسانه‌های داخلی خبر دادند احسان خاندوزی‌، وزیر امور اقتصادی و دارایی‌ در بازدید از بانک صادرات، «از مراحل دریافت وام فرزندآوری در اسلامشهر پرس‌وجو کرده و خواستار تسریع آن شده است».

«وام خرید جهیزیه» یکی دیگر از مواردی است که خاندوزی «دستور پیگیری» برای رفع مشکلات مربوط به آن را صادر کرده.

اعطای وام‌های فرزندآوری در راستای طرح موسوم به «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» در پی اصرارهای پیوسته رهبر جمهوری اسلامی برای افزایش جمعیت ایران است.

هفته گذشته نیز گزارشی درباره وام‌های اعطایی ۲۷ بانک و موسسه اعتباری ایران در چهار ماه نخست امسال برای «فرزندآوری» منتشر شد که برابر با ۲۲۱ هزار و ۴۵۳ فقره تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری به میزان بالغ بر ۱۳ونیم میلیارد تومان بود.

در یک نمونه، بانک ملت خبر داد در راستای «عمل به مصوبات شورای پول و اعتبار» از ابتدای سال تا پایان تیر، ۳۲ هزار و ۴۲۳ فقره تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری جمعا به مبلغ حدود دو میلیارد تومان اعطا کرده است.

علاوه بر اعطای این وام‌ها برای تشویق خانواده‌ها به فرزندآوری، مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی هم اخیرا گفته بود تا پایان امسال در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، ۷۰ هزار قطعه زمین به خانواده‌های دارای سه فرزند واگذار می‌شود.

او با اشاره به تاکید علی خامنه‌ای بر اجرای طرح «جوانی جمعیت» به جای «تنظیم خانواده» گفت: «تصمیم‌سازان کشور باید برای این موضوع چاره‌اندیشی‌کنند چرا که برای اجرا نکردن آن هیچ بهانه‌ای وجود ندارد.»

پیش از این رسانه‌های ایران فاش کرده بودند وزارت نیرو نیز در راستای اجرای این طرح، در قبض‌های آب که برای «مشترکان پرمصرف» می‌فرستد، هزینه‌ای را تحت عنوان «طرح جوانی جمعیت» برای فرزندآوری دیگران اخذ می‌کند و در واقع، «هزینه مشوق‌های این حوزه را از سایر مردم می‌گیرد».

بر اساس این گزارش‌ها، در حالی‌که قوه مقننه وانمود می‌کند منابع مالی فرزندآوری خانواده‌ها را در بودجه دولت تامین کرده است اما دولت را مقید کرده هزینه کمک به جوانی جمعیت را از خانواده‌هایی بگیرد که هیچ مسوولیتی در مورد فرزندآوری دیگران ندارند.

از سوی دیگر، اواخر تیر ماه نیز روزنامه هم‌میهن در گزارشی «کاهش شدید فرزندآوری» را از تبعات فقیر شدن طبقه متوسط در ایران دانست.

به گفته این روزنامه، فقیر شدن طبقه متوسط «عوارض مهمی» ایجاد کرده که از آن جمله، «کاهش شدید فرزندآوری» است، هر چند مقام‌های جمهوری اسلامی و نمایندگان علی خامنه‌ای در استان‌های مختلف تاکید دارند فقر نباید مانع فرزندآوری خانواده‌ها شود. از جمله این نمایندگان، محمدمهدی حسینی‌ همدانی، امام جمعه کرج و نماینده خامنه‌ای در استان البرز است که نهم تیر گفته بود فرزندآوری نباید فقط به «زمان رفاه» محدود شود.

پیش از او هم محمد سعیدی،‌ نماینده خامنه‌ای در قم گفته بود: «برخی از افراد مساله فقر را مطرح می‌کند در حالی که خدا وعده داده اگر ازدواج کنید، رزق شما را می‌دهد.»

تاکید بر فرزندآوری با وجود فقر در شرایطی است که چندی پیش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی از گسترش فقر در دو سال اخیر خبر داد و اعلام کرد در سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۰ درصد جمعیت ایران زیر خط فقر بودند و با توجه به تورم سال قبل و ماه‌های ابتدایی امسال، احتمالا بر جمعیت زیر خط فقر افزوده شده است.

بر اساس اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس، همچنین ۱۱ میلیون نفر در دهه ۹۰ به تعداد فقرای ایران افزوده شده است.

از سوی دیگر گسترش فقر بر «سوء‌تغذیه» ایرانی‌ها نیز اثرگذار بوده به‌طوری‌ که سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نیز به تازگی گزارش داده است ۴۱ درصد از ایرانیان در سال ۲۰۲۱ با ناامنی غذایی شدید یا متوسط مواجه بوده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
حرف آخر

شنیداری

پادکست‌ها