چهره‌های سیاسی و کنشگران، جمهوری اسلامی را مسئول حمله‌های شیمیایی به مدارس خواندند

یکشنبه ۱۴۰۱/۱۲/۱۴

با گسترش ابعاد حمله‌های شیمیایی به مدارس دخترانه، فراخوان‌ها برای تجمعات اعتراضی در روز سه‌شنبه ادامه دارد و شخصیت‌ها و فعالان سیاسی جمهوری اسلامی را مسئول اصلی این حمله‌ها خواندند.

در ادامه فراخوان‌های اعتراضی برای سه‌شنبه، کانون صنفی فرهنگیان گیلان نیز در فراخوانی از همه معلمان خواست روز سه شنبه، ۱۶ اسفند ساعت ۱۰ صبح مقابل اداره کل آموزش و پرورش این استان تجمع کنند.

در حالی که مسئولان جمهوری اسلامی نسبت به علت این حمله‌ها ابراز بی‌اطلاعی می‌کنند، محمدرضا هاشمیان، فوق‌تخصص بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان «مسیح دانشوری» تهران، در گفت‌وگو با روزنامه هم‌میهن گفت دسترسی به گازهایی که برای مسموم‌سازی دانش‌آموزان استفاده شده، برای افراد عادی امکان‌پذیر نیست.

او افزود: «ما در شروع ماجرا هستیم و باید بدانیم چه اتفاقی افتاده است.»

این در حالی است که ایران‌اینترنشنال در گزارشی جدید از شباهت الگوی این مسمو‌م‌سازی‌ها به حملات شیمیایی اسلامگرایان تندرو چچن و طالبان علیه دانش‌آموزان مدارس در گذشته خبر داده است.

در همین حال، ۴۲۰ فعال سیاسی و مدنی ایران در بیانیه‌ای مسموم‌سازی دانش‌آموزان در مدارس کشور را «تبه‌کاری‌» خواندند و نوشتند این مساله موجب ایجاد «نگرانی ملی» شده است.

شیرین عبادی، از چهره‌های شاخص مخالف جمهوری اسلامی و برنده جایزه صلح نوبل، در واکنش‌ به مسموم‌سازی دانش‌آموزان دختر در اینستاگرام نوشت: «اگر سر سوزنی تردید در نقش حاکمیت در مسمومیت سریالی دانش‌آموزان وجود داشت، امروز از بین رفته است.»

شهبانو فرح پهلوی نیز در پیامی نوشت: «رژیم ولایت فقیه گوشه‌های تازه‌ای از سرشت ناپاک خود را به جهانیان نشان می‌دهد، چهره‌ای که چهل‌وچهار سال پیش شاهنشاه فقید با بینش کامل آن را وحشت بزرگ توصیف کرد.»

شهبانو فرح پهلوی افزود: «من از روحانیون پاکدل خارج از مدار ولایت فقیه، از نظامیان و سپاهیان و همه مقامات دولتی که دلهایشان با ایران است می‌خواهم که چنین ستمی را برنتابند و یار هم‌میهنان خود باشند.»

حامد اسماعیلیون نیز در یک رشته توییت نوشت: «تا آخرین نفس می‌گوییم زن، زندگی، آزادی. حمله‌های شیمیایی علیه دانش‌آموزان ایران ادامه دارد، اما جامعه جهانی و دولت‌های دموکراتیک همچنان ساکت هستند.»

او پرسید: «جامعه جهانی بالاخره چه زمانی می‌خواهد در کنار مردم ایران بایستد و سفیران جمهوری اسلامی را اخراج کند؟ جهان چه زمانی می‌خواهد به دفاع از آزادی و عدالت برخاسته و سپاه را در فهرست تروریسم قرار دهد؟»

مسیح علینژاد نیز در گفت‌وگو با ای‌بی‌سی نیوز گفت: «چند نفر از رهبران جهان قصد دارند حمله‌های شیمیایی به مدارس دخترانه در ایران را محکوم کنند؟ این یک اقدام تروریستی است. مدارسی که باید برای یادگیری کودکان امنیت داشته باشند، به جایی برای حمله‌های تروریستی تبدیل شده‌اند.»

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم نیز در بیانیه‌ای درباره مسمومیت‌ دانش‌آموزان گفت: «برخی شواهد این برداشت را تقویت می‌کنند که جریانی افراطی با رعب‌آفرینی و ایجاد هراس در پی جلوگیری از تحصیل دختران و منصرف ساختن آنان از این کار باشد.»

از سوی دیگر، فعالان سرشناس سیاسی، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال جمهوری اسلامی را مسئول مستقیم این حمله‌های شیمیایی دانستند.

مهدیه گلرو، فعال سیاسی، به ایران‌اینترنشنال گفت: «مسئول این اتفاق صددرصد جمهوری اسلامی است. به هیچ وجه نباید به هیچ سناریوی دیگری توجه کرد، همانطور که در قتل مهسا امینی، اسیدپاشی‌های اصفهان و زن‌کشی‌ها، جمهوری اسلامی مستقیما مقصر بود.»

حسین قاضیان، جامعه‌شناس، نیز در مصاحبه با ایران‌اینترنشنال گفت: ردپای حکومت در این حمله‌ها و عدم اراده جمهوری اسلامی برای جلوگیری از این روند، در جامعه تولید خشم کرده است.

قاضیان افزود: اعتماد اجتماعی تحت حاکمیت جمهوری اسلامی آسیب‌ دیده و مسموم‌سازی دانش‌آموزان این فضای بی‌اعتمادی را تشدید می‌کند. در فضایی که اعتماد به نهادها از بین رفته، مردم مطمئن نیستند که وزارت آموزش و پرورش و بهداشت نیز کار خود را در ارتباط با این مسمومیت‌ها درست انجام دهند.

قاسم شعله‌سعدی، حقوقدان و فعال سیاسی، نیز به ایران‌اینترنشنال گفت: ‌اتهام‌ها متوجه حاکمیت است و جمهوری اسلامی تلاش می‌کند با فرافکنی توجه مردم را از انقلاب «زن، زندگی، آزادی»، به یک مشکل جدید معطوف کند.

با این حال مقامات جمهوری اسلامی همچنان به کوچک‌سازی ابعاد این حمله‌ها و مقصر شناختن «دشمن خارجی» تاکید دارند.

احمد وحیدی، وزیر کشور در بیانیه‌ای اعلام کرد که پس از مسمومیت‌های دانش‌آموزان در قم در ابتدای آذرماه تاکنون،، در «۵۲ مدرسه» مسمومیت دانش‌آموزان گزارش شده است.

این در حالی است که تنها در روز شنبه ده‌ها مدرسه هدف حمله‌های شیمیایی جدیدی بودند. بر اساس ویدیوهایی که به ایران‌اینترنشنال رسیده، این شبکه حمله شیمیایی به دست‌کم ٣٧ مدرسه در روز شنبه را مورد تایید قرار داده و فهرست آنها را منتشر کرده است.

در همین حال، حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» نوشت که بر اساس پیام‌ها و ویدیوهایی که دریافت کرده، روز شنبه دانش‌آموزان ۱۱۶ مدرسه در ایران دچار مسمومیت شده‌اند. ۱۵۰۰ تصویر توانسته از این تعداد ۷۰ مورد مسمومیت در مدارس را تایید کرده و فهرستی از اسامی ۶۷ مدرسه را منتشر کند.

با این حال، مصطفی رستمی، رییس نهاد نمایندگی خامنه‌ای در دانشگاه‌ها درباره مسموم‌سازی دانشجویان و دانش‌آموزان دختر گفت: «هیچ آدم عاقلی تصور نمی‌کند این جریان کار نظام باشد.»

او افزود: «اتهام نظام به مانع‌افکنی برای تحصیل دختران، خنده‌دار است.»

مهرداد ویس‌کرمی، عضو کمیسیون آموزش مجلس،‌ نیز درباره مسمومیت دانش‌آموزان گفت: نوعی انتقام گرفتن از جوانان و به‌خصوص نوجوانان است که در «راهپیمایی با شکوه ۲۲ بهمن» حضور گسترده داشتند.

جلیل رحیمی جهان‌آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در توییتر نوشت هدف عاملان اصلی مسموم‌سازی دختران دانش‌آموز «اتهام‌زنی به نظام و تحریک به اعتراض و اغتشاش و تعطیلی و تجمع» است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چند چند
۲۴
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.