ادامه مسموم کردن‌های سریالی در دست‌کم ۲۶ مدرسه کشور؛ مقامات «دشمنان» را مقصر دانستند

چهارشنبه ۱۴۰۱/۱۲/۱۰

بنا بر گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، روز چهارشنبه ۱۰ اسفند دست‌کم در ۲۶ مدرسه، دانش‌آموزان را مسموم کردند. نام این مدارس در حالی لیست شده است که با گذشت سه ماه از آغاز این مسموم‌سازی‌ها، مقام‌های جمهوری اسلامی مسوولیت ماجرا را گردن «منافقین، ‌اسرائیل و دشمنان» می‌اندازند.

مدرسه‌هایی که دانش‌آموزان آن‌ها را دچار مسمومیت کرده‌اند، عبارتند از:

۱. اردبیل، مدرسه‌ دخترانه‌ بهاران
۲. اردبیل، مدرسه‌ دخترانه‌ سما
۳. اردبیل، مدرسه‌ دخترانه‌ عفاف
۴. اردبیل، مدرسه‌ دخترانه‌ فرزانگان ۲
۵. اردبیل، مدرسه‌ دخترانه‌ ذاکر
۶. اردبیل، مدرسه‌ دخترانه‌ اندیشه
۷. اصفهان، مدرسه‌ دخترانه‌ دانشگاه صنعتی
۸. پردیس، مدرسه‌ دخترانه‌ شمس
۹. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ ۱۳ آبان
۱۰. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ هاجر
۱۱. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ یارجانی
۱۲. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ امت
۱۳. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ عصمت
۱۴. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ امام حسن
۱۵. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ مدرس
۱۶. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ زراوند‌
۱۷. تهران، مدرسه دخترانه جاجرودی
۱۸. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ مهدیه
۱۹. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ سیدالشهدا
۲۰. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ پاپلی
۲۱. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ فرزانگان تهرانسر
۲۲. تهران، مدرسه‌ دخترانه‌ امام حسین
۲۳. شاهین‌شهر، مدرسه‌ دخترانه‌، ۲۲ بهمن
۲۴. فردیس، مدرسه‌ دخترانه‌ رضوان
۲۵. کرمانشاه، مدرسه‌ دخترانه‌ مصباح
۲۶. کرمانشاه، مدرسه‌ دخترانه‌ آیت‌الله

با گسترش مسموم‌سازی دانش‌آموزان دختر در مدرسه‌های تهران و شهرستان‌های ایران، احمد وحیدی، وزیر کشور، اعلام کرد که دستگاه‌های مرتبط هنوز به عامل مشخصی درباره این موضوع نرسیده‌‌اند.

وحیدی مدعی شد که بالای ۹۰ درصد دانش‌آموزان به دلیل استرس دچار بدحالی شده‌اند. او گفت هنوز هیچ ماده سمی خاصی پیدا نشده است، گزارش قطعی درباره این ماجرا وجود ندارد و نهادهای امنیتی فعلا نمی‌دانند این حمله‌ها کار چه کسانی است.

او اما در ادامه گفت: «نباید بی‌خود هراس‌افکنی کنند. دستگاه‌های اطلاعاتی در حال بررسی موضوع هستند.»

روز چهارشنبه دانش‌آموزان دست‌کم ۲۶ مدرسه در شهرهای تهران، اردبیل، کرمانشاه، پرند و ... مسموم شدند.

گزارش‌های متعددی از درگیری نیروهای حکومتی و انتظامی با والدین دانش‌آموزان و سر دادن شعارهای اعتراضی از سوی دختران دانش‌آموز و خانواده‌هایشان منتشر شده است.

در کرمانشاه دانش‌‌آموزان مدرسه دخترانه سپهر مصباح و در اردبیل مدرسه دخترانه عفاف، دبیرستان‌های دخترانه بهار، بهاران دادمان و معراج دچار مسمومیت شده‌اند.

علی محبوبی‌پور، مدیر‌کل امنیتی استانداری اردبیل از مسموم شدن ۲۰۲ دانش‌آموز در هفت مدرسه اردبیل در روز چهارشنبه خبر داد و «منشا این مسمومیت را سم منتشر شده» ذکر کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل هم با بیان این که «در هفت مدرسه بوی گاز یا مشابه آن احساس و علایم مشکوک تنفسی اعلام شده است» گفت: «وضعیت عمومی دانش آموزان مساعد و بررسی وضعیت در حال انجام است.»

در استان همدان هم پرویز علی‌بنده‌لو، رییس اداره آموزش و پرورش شهرستان رزن گفت که دلیل مسمومیت هفته گذشته دانش‌آموزان روستای امیرآباد «گازگرفتگی» بوده و یک دانش‌آموز یک روز و نیم در بیمارستان بستری بود که مرخص شد.

در پایتخت نیز که مسموم کردن‌های عمدی دانش‌آموزان از روز سه‌شنبه آغاز شده، خبرها حاکی از مسمومیت دانش‌آموزان دبستان دخترانه یارجانی در میدان ۱۷ نارمک، دبیرستان دخترانه مهدیه تهران، دبیرستان دخترانه ۱۳ آبان و مدرسه دخترانه هاجر هر دو در تهرانسر، دبستان دخترانه عصمت و مدرسه دخترانه امت در تهرانپارس است.

ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی از مسموم شدن دانش‌آموزان مدرسه دخترانه «سیاوش زرآزوند» در منطقه هشت تهران است

در فاز پنج پرند هم دانش‌آموزان دبستان پسرانه «یوسف علی» به دلیل انتشار گاز سمی مسموم شده‌اند.

در تازه‌ترین واکنش‌ها به این موضوع «یک منبع آگاه» به خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران گفته است که روز گذشته سه نفر بازداشت شده‌اند.

فارس نوشته است اخبار تایید‌ نشده «احتمال خرابکاری توسط شبکه نفاق» را می‌دهد.

گزارش‌ها و ویدیو‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال در روز چهارشنبه ۱۰ اسفند حاکی از مسمومیت دانش‌آموزان در مدرسه دخترانه یارجانی در میدان ۱۷ نارمک است.

هم‌زمان گزارش‌ها و تصاویری از دبیرستان دخترانه ۱۳ آبان در منطقه تهرانسر منتشر شده که نشان می‌دهند دانش‌آموزان این دبیرستان هم دچار مسمومیت شده‌اند.

دختران دانش‌آموز این مدرسه هنگام خروج از مدرسه شعار «‌مرگ بر دیکتاتور» و «‌زن زندگی آزادی» سر دادند.

روز گذشته (سه‌شنبه) برای اولین بار خبری از مسموم کردن دانش‌آموزان در مدارس تهران منتشر شد.

ابتدا مسمومیت دانش‌آموزان دبیرستان دخترانه خیام در پردیس تهران تایید شد و پس از آن، مسموم کردن سریالی دانش‌آموزان به مدرسه راه زینب در منطقه ۱۳ تهران رسید.

از سوی دیگر، روز نهم اسفند برای اولین بار رد پای این مسموم کردن‌های عمدی در دانشگاه‌ها هم دیده شد و دانشجویان دختر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد به دلیل مسمومیت راهی بیمارستان شدند.

استانداری لرستان روز چهارشنبه با تایید این اتفاق، اعلام کرد که «تعداد معدودی از دانشجویان با مشاهده علايمی چون سرگیجه راهی بیمارستان» شده و «پس از رسیدگی‌های لازم، بدون هیچ مشکلی ترخیص شدند».

علاوه بر این، چهارشنبه روز پر خبری برای ماجرای «مسموم کردن‌های سریالی» بود و مجلس هم پس از سه ماه انکار، سرانجام جلسه‌ای برای رسیدگی به این بحران تشکیل داد.

زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس در این جلسه اعلام کرد تا هشتم اسفند، مجموعا مسمومیت هزار و ۲۰۰ کودک و نوجوان در مدارس گزارش شده که ۷۹۹ مورد از آن‌ها در قم و حدود ۴۰۰ نفرشان دانش‌آموزان بروجردی بوده‌اند.

شیخی گفت که بر اساس بررسی‌های انجام شده، مسمومیت گوارشی دانش‌آموزان رد شده اما مسمومیت استنشاقی میان آن‌ها وجود دارد: «اگرچه فرضیه‌های مختلفی مطرح است اما هنوز نتایج قطعی‌ای وجود ندارد. لذا در بررسی‌ها هنوز علت عامل اصلی مسمومیت مشخص نیست.»

این نماینده مجلس همچنین توضیح داد: «بر اساس گزارش‌ها، مسمومیت دانش‌آموزان اکثرا گذرا بوده است. آن‌ها بین ۱۵ تا ۴۵ دقیقه علایم مسمومیت داشتند و این علایم پایدار نبوده است.»

دیگر نمایندگان مجلس، مقام‌های جمهوری اسلامی و رسانه‌های وابسته به حکومت اما مسوولیت این مسموم کردن‌های عمدی و سریالی را مانند دیگر بحران‌های پیش آمده در کشور، گردن «دشمنان» انداختند.

روزنامه‌های دولتی بدون پذیرفتن مسوولیت جمهوری اسلامی، اپوزیسیون را به دلهره‌آفرینی و شایعه‌سازی متهم کردند.

روزنامه‌ جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، واکنش‌ها به مسمومیت‌های دختران را «بالماسکه» خواند و اپوزیسیون، گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی و رسانه‌ها را متهم به «مسموم‌سازی فضا» کرد.

از سوی دیگر، روزنامه‌ همشهری با انتخاب عبارت «پروژه سمی» برای تیتر صفحه اول خود و انتشار عکس‌هایی از شاهزاده رضا پهلوی، مسیح علی‌نژاد و مریم رجوی، مسمومیت سریالی دختران را بخشی جدید از «جنگ ترکیبی دشمنان جمهوری اسلامی» توصیف کرد.

این روزنامه مدعی شد: «ضد انقلاب با سوءاستفاده از پروژه مسمومیت دانش‌آموزان به‌ دنبال ایجاد دلهره در مردم است.»

از سوی دیگر احمد راستینه، عضو و سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس هم مدعی شد این مسموم کردن‌های سریالی «در ادامه آشوب‌هایی است که در کشور ما شکل دادند و به دنبال فروپاشی امنیت خاطر و امنیت روانی جامعه ما هستند».

او گفت: «دست بیگانگان و دشمن در ناآرام‌سازی فضای جامعه در این پدیده مشهود است؛ من تردید ندارم که یا سازمان منافقین یا سایر گروهک‌های معاند و ضدانقلاب در این زمینه دخیل هستند.»

راستینه به اعتراض والدین و مردم درباره این اتفاق و عمدی خواندن‌ شدنش از سوی جمهوری اسلامی هم واکنش نشان داد.

از سوی دیگر مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی، در واکنش به ادامه مسموم‌سازی دختران دانش‌آموز و «به نام انقلاب زن، زندگی، آزادی» از دانش‌آموزان و دانشجویان پسر خواست روز شنبه ۱۳ اسفند در کلاس‌های درس حاضر نشوند.

او این مسمومیت‌ها را انتقام از دختران، به خاطر در آوردن و سوزاندن «روسری‌های اجبار» خواند.

شاهزاده رضا پهلوی نیز درباره مسمومیت دانش‌آموزان در توییترش نوشت: «آمران حملات سازمان‌یافته به مدارس دخترانه ایران، همان‌هایی هستند که فردای فاجعه ۵۷، فرخ‌رو پارسا را به جرم گستراندن آموزش و تحصیل زنان به قتل رساندند.»

حسین تاریخی، دبیرکل اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان اما مدعی شد این مسموم کردن‌های سریالی پیچیده‌اند و مشخصا هدف «تنبیه و تنزیل جایگاه دانش‌آموزان دختر» را دنبال نمی‌کنند.

احمد راستینه هم گفت: «ادعا می‌شود این مساله از سوی برخی گروه‌های مذهبی برای خانه‌نشین کردن دختران صورت گرفته است... اما تمامی نیروهای ارزشی و انقلابی و جامعه متدین و متمدن ایرانی این پدیده را به شدت محکوم می‌کنند.»

محمد طلا مظلومی، نماینده بهبهان در مجلس هم در اظهارنظری مشابه درباره مسوولیت این مسموم کردن‌ها گفت: «امکان دارد که منافقین و جریان‌هایی که قصد بدنام کردن نظام یا نظام آموزشی کشور را دارند یا حتی اسرائیل در ماجرا دست داشته باشند.»

«منافقین» نام و عنوانی است که مقامات و رسانه‌های جمهوری اسلامی برای «سازمان مجاهدین خلق» استفاده می‌کنند.

عباس صالحی، مدیرمسوول روزنامه اطلاعات و وزیر سابق ارشاد هم در توییتر نوشت: «سریال مسمومیت دانش‌آموزان دختر بخشی از تصویرسازی طالبانی از جمهوری اسلامی ایران است. عامل آن هرچه باشد، نتیجه همین است.»

مقامات جمهوری اسلامی در حالی قول پیگیری این اتفاق و پیدا کردن منشا مسموم کردن‌های سریالی در مدارس را می‌دهند که بسیاری از آن‌ها در هفته‌های گذشته چنین اتفاقاتی را به کلی انکار کرده بودند. از جمله یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش که پیش از این سریالی بودن این مسمومیت‌ها را رد کرده بود اما امروز اعلام کرد وزارت کشور «منشا انتشار گازهای سمی» در مدارس را پیگیری و با محوریت این وزارت‌خانه در این زمینه اطلاع‌رسانی می‌کند.

با وجود این که به گفته مقامات رسمی تاکنون دست‌کم هزار و ۲۰۰ دانش‌آموز با علایم مسمومیت به بیمارستان منتقل شده‌اند اما هنوز منشا و نوع مسمومیت مشخص نشده است.

علیرضا منادی سفیدان، رییس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فن‌آوری مجلس در نشست مشترک با وزیران آموزش و پرورش، بهداشت و درمان و نمایندگان وزارت اطلاعات، «گاز ان.دو» را سم کشف شده در مدارس قم دانست که «بلافاصله در بدن از بین می‌رود» اما چون «ترکیبی و تلفیقی» است، تشخیصش دشوار است.

روز سه‌شنبه بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز تایید کرد «نوعی سم خفیف» باعث ایجاد مسمومیت دانش‌آموزان شده است اما این که این سم چطور تولید شده و تعیین عامدانه بوده یا نبودن موضوع، «در حیطه وظایف وزارت بهداشت نیست».

با این که مقامات جمهوری اسلامی تاکید دارند این مسموم کردن‌های عمدی تنها در مدارس قم و بروجرد اتفاق افتاده اما علاوه بر تهران، گزارش‌های متعددی از مسمومیت دانش‌آموزان در اردبیل و کرمانشاه نیز منتشر شده است. گزارش‌هایی که کمابیش شرح حال مشابهی از شیوه مسمومیت دانش‌‌آموزان دارند و می‌گویند پیچیدن بوی ماهی گندیده در فضا، سوزش گلو و بینی، تنگی نفس و بی‌حسی در دست و پا جزو مواردی هستند که در روایت‌های دانش‌آموزان مسموم شده به چشم می‌خورد.

مسمومیت سریالی دانش‌آموزان در ایران از آذر ماه امسال شروع شد و کودکان و والدین آن‌ها در چندین شهر گرفتار این ماجرا شده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
۲۴
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.