بحرانی شدن روابط جمهوری اسلامی با باکو پس از حمله به سفارت آذربایجان در تهران

پس از حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، باکو از به راه افتادن «کمپین‌ها علیه جمهوری آذربایجان» در ایران خبر داد. رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی اما وعده داد تا به نتیجه رسیدن این پرونده و شناسایی دقیق هویت عامل این حادثه، موضوع پیگیری خواهد شد.

پارلمان جمهوری آذربایجان اعلام کرد مسوولیت حمله به سفارت این کشور متوجه جمهوری اسلامی است و پس از به راه افتادن «کمپین‌ها علیه جمهوری آذربایجان» در ایران، باید اقدامات پیشگیرانه در برابر حملات احتمالی به نمایندگی‌های دیپلماتیک این کشور انجام می‌شد.

قبل از آن، وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد افزایش کمپین‌های ضد این کشور در ایران، باعث تشویق حملات به مراکز دیپلماتیک جمهوری آذربایجان شده است.

این وزارت‌خانه اضافه کرد که با وجود تهدیدهای قبلی علیه سفارت این کشور در تهران، جمهوری اسلامی به درخواست‌ها درباره تامین امنیت این سفارت‌خانه حساسیت نشان نداده است.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان ضمن یادآوری وظایف جمهوری اسلامی درباره حفاظت از سفارت این کشور در تهران، این حمله را غیرقابل قبول خواند.

همچنین وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد عباس موسوی، سفیر جمهوری اسلامی در باکو را در اعتراض به حمله به سفارت این کشور در تهران احضار کرده است.

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه اما در توییتی حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را «اقدامی شنیع» خواند و نوشت که «ترکیه همواره در کنار کشور دوست و برادر، آذربایجان قرار دارد».

اولگ نیکولنگو، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین، حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد و ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز گفت از این حمله «شوکه شدیم».

در حالی که انتقادها از عملکرد پلیس جمهوری اسلامی به دلیل عدم مداخله در این حمله بالا گرفته، مقام‌های جمهوری اسلامی در تلاش برای کاستن از بحران به وجود آمده هستند.

حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران که امروز از این سمت جابه‌جا شد، علت عدم حرکت مامور پلیس دیپلماتیک به سمت مهاجم به سفارت جمهوری آذربایجان را مسلح نبودن او ذکر کرد.

فرمانده انتظامی تهران اضافه کرد: «پلیس دیپلماتیک با دیدن کلاشنیکف در دست مهاجم و دستور ایست او که به نوعی تهدید آمیز بوده است، از جایش حرکت نکرده و بلافاصله با مرکز پلیس تماس گرفته است.»

همچنین قوه قضاییه اعلام کرد همسر فرد مهاجم به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، «اهل باکو»، پایتخت این کشور بوده است.

قوه قضاییه اضافه کرد که همسر فرد مهاجم به سفارت جمهوری آذربایجان «در ابتدای سال با کمک دو نفر دیگر از اعضای خانواده‌اش به جمهوری آذربایجان می‌رود و دیگر برنمی‌گردد».

بر اساس گزارش دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، فرد مهاجم به سفارت جمهوری آذربایجان روز ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ شکایتی را مبنی بر مفقودی همسرش در ارومیه ثبت کرده و پرونده پس از مشخص شدن این که همسر او به جمهوری آذربایجان بازگشته، بسته شده است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اما در گفت‌وگوی تلفنی با جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، گفت که «نباید اجازه دهیم» حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران «بر مناسبات دو کشور تاثیر منفی بگذارد».

وحید جلال‌زاده، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفت: «موضع‌گیری رییس‌جمهوری آذربایجان درباره حمله به سفارت این کشور، بسیار عالمانه‌ بود.»

حساب توییتری سایت نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی، نوشت که حمله به سفارت جمهوری آذربایجان «نباید با قضاوت‌های عجولانه» به روابط دو کشور لطمه بزند: «آذر سال ۹۵ سفیر روسیه در استانبول توسط مامور امنیتی ترکیه ترور شد. موضع گیری‌ها چگونه بود و نتیجه چه شد؟»

روابط تهران و باکو پیش از این حمله نیز پرتنش بود و به نظر می‌رسد این حمله تنش‌ها را افزایش داده است.