در نتیجه افزایش محدودیتها؛ وزارتخانههای دولتی خواستار دسترسی به اینترنت بدون فیلتر شدند

نامههای درز پیدا کرده از سوی گروه هکری «زن، زندگی، آزادی» نشان میدهد وزارتخانههای کشاورزی، ارتباطات و فنآوری اطلاعات و صنعت، معدن و تجارت در درخواستهایی جداگانه تلاش دارند تا به اینترنت بدون فیلتر دسترسی پیدا کنند.
ارسال این نامهها از سوی نهادهای دولتی نشان میدهد «روند طبقاتی شدن اینترنت در ایران» با سرعت بیسابقهای در حال گسترش است.
در یکی از این نامهها، علیرضا رضازاده، مشاور وزیر و رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، از وزارت ارتباطات درخواست کرده تا با توجه به یکی از مصوبات کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، اینترنت «رایگان، بدون فیلتر و پرسرعت» در اختیار افراد اعلام شده در فهرست نامه قرار بگیرد.

او در این نامه با قرار دادن شماره تلفن همراه خود در میان این فهرست، یکی از دلایل این درخواست را امکان «رصد و پایش اخبار در فضای مجازی» عنوان کرده است؛ فعالیتی که مردم عادی به دلیل فیلترینگ شبکههای اجتماعی و سایتهای خبری فارسیزبان خارج از کشور از آن محرومند.
در نامه دیگری به تاریخ ۱۹ دی ۱۴۰۱ با امضای امید قالیباف، مشاور وزیر و سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، او با ارسال شماره شخصی خود از وزارت ارتباطات درخواست کرده تا دستورات لازم برای فعالسازی اینترنت بدون فیلتر روی خط تلفن همراهش داده شود.
سخنگوی وزارت صمت نیز دلیل نیاز خود به اینترنت بدون فیلتر را انتشار اخبار و رصد و پالایش محتوای وزارتخانه در شبکههای اجتماعی عنوان کرده است.

در همان روز، محمد احسان خرامید، رییس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات، با ارسال نامهای به مرکز ملی فضای مجازی، از این نهاد درخواست کرده تا به فهرست اسامی و شماره تلفنهای پیوست نامه «اینترنت خبرنگاری» و بدون فیلتر اختصاص یابد.

ایده طبقاتی کردن اینترنت و ارائه دسترسی بدون فیلتر به خبرنگاران اولین بار در سال ۱۳۹۶ از سوی محمدجواد آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات و فنآوری اطلاعات مطرح شد.
او تاکید داشت خبرنگارانی که فعالیتشان مورد تایید نظام جمهوری اسلامی است باید از اینترنتی بدون محدودیت برخوردار باشند تا از طریق آن به محتوای رسانههای خبری آزاد دسترسی پیدا کنند.
این طرح یک سال بعد با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و چراغ سبز کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه اجرایی شد و در مرحله اول، فهرست ۱۰۰ نفرهای از خبرنگاران نزدیک به حلقه حکومت به اینترنت بدون فیلتر روی خط موبایل خود دسترسی پیدا کردند.
بر خلاف دسترسی مردم عادی، در اینترنت خبرنگاری، شبکههای اجتماعی فیلتر شده مانند توییتر، آزادانه در دسترساند.
به نظر میرسد با توجه به محدودیتهای شدیدی که طی ماههای گذشته بر اینترنت در ایران اعمال شده، ایده طبقاتی کردن دسترسی افراد به این شبکه با جدیت و سرعت بیشتری از سوی حکومت در حال پیگیری است. حالا نه تنها وزارتخانهها و خبرنگاران بلکه برخی اصناف و فعالان حوزههای مختلف در کشور نیز به اینترنت نسبتا آزادی دسترسی دارند که عامه مردم از آن بیبهرهاند.