عفو بین‌الملل و ۵۰۰ فعال سیاسی و مدنی خواستار توقف اعدام معترضان در ایران شدند

سازمان عفو بین‌الملل با صدور بیانیه‌ای نسبت به خطر اعدام قریب‌الوقوع محمد قبادلو هشدار داد و از جمهوری اسلامی خواست تا به اعدام معترضان پایان دهد. هم‌زمان ۵۰۰ فعال دانشگاهی، مدنی و حقوق بشری با امضای نامه‌ای خواهان توقف صدور و اجرای احکام اعدام علیه بازداشت‌شدگان اعتراضات شدند.

در بیانیه‌ای که از سوی عفو بین‌الملل منتشر شده است، به نقل از دایانا الطحاوی، معاون مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در این سازمان آمده است: «نفرت‌انگیز است که مقام‌های ایرانی در حالی که در تلاش هستند با ایجاد رعب و وحشت، قدرت را حفظ کنند، به قتل‌های حکومتی ادامه می‌دهند.»

او تاکید کرد که «اعدام‌های خودسرانه محمدمهدی کرمی و محمد حسینی تنها چند روز پس از تایید حکم، نشان می‌دهد چگونه مقامات ایرانی از مجازات اعدام به‌عنوان سلاحی برای سرکوب استفاده می‌کند.»

سازمان عفو بین‌الملل همچنین در بیانیه خود از این که محمد قبادلو در معرض خطر شدید اعدام قرار دارد، اظهار نگرانی کرد و دادگاهی را که به اتهامات قبادلو رسیدگی کرده «ساختگی» و اتهامات وارد شده به او را از سوی دادستان بر اثر «شکنجه» و اخذ «اعتراف اجباری» دانست.

به گزارش این سازمان حقوق بشری، در هفته گذشته، مقامات جمهوری اسلامی پنج حکم اعدام دیگر را در ارتباط با اعتراضات اعلام کرده است و ده‌ها شهروند معترض دیگر نیز در خطر صدور احکام اعدام قرار دارند.

علاوه بر عفو بین‌الملل اما بیش از ۵۰۰ فعال مدنی، سیاسی، حقوق بشری، دانشگاهی، روزنامه‌نگار و زندانی سیاسی سابق و فعلی با امضای نامه‌ای، از مقامات جمهوری اسلامی خواستند تا فورا به صدور و اجرای حکم اعدام علیه معترضان خیزش انقلابی پایان دهد.

امضاکنندگان نامه، این اعدام‌ها را «شتاب‌زده و با ایرادات حقوقی و فقهی فراوان» خوانده‌اند که گاه بر پایه اعترافاتی برآمده از بازجویی‌هایی هستند که افکار عمومی در خصوص چگونگی اخذ آنها دچار تردید است: «بنابراین، اعدام‌هایی چنین بدون حضور وکیل تعیینی و نهایتا بدون فرصت اعاده دادرسی، نه با وجدان عمومی جامعه سازگار است و نه با فلسفه مجازات.»

در ادامه این نامه آمده است: «گرفتن جان جوانان معترضی که اعتراض و حتی رفتار فرضی مجرمانه آنها طی اعتراضات، برآمده از مناسبات ناعادلانه و به شدت تبعیض‌آمیز اجتماعی است، وجدان جمعی ایرانیان عدالت‌خواه را به شدت آزرده است.»

فعالان مدنی، سیاسی و دانشگاهی در این نامه اعدام را «خشونت‌آفرین» خوانده و خواستار توقف خشونت سیستماتیک و خاتمه صدور و اجرای احکام اعدام معترضان جنبش «زن زندگی آزادی» شدند.

عبدالعلی بازرگان، مرضیه مهرافزا، احمد منتظری، عماد بهاور، مصطفی تاجزاده، محمدرضا و حمیدرضا جلایی‌پور، ابوالفضل قدیانی، فاطمه گوارایی، مرضیه مرتاضی لنگرودی و زهرا ربانی املشی از جمله کسانی هستند که این نامه را امضا کرده‌اند.

ابراز نگرانی‌ها درباره اعدام معترضان خیزش انقلابی در حالی شدت گرفته که قوه قضاییه جمهوری اسلامی تاکنون حکم اعدام چهار بازداشت‌شده به نام‌های محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی و محمد حسینی را اجرا کرده است.

از سوی دیگر، نهادها و فعالان حقوق بشر هشدار داده‌اند دست‌کم ۱۰۰ شهروند بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری به اعدام محکوم شده‌اند یا در معرض حکم اعدام قرار دارند.