امیر قطر در داووس: مدعی نقش میانجی میان غرب و ایران نیستیم

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۳/۰۲

در حالی که اظهارات اخیر وزیر خارجه قطر مبنی بر تمایل رهبری جمهوری اسلامی به سازش در مذاکرات هسته‌ای وین جنجال‌برانگیز شد و واکنش تهران را برانگیخت، تميم بن حمد آل‌ثانی، امیر قطر اعلام کرد: «مدعی نقش رسمی میانجی میان غرب و ایران نیستیم».

امیر قطر که روز دوشنبه دوم خرداد در اولین روز برگزاری مجمع جهانی اقتصاد در شهر داووس سوئیس سخن می‌گفت، با این حال اضافه کرد: «ایران همسایه ماست و تلاش می‌کنیم به همه طرف‌ها کمک کنیم و از آنها بخواهیم به توافق هسته‌ای بازگردند.»

امسال اجلاس داووس برای اولین بار پس از شیوع جهانی کرونا به صورت حضوری برگزار شده است.

امیر قطر همچنین با اشاره به افغانستان، اعلام کرد دوحه در حال تلاش برای مدیریت، حل و فصل و کاهش مناقشات در جهان است و گفت‌وگو مبنای حق و فصل اختلافات بین کشورهاست.

او از آنچه به حاشیه راندن شدن نقش سازمان ملل متحد در منازعات بین‌المللی خواند، انتقاد کرد و گفت: «من شاهد به حاشیه رانده شدن نقش سازمان ملل و نقض حاکمیت قانون در روابط بین‌الملل بوده‌ام.»

امیر قطر ضمن تاکید بر این که قطر با همه طرف‌های بحران اوکراین در تماس است و آماده تلاش برای یافتن راه‌حل مسالمت‌آمیز برای این بحران است، ادامه داد: «جنگ در اروپا بحران انرژی را در سراسر جهان عمیق‌تر کرده است.»

تميم بن حمد آل‌ثانی با این حال اضافه کرد که قطر پیش از بحران اوکراین، بحران انرژی در جهان را پیش‌بینی کرد و در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده است.

او روابط قطر و چین را هم خوب ارزیابی کرد و گفت: «نمی‌خواهیم دنیا را در حالت دوقطبی بین دو کشور ببینیم.»

امیر قطر همچنین به برگزاری جام جهانی فوتبال در این کشور اشاره کرد و ضمن انتقاد از آنچه تبعیض در مورد کشورهای عربی و مسلمان خواند، گفت هنوز برخی «نمی‌توانند بپذیرند که یک کشور عرب و مسلمان» چنین برنامه‌ای را سازماندهی کند.

اظهارات امیر قطر درباره پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی در حالی است که او روز ۲۲ اردیبهشت در سفر به تهران ضمن دیدار با علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی، درباره مذاکرات هسته‌ای گفته بود: «طرف‌ها را به جلو می‌بریم تا به توافقی عادلانه برای همه در مذاکرات هسته‌ای وین برسیم.»

همچنین پس از این سفر، وزیر خارجه قطر گفت که «رهبری ایران در دیدار با امیر و هیات قطر در تهران، آمادگی برای مصالحه در پرونده اتمی را اعلام کرده است.»

اما این اظهارات وزیر خارجه قطر با واکنش وزارت خارجه ایران روبه‌رو شد که هرگونه آمادگی رهبری جمهوری اسلامی برای سازش در این زمینه را رد کرد.

شبکه الجزیره اصلاحیه جدیدی درباره ترجمه قبلی‌ خود از سخنان وزیر خارجه قطر منتشر کرد و قسمت مربوط به «آمادگی رهبری ایران برای مصالحه در پرونده اتمی» را به «رهبری ایران موضوع را تحت بررسی دارد» تغییر داد.

طی سال‌های اخیر، علاوه بر قطر، تاکنون از کشورهای همسایه‌ دیگر ایران نیز مثل عراق، پاکستان و عمان به عنوان میانجی برای حل اختلافات میان ایران و کشورهای غربی و حتی کشورهای منطقه نام برده شده است.

قرار است امسال در مجمع جهانی اقتصاد حدود پنجاه نفر از سران کشورها و بیش از دو هزار و پانصد شخصیت سیاسی، اقتصادی و بازرگانی در این مجمع شرکت کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جشنواره موسیقی واک استیج
خبرها
مغولستان
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.