هم‌زمان با هشدار نهادهای حقوق‌بشری؛ ایران تعویق اجرای حکم احمدرضا جلالی را بررسی می‌کند

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۲/۲۶

هم‌زمان با هشدار نهادهای حقوق‌بشری درباره اجرای حکم اعدام احمد‌رضا جلالی، زندانی دو تابعیتی ایرانی-‌سوئدی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد درخواست برای تعویق اجرای حکم او وجود داشته و قوه‌قضاییه این موضوع را بررسی می‌کند.

پس از پایان محاکمه حمید نوری به اتهام دست داشتن در اعدام‌های دهه ۶۰ در سوئد، مقام‌های جمهوری اسلامی از تصمیم برای اعدام جلالی تا پایان اردیبهشت خبر دادند اما این موضوع به عنوان ابراز تهدیدی برای مبادله او با نوری تلقی شد.

اعلام موضع سخنگوی وزارت خارجه مبنی برای تعویق اجرای حکم اعدام جلالی تمایل جمهوری اسلامی برای استفاده از او و مبادله‌اش با نوری را نشان می‌دهد.

خطیب‌زاده در نشست خبری روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت خود درباره پرونده جلالی گفت: «اجرای حکم را درخواست داده‌اند در زمان دیگری انجام شود که در حال بررسی است.»

او هفته گذشته گفته بود موضوع نوری و جلالی «هیچ ارتباطی به هم ندارند و اگر هست طرف سوئدی می‌خواهد این ارتباط را برقرار کند.»

احمدرضا جلالی که با دعوت رسمی دانشگاه تهران به ایران سفر کرده بود، در تاریخ پنجم اردیبهشت ۱۳۹۵ به دست ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد و به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شد.

ایران او را به جاسوسی و همکاری با سازمان‌های اطلاعاتی از جمله موساد متهم می‌کند.

نهادهای حقوق‌بشری در هفته‌های اخیر به جمهوری اسلامی درباره امتناع از اجرای حکم اعدام جلالی هشدار داده‌‌اند و در ایران هم فرهاد میثمی و هوشنگ رضایی، دو زندانی سیاسی در اعتراض به احتمال اجرای این حکم اعتصاب غذا کرده‌اند.

خطیب‌زاده؛ مذاکرات مورا معطوف به نتیجه بود

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی همچنین مذاکرات هفته گذشته انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در تهران درباره احیای برجام را بسیار جدی و معطوف به نتیجه و همراه با ابتکارات خاص از سوی ایران توصیف کرد و گفت: «در این سفر برخی راه‌حل‌ها پیشنهاد شد و اگر آمریکا پاسخ دهد می‌توانیم به وین برگردیم.»

جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از سفر مورا به تهران، نتایج این سفر را «بسیار مثبت» خواند و گفت مذاکرات وین پس از دو ماه اختلاف بر سر سپاه پاسداران، از بن‌بست خارج شد و از سر گرفته می‌شود.

در آمریکا شمار زیادی از چهره‌های سیاسی درباره خروج سپاه پاسداران از این فهرست هشدار داده‌اند و مصوبه روز چهارشنبه سنا نیز از دولت بایدن خواسته است در صورت بازگشت به برجام، سپاه پاسداران همچنان در فهرست سازمان‌های تروریستی وزارت خارجه آمریکا باقی بماند.

تلاش اروپا برای احیای برجام در شرایطی است که روسیه رسما اعلام کرده در شرایط فعلی نمی‌تواند به این پرونده کمک کند.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات هسته‌ای وین، روز جمعه ۲۳ اردیبهشت گفت که کشور در شرایطی متفاوت احتمالا می‌توانست برای نهایی کردن توافقی درباره برجام کمک‌هایی در اختیار دو طرف قرار دهد. اما اکنون نه.

پس از جنگ اوکراین و تیره شدن روابط آمریکا و اروپا با روسیه، نفش مسکو در مذاکرات احیای برجام هم تحت شعاع این جنگ قرار گرفت.

علاوه بر این به عقیده بسیاری از تحلیل‌گران، روس‌‌ها نگرانند که احیای برجام و بازگشت نفت ایران به بازار جهانی، باعث کمرنگ‌شدن اهمیت نفت روسیه شود.

با این وجود خطیب‌زاده همچنان از نقش روسیه در مذاکرات احیای برجام دفاع کرد و بدون اشاره به نام اولیانوف گفت: «نقش روسیه در مذاکرات وین ، نقشی سازنده بوده است اماا من در مورد توییت‌های پراکنده افراد صحبت نمی‌کنم.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
تیتر اول
خبرها
امروز

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.