

پس از آن که روزنامه کیهان وابسته به دفتر رهبر جمهوری اسلامی در یادداشتی خواستار بستن تنگه هرمز به روی کشتیهای کرهجنوبی شد، وزارت خارجه کرهجنوبی از احضار سفیر ایران در اعتراض به این یادداشت خبر داد.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، یئو سئونگ-بائه، معاون وزیر خارجه کره جنوبی روز دوشنبه ۲۹ فروردين سعید بادامچی سفیر جمهوری اسلامی ایران در سئول را به دلیل یادداشت منتشر شده در روزنامه کیهان احضار کرده است.
بر اساس اعلام وزارت خارجه کره جنوبی، بادامچی در این دیدار گفت که مطلب این روزنامه با موضع رسمی تهران همخوانی ندارد.
دو روز پیش، حسین شریعمتداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان و نماینده علی خامنهای در موسسه کیهان، در یادداشتی با عنوان «تحریم را از کره جنوبی آغاز کنیم» نوشت: «ما میتوانیم و باید تنگه هرمز را به روی کشتیهای تجاری و نفتکشهای کره جنوبی و تمامی شناورهایی که برای کره جنوبی کالا حمل میکنند و یا از مبدا کره جنوبی بارگیری کردهاند ببندیم.»
شریعتمداری ادامه داد بسته شدن تنگه هرمز به روی کشتیهای کره جنوبی، باید تا زمانی که این کشور «۷ میلیارد دلار طلب» ایران را پرداخت نکرده، باقی بماند.
پس از خروج آمریکا از برجام در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ، خریداران نفت و انرژی ایران از جمله کره جنوبی قادر به پرداخت پول به ایران نیستند.
در حالی که هنوز سرنوشت مذاکرات وین برای احیای برجام مشخص نیست، در روزهای اخیر رسانههای ایران تبلیغات گستردهای را درباره «آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران در یکی از کشورها» منتشر کردند.
اما ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، روز ۲۵ فروردین این گزارشها را رد کرد و گفت: «شرکای ما منابع مسدودشده ایران را آزاد نکردهاند.»
همچنین محمدرضا خطائی مدیر امور بینالملل بانک مرکزی ایران روز یکشنبه ۲۸ فروردین به ایرنا گفت در این باره تنها توافق اولیه انجام شده و «هیچگاه صحبت از اینکه منابع مذکور آزاد و وصول شده» از جانب مقامات ایرانی صورت نگرفته است.
یادداشت روزنامه کیهان در حالی است که مقامهای دولتی و نظامی جمهوری اسلامی پیشتر نیز در واکنش به اعمال تحریمهای اقتصادی علیه خود، تهدید به بستن تنگه هرمز کرده بودند.
حدود یک پنجم صادرات نفت جهان از تنگه هرمز صورت میگیرد.
دیماه ۱۳۹۹ نیروی دریایی سپاه پاسداران در اطلاعیهای از توقیف یک نفتکش کره جنوبی در آبهای خلیج فارس، خبر داد و دلیل توقیف این نفتکش را «نقض پیاپی پروتکلهای زیستمحیطی دریایی» اعلام کرد.
اما جمهوری اسلامی پس از سه ماه این نفتکش را آزاد کرد. یک مقام رسمی کره جنوبی اعلام کرد که آزادسازی کشتی این کشور بعد از قول سئول برای کمک به آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران در بانکهای کرهای انجام شده است.