

در پی درخواست روسیه از آمریکا برای گرفتن ضمانت درباره اینکه تحریمها علیه مسکو به دلیل حمله به اوکراین به تجارتش با ایران ضربه نمیزند، فرانسه به روسیه هشدار داد در تلاشها برای احیای برجام به باجگیری متوسل نشود. مسکو هم گفت در این توافق نباید علیه این کشور تبعیض باشد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز شنبه ۱۴ اسفند تحریمهای غرب علیه مسکو به دلیل حملهاش به اوکراین را سدی مقابل توافق اتمی ایران خواند و از آمریکا ضمانت کتبی خواست تا این تحریمها به همکاری این کشور با ایران لطمه وارد نکند.
او به خبرنگاران گفت: «ما به تضمین نیاز داریم که این تحریمها رژیم روابط تجاری-اقتصادی و سرمایهگذاری که در برجام تعیین شده را تحت تاثیر قرار ندهد.»
یک مقام دفتر ریاست جمهوری فرانسه در واکنش به این اظهارات اواخر روز یکشنبه به خبرنگاران گفت دیپلماتها تمایل دارند هر موضوع را بر اساس شایستگیهای آن بررسی کنند و آنها را با هم مخلوط نکنند.
او به خبرنگاران گفت: «در غیر این صورت، در واقعیت این مساله فقط باجگیری است و نه دیپلماسی.»
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم روز دوشنبه ۱۶ اسفند درباره سخنان لاوروف گفت: «اظهارات لاوروف را در رسانهها دیدیم و شنیدیم، منتظریم که از مجاری دیپلماتیک جزییات آن را بشنویم.»
او افزود: «به هر حال گفتوگوهای وین در مسیر خود در حال پیگیری است و همکاری صلحآمیز ایران با کشورهای دیگر از جمله روسیه و چین نباید لطمه ببیند و در این راستا رویکرد روسیه را میفهمیم.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز بعد از آن بدون اشاره مستقیم به مسکو گفت اجازه نخواهیم داد هیچ عامل خارجی منافع ملی کشور را در مذاکرات وین برای لغو تحریمها، تحت تاثیر قرار دهد.
بعدتر خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران نوشت لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران درباره اظهارات لاوروف درباره تضمینهای برجامی گفته سوءتفاهم شده است و ما توضیحات لازم را از طریق منابع دیپلماتیک به طرف ایرانی خواهیم داد.
بعد از این اظهارات روسیه اعلام کرد وزیر خارجه این کشور به همتای ایرانی خود گفته احیای برجام باید به همه طرفها اجازه همکاری بدون مانع در همه زمینهها را بدون تبعیض بدهد.
وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه با اشاره به برجام گفت: «تاکید شد که احیای برجام باید برای همه شرکتکنندگان این را فراهم کند که در رابطه با توسعه بدون مانع همکاری در همه زمینهها بدون تبعیض از حقوق برابر برخوردار شوند.»
به گزارش وزارت خارجه ایران حسین امیر عبداللهیان در گفتوگو با لاوروف گفت رسیدن به توافق در وین میتواند زمینه همکاریهای متنوع جمهوری اسلامی با سایر کشورها و از جمله شرکای خود را گسترش دهد.
او افزود روشن است که همکاریهای ایران با هیچکشوری از جمله روسیه نباید متاثر از فضای تحریم باشد.
در این زمینه، یک دیپلمات اروپایی که نامش منتشر نشده به رویترز گفته بود: «روسها واقعا دارند صبر ما را محک میزنند و ایرانیها راضی نیستند، هرچند که البته خیلی علنی چیزی نمیگویند. ما تلاش میکنیم راهی پیدا کنیم.»
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا پیشتر در مصاحبه با شبکه سیبیاس اعلام کرد تحریمها علیه روسیه هیچ ارتباطی به توافق هستهای با ایران ندارد.
به نوشته رویترز، مقامات غربی میگویند بخشبندی کردن پرونده اتمی ایران به دلیل منافع مشترک در اجتناب از بحران عدم اشاعه تسلیحات هستهای امکانپذیر بوده است.
رویترز گزارش داده مقامهای غرب در تلاشند تا بررسی کنند آیا آنچه روسیه میخواهد فقط به تعهداتش در قبال توافق ایران مربوط میشود یا خیر. آنها میگویند این امر قابل مدیریت خواهد بود، اما هر چیزی فراتر از آن مشکلساز است.