

یک روز پس از پایان ضربالاجل کشورهای پیگیر انهدام هواپیمای اوکراینی به ایران، این چهار کشور در بیانیهای مشترک اعلام کردند جمهوری اسلامی به صراحت گفته است حاضر به مذاکره با آنها نیست و از این رو، این پرونده بر اساس قوانین بینالمللی پیگیری خواهد شد.
کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا، چهار کشور عضو «گروه هماهنگی و واکنش بینالمللی برای قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲»، در بیانیه مشترک خود که روز پنجشنبه منتشر شد تصریح کردهاند: ««متاسفانه در ۲۷ دسامبر ۲۰۲۱ [ششم دیماه] ما پیام صریح و بدون ابهامی از ایران دریافت کردیم مبنی بر اینکه نیازی نمیبیند با گروه ما مذاکرهای داشته باشد.»
این چهار کشور در بیانیه خود گفتهاند با توجه به اتمام ضرب الاجل ۱۵ دی، تلاش بیشتر برای مذاکره را بیفایده میدانند و بر اقدامات بعدی برای حل این موضوع بر اساس قوانین بینالمللی تمرکز خواهند کرد.
این کشورها پیش از این به حکومت ایران تا ۱۵ دی مهلت داده بودند به سوالات مربوط به سرنگونی هواپیمای اوکراینی پاسخ دهد، در غیر این صورت به طور جدی اقدامات دیگری را در چارچوب قوانین بینالمللی بررسی خواهند کرد.
در بیانیه مشترک چهار کشور دخیل در پرونده هواپیمای اوکراینی اشارهای به جزییات مربوط به پیگیری بر اساس قوانین بینالمللی نشده است؛ با این حال پیش از این معاون وزیر خارجه اوکراین، ضمن انتقاد از تعلل تهران، درباره شکایت از ایران به دادگاه لاهه هشدار داده بود.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان، با تاکید بر اینکه «پرونده مذاکره با جمهوری اسلامی بر سر هواپیما رسما بسته شد»، در توییتی ابراز امیدواری کرد که در جلسه روز جمعه با وزیر خارجه کانادا از «جزییات ثبت شکایت در مجامع بینالمللی» مطلع شود.
بیانیه مشترک گروه هماهنگی چند روز پس از آن منتشر میشود که یک دادگاه عالی در کانادا حکم پرداخت ۱۰۷ میلیون دلار به خانوادههای شاکی علیه جمهوری اسلامی را صادر کرده بود.
این دادگاه یک روز بعد، هنگام برگزاری ویدیوکنفرانسی با حضور خبرنگاران خبرگزاریهای بینالمللی، با حمله هکرهای ناشناس مختل شد.
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس-۷۵۲ نیز پیشتر به عدم همکاری جمهوری اسلامی ایران درباره روشن شدن ابعاد سقوط این هواپیما با شلیک موشک سپاه پاسداران و اقدامات قوه قضاییه برای تبرئه «مقصران و عاملان اصلی» این شلیک اعتراض کرده است.
پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ۹۸ دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه تهران هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.