مذاکرهکننده ارشد ایران در وین: هنوز فرایند جدی مذاکرات برای لغو تحریمها آغاز نشده است
در حالی که قدرتهای غربی هشدار میدهند زمان در مذاکرات هستهای وین برای احیای برجام رو به پایان است، علی باقری کنی مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی اعلام کرد هنوز «فرایند جدی» این مذاکرات برای لغو تحریمها آغاز نشده است.
باقری کنی، در گفتوگویی با شبکه انگلیسیزبان پرستیوی وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی که روز سهشنبه منتشر شد، گفت: «هنوز فرایند جدی مذاکرات برای برداشتن تحریمها شروع نشده است البته چند پیشنویس بین دوطرف رد و بدل شده است.»
مقامهای دولت ابراهیم رئیسی اغلب از مذاکرات وین به عنوان مذاکرات برای «رفع همه تحریمها» نام میبرند، تا مذاکرات برای بازگشت به برجام.
معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی اضافه کرد: «از نظر ما هر تحریمی که مغایر با برجام است باید فورا برداشته شود خواه این تحریمها در دوره اوباما اعمال شده باشد یا ترامپ یا بایدن، همه آنها باید برداشته شوند.»
او ادامه داد: «بر همین اساس، همه تحریمهایی که در کارزار موسوم به فشار حداکثری اعمال شدند هم باید برداشته شوند چرا که آنها مرتبط با برجام بودهاند».
این در حالی است که بسیاری از تحریمهایی که در سالهای اخیر علیه جمهوری اسلامی وضع شده ربطی به برجام نداشته و در چارچوب پروندههای حقوق بشری و مبارزه با تروریسم بوده است.
همچنین در شرایطی که جمهوری اسلامی به صورت مرحلهای تعهدات خود در چارچوب برجام را کاهش داده، باقری کنی گفت: «اقدامات هستهای که در حال حاضر ایران در حال انجام دادن است، دقیقا منطبق با برجام است.»
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماههای گذشته بارها نسبت به کاهش توانایی نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران هشدار داده، اما مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی گفت: «درباره موضوع ضمانت و راستیآزمایی اختلافنظرهای وجود دارد و هنوز اختلافات درباره آنها رفع نشده و باید در جریان مذاکرات این اختلافات حل شود».
کمی پیش از انتشار این اظهارات، باقری کنی، در توییتی طرفهای غربی مذاکرات را متهم کرد که «به عادت مقصرنمایی خود پافشاری میکنند».
اما آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، که به اندونزی سفر کرده بود گفت واشینگتن اکنون درباره ایران و بازگشت به برجام دیپلماسی را ادامه میدهد زیرا در حال حاضر «بهترین گزینه» است.
بلینکن با این حال تاکید کرد: «ولی ما به طور فعال با متحدان و شرکای خود در مورد گزینههای جایگزین تعامل میکنیم.»
روز دوشنبه نیز، دیپلماتهای ارشد کشورهای اروپایی عضو برجام در متنی که در اختیار رسانهها قرار دادند، اعلام کردند در مذاکرات وین زمان بدون حصول پیشرفتی سریع، رو به پایان است و با توجه به سرعت برنامه هستهای ایران، برجام بهزودی به پوستهای توخالی بدل خواهد شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها اعلام کرده که در شش دور مذاکرات بین آوریل تا ژوئن پیشرفتهای واقعی داشت، اما به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، در دور هفتم این مذاکرات، ایران هرگونه تفاهمی را که در شش دور قبلی انجام داده بود کنار گذاشته و خواستار مطالبات بیشتر شده است.