نیجر در حال بررسی توافقی برای فروش اورانیوم به جمهوری اسلامی

دوشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۲۸

مقام‌های نیجر و آمریکا به وال استریت ژورنال گفتند تصمیم نیجر برای پایان دادن به اتحاد ضدتروریسم با واشینگتن پس از آن اتخاذ شد که مقامات ارشد آمریکایی، حکومت نظامی این کشور را متهم کردند که مخفیانه در حال بررسی توافقی برای دسترسی ایران به ذخایر اورانیوم خود است.

این نشریه در گزارش خود نوشت در ماه‌های اخیر، مقام‌های آمریکایی و غربی اطلاعاتی به دست آورده‌اند که نشان می‌دهد حکومت نظامی نیجر در حال بررسی توافقی با ایران است که به تهران اجازه دسترسی به برخی از ذخایر عظیم اورانیوم نیجر را می‌دهد.

گفتگوها درباره چنین توافقی زمانی که نخست وزیر حکومت نظامی نیجر با ابراهیم رئیسی و سایر مقامات ارشد جمهوری اسلامی در تهران ملاقات کرد، ادامه یافت.

مقامات غربی در ماه فوریه گفتند که مذاکرات بین نیجر و ایران به مرحله بسیار پیشرفته‌ای رسیده. یکی از افراد مطلع گفت دو طرف قرارداد اولیه‌ای امضا کرده‌اند که به تهران اجازه می‌دهد اورانیوم از نیجر دریافت کند. دو مقام هم گفتند که این توافق نهایی نشده.

تصمیم برای پایان همکاری نظامی با آمریکا شنبه شب از سوی یک سخنگوی حکومت نظامی نیجر اعلام شد، که ضربه‌ای جدی به تلاش‌های واشینگتن برای مهار اسلام‌گرایان در غرب آفریقا وارد می کند.

مالی فی، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور آفریقا، اخیرا سفری به نیجر داشت که در آن با مقام‌های حکومت نظامی نیجردرباره توافق با ایران و ورود قریب‌الوقوع تجهیزات نظامی روسیه هشدار داد.

در ایندیدارها که بسیار پرتنش توصیف شده‌اند، فی همچنین از عدم پیشرفت در بازگشت نیجر به یک دولت منتخب انتقاد کرد.

سخنگوی حکومت نظامی نیجر فی را به «رفتاری تحقیر‌آمیز» متهم کرد، گفت حکومت حق دارد شرکای نظامی و دیپلماتیک را خودش انتخاب کند، و گفت وارد توافقی برای اورانیوم با ایران نشده.

او افزود حضور آمریکا در قلمروی نیجر غیرقانونی‌ست و آنها توافقنامه همکاری نظامی خود با ایالات متحده را فورا لغو می‌کنند.

مقام‌های نظامی آمریکا که نگران از دست دادن متحدی در منطقه‌ای پرتنش هستند، ابراز امیدواری کردند حکومت نظامی نیجر همچنان به نیروهای آمریکایی اجازه دهد در کشور بمانند.

نیجر با تولید حدود ۲۰۲۰ تن اورانیوم رتبه هفتم تولید اورانیوم در جهان را در سال ۲۰۲۲ داشت، که بیشتر آن به فرانسه صادر می‌شد.

در حالی که ایران خود دارای معادن اورانیوم زیادی برای برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی‌ست، به نظر می‌رسد حکومت می‌خواهد در مقیاس صنعتی بسیار بزرگتری اقدام کند که به مقادیر زیادی اورانیوم نیاز دارد، اما به گفته کارشناسان، احتمالا کشور فاقد آن است و تامین آن از نیجر می‌تواند این شکاف را برطرف کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.