فوران آتشفشان در ایسلند گدازه‌هایی را تا ارتفاع ۸۰ متر به هوا پرتاب کرد

پنجشنبه ۱۴۰۲/۱۱/۱۹

روز پنج‌شنبه ۱۹ بهمن آتشفشانی در جنوب غربی ایسلند برای سومین بار طی حدود دو ماه گذشته فوران کرد. این فوران باعث شد گدازه‌هایی تا ارتفاع ۸۰ متری پرتاب شوند. به دنبال فعالیت این آتشفشان، زندگی ساکنان شبه‌جزیره ریکیانس مختل شده است.

رویترز در گزارشی با اشاره به ویدیوهای منتشر شده از این فوران نوشت سنگ‌های مذاب نارنجی رنگ از شکاف‌های زمین بیرون جهیدند و گدازه‌هایش از جاده‌ای در نزدیکی یک چشمه آب‌گرم لوکس عبور کردند.

گدازه‌های آتشفشان به لوله‌های آب حرارتی منطقه آسیب رساند و آب گرم بیش از ۲۰ هزار نفر را قطع کرد.

این اتفاق باعث شد تا سازمان حفاظت مدنی ایسلند سطح هشدار وضعیت اضطراری اعلام کند.

این سازمان از ساکنان و صاحبان مشاغل در منطقه خواست تا در مصرف برق صرفه‌جویی کنند چرا که احتمالا چند روز طول می‌کشد تا آب گرم منطقه از طریق خط لوله‌های اضطراری دوباره برقرار شود.

فوران‌های آتشفشانی در شبه جزیره ریکیانس به اصطلاح فوران‌های شکافی هستند که معمولا باعث انفجارهای بزرگ یا پراکندگی قابل توجه خاکستر در استراتوسفر نمی‌شوند.

استراتوسفر دومین لایه بزرگ اتمسفر است.

دانشمندان بیم آن دارند که این فعالیت آتشفشانی برای سال‌ها ادامه پیدا کند.

مقام‌های ایسلندی شروع به ساخت مسیرهایی برای منحرف‌ کردن جریان‌ گدازه‌های سوزان از خانه‌ها و زیرساخت‌های حیاتی کرده‌اند.

ریکه پدرسن، سرپرست گروه تحقیقاتی مرکز آتشفشان‌شناسی شمال اروپا گفت: «جریان گدازه اکنون تنها حدود یک کیلومتر از نیروگاه زمین گرمایی سوارتسنگی ایسلند فاصله دارد.»

به گفته او، موانع حفاظتی در این منطقه ساخته شده است و کارگران در تلاش برای پر کردن شکاف‌های کنار جاده هستند تا از رسیدن گدازه به نیروگاه جلوگیری کنند.

اداره هواشناسی ایسلند اعلام کرد آخرین شکاف فوران که ششمین مورد این‌چنینی از سال ۲۰۲۱ است تقریبا سه کیلومتر طول داشته است.

بنا بر گزارش اداره هواشناسی ایسلند، ستونی از دود تا ارتفاع سه کیلومتر به هوا بلند شده است.

در این شرایط فرودگاه این منطقه به فعالیت عادی خود ادامه می‌دهد.

فوران قبلی در این منطقه در ۱۴ ژانویه (برابر با ۲۴ دی) آغاز شد و تقریبا دو روز به طول انجامید.

جریان گدازه‌ها در آن زمان به حومه شهر بندری گرینداویک رسید و منجر به تخلیه حدود چهار هزار سکنه آن شد.

در جریان این فوران، برخی از خانه‌ها آسیب دیدند و آتش گرفتند.

یک ژئوفیزیکدان ایسلندی به خبرگزاری رویترز گفت فوران امروز (۱۹ بهمن) خطر مستقیم کمتری برای گرینداویک و ساکنانش دارد.

گونی یوهانسون، رییس‌جمهوری ایسلند روز پنج‌شنبه تصویری از شعله‌های آتش و دود از فاصله‌ای دور در رسانه‌های اجتماعی منتشر کرد و ضمن ابراز همبستگی با مردم گرینداویک گفت که این منظره از محل اقامت اوست.

با وجود کاهش سطح تهدید آتشفشانی، مقامات ایسلند نسبت به بروز فوران‌های بیشتر به دلیل انباشته شدن ماگما در زیر زمین این منطقه هشدار دادند.

ماگما سنگ‌های گداخته‌ای هستند که اغلب در اتاقک مذابی در زیر رویه زمین قرار دارند و بر اثر فشار کم و دمای بالا، به صورت نیمه‌جامد و گاهی مایع دیده می‌شوند.

رویترز نوشت شبه جزیره ریکیانس دارای شش آتشفشان فعال است و فوران‌هایشان می‌توانند به طور پراکنده برای دهه‌ها یا حتی قرن‌ها رخ دهند.

سایر نقاط ایسلند آتشفشان‌های قوی‌تری دارند. به‌طور مثال در سال ۲۰۱۰ ابرهای خاکستر ناشی از فوران‌های آتشفشان ایجافجالاجوکول واقع در جنوب ایسلند، در سراسر اروپا پخش شد.

این فوران حدود ۱۰۰ هزار پرواز را متوقف و صدها ایسلندی را مجبور به تخلیه خانه‌هایشان کرد.

برخلاف ایجافجالاجوکول، آتشفشان‌های ریکیانس با یخچال‌های طبیعی پوشیده نشده‌اند و بنابراین انتظار نمی‌رود ابرهایی خاکستری با اندازه مشابه آن تولید کنند.

ایسلند با مساحتی تقریبا به اندازه ایالت کنتاکی آمریکا، بیش از ۳۰ آتشفشان فعال دارد که آن را به مقصدی محبوب برای گردشگران تبدیل کرده است.

این شبه جزیره در شمال اروپا به دلیل آتشفشان‌هایش هر سال هزاران گردشگر جویای هیجان را به خود جذب می‌کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها