

سریال ایجاد اختلالهای عمدی در دسترسی کاربران ساکن ایران به اینترنت این بار با قطع موقت دسترسی به خدمات ابری شرکت «کلودفلر» (Cloudflare) به اوج خود رسید. این اختلال که به نظر میرسد برطرف شده امکان ارائه پایدار خدمات را از بسیاری از کسبوکارهای اینترنتی گرفت.
کلودفلر بزرگترین شرکت ارائهدهنده خدمات شبکه توزیع محتوا (CDN) در جهان است. سایتها و اپلیکیشنها از این خدمات برای افزایش سرعت دسترسی کاربران به محصولات آنلاین خود استفاده میکنند. علاوه بر این، کلودفلر در زمینه مقابله با حملات آنلاین و افزایش پایداری سایتها نیز خدمات مفید مختلفی ارائه میدهد.
کیفیت، قیمت و ارائه طیف بزرگی از این خدمات به شکل رایگان باعث شده تا بیش ۲۵ میلیون سایت و اپلیکیشن از سرویسهای این شرکت آمریکایی استفاده کنند. همین مسئله نشاندهنده اهمیت زیرساختهای این مجموعه بر بستر اینترنت است.
طبق اطلاعاتی که در بخش رادار سایت کلودفلر منتشر شده است، از اوایل ظهر روز ۲۹ آبان دسترسی به خدمات این شرکت در ایران با اختلال شدید مواجه شد. افت حدود ۵۰ درصدی دسترسی به خدمات این شرکت نسبت به روز گذشته آن از احتمال وجود یک اختلال عمدی خبر میداد. اندکی بعد از این ماجرا، حساب توییتری این شرکت با انتشار نموداری، اختلال یاد شده در ایران را تایید کرد (توییتی که حالا به دلایل نامعلوم حذف شده است).
بر اساس برخی آمارهای غیر رسمی، ۷۰ درصد از سایتهای پربازدید ایران از خدمات مختلف کلودفلر استفاده میکنند و ایجاد هر نوع اختلالی در خدمات این شرکت به معنی از کار افتادن بسیاری از سایتهای داخلی است. با این وجود، طی سالها و بهخصوص ماههای گذشته بارها در دسترسی به خدمات این شرکت در ایران اختلالهای گوناگون ایجاد شده است.
بسیاری از سایتهای داخلی برای استفاده از گواهیهای امنیتی که به شکل رایگان توسط کلودفلر صادر میشود از خدمات این شرکت استفاده میکنند و ایجاد چنین اختلالهایی به دلیل مسدود شدن آدرسهای آیپی (IP) این مجموعه باعث میشود کسبوکارها، بانکها و سایر خدمات اینترنتی نتوانند به کاربران خود خدمات ارائه کنند.
کارشناسان دلایل مختلفی را به عنوان هدف ایجاد این اختلالها مطرح میکنند که مهمترین آن، تلاش نظام برای مقابله با فیلترشکنها است. بسیاری از این سرویسها برای اینکه بتوانند از سد سانسور اینترنت ایران بگذرند، زیرساخت خود را در یک لایه پشت خدمات کلودفلر قرار میدهند.
حالا جمهوری اسلامی برای اینکه بتواند دسترسی مردم به اینترنت آزاد را مختل کند، در بخش بزرگی از خدمات زیرساختی اینترنت جهانی اختلال ایجاد کرده است. این موضوع زمانی بیشتر اهمیت پیدا میکند که بدانیم از تابستان گذشته تا کنون، دسترسی به بسیاری از زیرساختهای فنی اینترنت در ایران یا قطع شده یا با اختلالهای دائمی و شدید همراه است.
صبح دوشنبه اول اسفند عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه یک همایش بانکداری در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره این موضوع گفت که اختلال کلودفلر برطرف شده و او از منشا آن بیاطلاع است.
سیاستهای نظام در موضوع مقابله با اینترنت آزاد در سالهای گذشته از یک نوع دشمنی با زیرساختهای حیاتی اینترنت خبر میدهد. در نتیجه این سیاستها است که نه تنها ایجاد اختلال در یک سرویسدهنده بزرگ جهانی توجیهپذیر است، بلکه گاه حتی قطع کامل دسترسی مردم به اینترنت نیز امری عادی به نظر میرسد.