

آزاده مسیحزاده، مستندساز، گفت با گذشت چند ماه از شکایتش درباره فیلم قهرمان، بازپرس قرار جلب به دادرسی علیه اصغر فرهادی صادر کرده است.
همزمان وکیل فرهادی اعلام کرد از سه شکایت علیه فیلم قهرمان، دو مورد دیگر رد شده و این قرار نیز به منزله حکم نهایی دادگاه نیست و بخشی از روند دادرسی است.
مسیحزاده گفت: پس از چند ماه رسیدگی به شکایتش از اصغر فرهادی مبنی بر سرقت هنری و ساخت فیلم قهرمان بر اساس مستند « دو سر برد، دو سر باخت»، بازپرس دادسرای فرهنگ و رسانه تهران، مستندات شکایت را کافی تشخیص داده و قرار جلب به دادرسی علیه فرهادی را صادر کرده است.
این مستندساز در مصاحبه با سایت گذار گفت که بازپرس متن هجده صفحهای قرار جلب به دادرسی علیه اصغر فرهادی را در مورد سرقت هنری، تجاوزبه حقوق مادی و معنوی، در ۲۳ اسفند تنظیم کرده بود و در روز ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ به طرفین ابلاغ کرد.
مسیحزاده افزود که اصغر فرهادی دو بار از من به اتهام افترا و نشر اکاذیب شکایت کرد که در هر دو مورد به نفع من قرار منع تعقیب صادر شد.
او گفت که فرهادی یکبار علیه من در ۱۵ آبان ۱۴۰۰ به اتهام افترا و نشر اکاذیب شکایت کرد و بار دیگر هم در ۲۹ دی ماه به دلیل اظهاراتم مبنی بر این که دستخطی که از من گرفتهاند تحت فشار روانی و بدون رضایتم بوده، به اتهام افترا و نشر اکاذیب از من شکایت کرد که دادسرا مستندات و دلایل فرهادی را در هر دو مورد ناکافی تشخیص داد و به نفع من قرار منع تعقیب صادر کرده است.
این مستندساز گفت که تا امروز رسیدگی به این پرونده منجر به شکلگیری گفتوگویی در جامعه شده است که نتیجه آن آشنایی بسیاری از هنرمندان و مولفان با حقوق اولیه شان بوده است، از جمله قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان که بیش از پنجاه سال است در ایران تصویب شده است.
از سوی دیگر کاوه راد، وکیل اصغر فرهادی، در واکنش به صدور این قرار، گفت: قرار جلب به دادرسی برای فرهادی در ارتباط با شکایت آزاده مسیحزاده به منزله حکم نهایی دادگاه نیست و بخشی از روند رسیدگی است و در ادامه فرآیند رسیدگی، پرونده ابتدا در دادگاه کیفری دو و سپس در دادگاه تجدیدنظر مورد رسیدگی مجدد قرار میگیرد.
وکیل اصغر فرهادی گفت که امیدوار است «در طول رسیدگی پرونده در مراحل بالاتر، با ارجاع موضوع به کارشناسی و جلب نظر تخصصیِ اساتید و خبرگان حوزه حقوق مولف» این قرار نقض شود.
کاوه راد افزود که در مجموع سه شکایت علیه فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی مطرح شده است که دو مورد آن با عنوان نقض حقوق مولف و ادعای سهیمشدن در تمام درآمدهای داخلی و خارجی فیلم از سوی آزاده مسیحزاده بوده است و شکایت سوم نیز شکایت زندانی شیرازی است مبنی براینکه داستان فیلم قهرمان به حیثیت او لطمه وارد کرده است.
وکیل اصغر فرهادی گفت که بازپرس پرونده در قرار صادره مورخ ۲۳ اسفند سال ۱۴۰۰ شکایت خانم مسیحزاده در خصوص سهیمشدن در درآمدهای فیلم و همچنین شکایت زندانی شیرازی را نپذیرفته و در این خصوص قرار منع تعقیب صادر و هر دو شکایت را رد کرده است.
وکیل فرهادی افزود: آن میزان از ابعاد زندگی زندانی شیرازی که در فیلم قهرمان با برداشتی آزاد مورد استفاده قرار گرفته، دارای وصف «افشاشدگی» بوده و به دلیل انتشار اخبار آن در رسانههای جمعی در مالکیت عمومی قرار داشته و هیچکس نمیتواند مدعی مالکیت آن باشد.
راد اضافه کرد: علیرغم تاکید ماده ۱۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری و رویه قضایی دادسرای فرهنگ و رسانه در پروندههای مشابه، که به جهت رسیدگیهای فنی، دعاوی تخصصی حوزه فرهنگ و سینما به کارشناسان متخصص این حوزه ارجاع میشود، بازپرس، با تلقیِ سینما به عنوان موضوعی عرفی و نه تخصصی، پرونده را به کارشناسی ارجاع نداده و بدون جلب نظر کارشناسان حوزه سینما و حقوق مولف، راسا اقدام به صدور قرار کرده است.
مسیحزاده در سال ۱۴۰۰ و پس از اولین نمایش فیلم «قهرمان» در فستیوال کن، اصغر فرهادی را به کپیبرداری از مستند خود با عنوان « دو سر برد، دو سر باخت» متهم کرد و در پی آن دو طرف به طرح شکایت از یکدیگر اقدام کرده بودند.